article background image

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές 2024, το ethnos.gr επιχειρεί να γνωρίσει καλύτερα υποψήφιους και υποψήφιες, μέσα από τις ερωτήσεις του. Αυτή την εβδομάδα στο ερωτηματολόγιο απαντούν άνθρωποι που δίνουν, για πρώτη φορά, τη μάχη των Ευρωκλογών.

Νουρτζάν Σούλογλου – ΝΔ

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Ιατρός – Επιμελήτρια Β’ Γενικής Ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αμβροσίας Ροδόπης

Πρώτη φορά υποψήφια. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με τη Νέα Δημοκρατία;

Ως γιατρός πιστεύω ότι οι γνώσεις και η εμπειρία μου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορούν να βοηθήσουν να συμβάλλω στη δημιουργία αποτελεσματικών πολιτικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί στόχο της ΝΔ, προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και δική μου αγωνία. Η ΝΔ εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών και τη δημιουργία μίας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλεύτρια; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσα να ασχοληθώ ως ευρωβουλεύτρια. Θα επιδίωκα να εργαστώ για τη βελτίωση της πρόληψης ασθενειών, την ανάπτυξη υγιεινών προγραμμάτων, και την προώθηση της υγείας στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Θα διερευνούσα τρόπους για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες και την ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας των πολιτών. Τέλος, θα προωθούσα την ασφάλεια και την ποιότητα των ιατρικών προϊόντων και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Θα επιδίωκα να εκλεγώ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς αυτή ασχολείται με πολλά θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών.

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Οι ευρωβουλευτές πρέπει να διατηρούν υψηλά πρότυπα διαφάνειας και ηθικής στην εκτέλεση των καθηκόντων τους αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε δυσλειτουργία η σύγκρουση συμφερόντων με αυστηρότητα και διαφάνεια. Μπορούν να υποστηρίξουν την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου στο ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες και τις διαδικασίες. Πολύ σημαντικό είναι να επιδεικνύουν ανοικτότητα και να επικοινωνούν ενεργά με τους πολίτες για τις δραστηριότητες και τις προτεραιότητες τους. Τέλος, να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και να διασφαλίζουν ότι οι ανησυχίες τους ακούγονται και επιλύονται. Μέσω αυτών των προσπαθειών ο θεσμός του ευρωκοινοβουλίου μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των ευρωπαίων πολιτών.

Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και είναι η βασική διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες επιλέγουν τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο. Με την ψήφο τους, οι πολίτες επηρεάζουν το πολιτικό πλαίσιο και την διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν την ζωές τους και την μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης. Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές αποδυναμώνει την Δημοκρατία και δίνει περιθώρια σε ακραίες ιδεολογίες και αντιδημοκρατικές δυνάμεις να ενισχυθούν. Τα διακυβεύματα στις ευρωεκλογές είναι σημαντικά, καθώς καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης και τον πολιτικό προσανατολισμό. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη, η μετανάστευση, η κοινωνική ασφάλεια και η διεθνής ασφάλεια, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που επηρεάζουν την ΕΕ. Επομένως, ψηφίζω σημαίνει «διεκδικώ», σημαίνει «αλλάζω». Όσο πιο ισχυρή θέση κατέχει η Ελλάδα τόσο πιο διεκδικητική γίνεται στην Ευρώπη.

Έστω ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Αν εκλεγόμουν, το πρώτο πράγμα που θα έκανα μόλις φτάσω στις Βρυξέλλες θα ήταν να ξεκινήσω συναντήσεις με συναδέλφους ευρωβουλευτές και εκπροσώπους άλλων οργάνων της ΕΕ, προκειμένου να κατανοήσω καλύτερα τις διαδικασίες λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου και να ξεκινήσω να διαμορφώνω σχέδια για την εργασία μου ως ευρωβουλευτής. Εκτός από τις συναντήσεις θα επιδίωκα να ενημερωθώ σχετικά με τα τρέχοντα θέματα και τις προτεραιότητες που αφορούν τους πολίτες της Ευρώπης. Αυτό θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση συνεδριάσεων, την ανάγνωση ενημερωτικών εγγράφων και την συμμετοχή σε συναντήσεις, προκειμένου να είμαι ενήμερη για τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών.  

Λυδία Βενέρη – ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Δικηγόρος Διεθνολόγος LLM Υπ. Δρ. Διεθνούς Δικαίου & Νέων Τεχνολογιών

Πρώτη φορά υποψήφια. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαι ενεργή δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών με εξειδίκευση σε ζητήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Νέων Τεχνολογιών, Προσωπικών Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ακόμη είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (με έμφαση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άμυνας και ασφάλειας) και κάτοχος πτυχίου δημοσιογραφίας. Έχω λάβει μία από τις τρείς υποτροφίες που δόθηκαν στη Νομική Σχολή σε Υποψήφιους Διδάκτορες (Υποτροφία Στ. Τσακυράκη), ενώ τμήμα της έρευνάς μου πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I). Τέλος, δραστηριοποιούμαι εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενίσχυσης και προώθησης των γυναικών στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις και έχω συμμετάσχει στο θεσμό της νομικής βοήθειας παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.

Μέσα από την επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου εμπειρία έχω έρθει σε επαφή με τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία στις μέρες μας, με την αδικία και την ανισότητα και έχω βιώσει τα άγχη και τις ανησυχίες του νέου, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιστήμονα. Θεωρώ ότι οι γνώσεις μου και η ερευνητική μου εμπειρία θα μου δώσουν την δυνατότητα να υπερασπιστώ ουσιαστικά τα συμφέροντα της χώρας μου και του λαού της. Ο Σύριζα αυτή την στιγμή έχει κάνει ένα νέο ξεκίνημα υπό τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έφερε το εντυπωσιακό άνοιγμα στα μέλη και στην κοινωνία, ένα άνοιγμα που έδωσε τη δυνατότητα σε άτομα που δεν είχαν μέχρι πρότινος εμπλοκή με την πολιτική να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες και να λάβουμε μια θέση στο δημόσιο λόγο. Επιπλέον, ο Στέφανος φέρνει στον Σύριζα τις γνώσεις του από τις πανεπιστημιακές σπουδές του, αλλά και την επαγγελματική του εμπειρία και ως αποτέλεσμα, ο Σύριζα διατυπώνει νέες και ουσιαστικές προγραμματικές θέσεις. Αυτοί οι λόγοι με οδήγησαν αν συμμετάσχω στις προκριματικές διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είχα την τιμή να με συμπεριλάβει ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στις 5 επιλογές του.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλεύτρια;

Βάσει των σπουδών και της επαγγελματικής μου εμπειρίας έχω διαρθρώσει τους εξής πυλώνες ενασχόλησής μου στην περίπτωση που εκλεγώ στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα είναι απαραίτητο να συμμετάσχει με πυγμή στην λήψη των αποφάσεων προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει και να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα. Οι συνεχείς κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ανθρώπων με ειδικές, εξειδικευμένες γνώσεις Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τεχνολογική επανάσταση που συντελείται τα τελευταία χρόνια ειδικώς με την εισαγωγή των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θέτει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την Ελλάδα. Από την αντιμετώπιση της απάτης στην μείωση της φοροδιαφυγής και από τον εκσυγχρονισμό του κράτους μέχρι την δημιουργία θέσεων εργασίας, την προστασία των δεδομένων, και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοηθό στην προσπάθεια ανασύστασης της χώρας.

Σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο τα ζητήματα που τίθενται στο κράτος δικαίου, όσο και τα ζητήματα έμφυλης βίας και ισότητας, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να υπάρξει συνδιαμόρφωση τω σχετικών πολιτικών. Ειδικότερα βασικό ζήτημα με το οποίο έχω ασχοληθεί ενεργά αποτελεί το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου της «γυναικοκτονίας» που αποτελεί μεγάλη πληγή για την σύγχρονη Ελλάδα.

Τέλος τα ζητήματα ενίσχυσης του τουρισμού, πάντα υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και η προώθηση πολιτικών πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν ζητήματα που πρέπει να απασχολούν μια χώρα σαν την Ελλάδα που από αφενός βασίζεται στον τουρισμό, αφετέρου κινδυνεύει να βιώσει τις αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντική και η προώθηση της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για χάρη της ανάπτυξης, των ιδιωτών και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Επειδή έχω μελετήσει τις αρμοδιότητες των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επιδιώξω να εκλεγώ στις επιτροπές που οι γνώσεις μου, όπως για παράδειγμα οι γνώσεις μου στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, στις Νέες Τεχνολογίες και στο δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και τα θέματα που έχω χειριστεί ή/και ερευνήσει, θα μου επιτρέπουν και να κατανοώ τί συζητάνε και ποιο είναι το εκάστοτε διακύβευμα , αλλά και να εισφέρω με νέα θεματολογία και νομοθετήματα. Ιδιαίτερα με ενδιαφέρουν και τα θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων σε μια κοινωνία που κατακλύζεται από διάφορα τεχνολογικά συστήματα που αντλούν και εκμεταλλεύονται προσωπικά δεδομένα, για προσωπικούς και άλλους σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα θα επιδιώξω να συμμετάσχω στις εξής επιτροπές:

  • AFET Foreign Affairs- Εξωτερικών Υποθέσεων
  • DROI Human Rights- Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • SEDE Security and Defence- Ασφάλεια και Άμυνα
  • JURI Legal Affairs- Νομοθεσία
  • LIBE Civil Liberties, Justice and Home Affairs- Δικαιώματα του Πολίτη, Δικαιοσύνη, και Εσωτερικές Υποθέσεις
  • FEMM Women’s Rights and Gender Equality- Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας Φύλων

Φυσικά, η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συντονισμό με την Ομάδα Ευρωβουλευτών του Σύριζα.

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Είναι προφανές ότι οι ποινικές διώξεις εναντίον ευρωβουλευτών καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στο κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται κυρίως για φαινόμενα διαφθοράς, που καταλήγουν στην εξαγορά ατόμων για να υποστηρίξουν αποφάσεις που ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα από δύο κατευθύνσεις:

Να ενταθούν οι έλεγχοι πόθεν έσχες των βουλευτών, ξεκινώντας από την εφαρμογή διαρκούς καταγραφής εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Όχι απλή δήλωση «πόθεν έσχες» ανά έτος. Και να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι εταιρίες εκπροσώπησης συμφερόντων, τα λεγόμενα «λόμπι», που δρουν στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας ένα πρότυπο πολιτικής ξένο για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εύρεσης σχετικών λύσεων και μέτρων αντιμετώπισης. Το ζήτημα έγκειται στο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα δεν έχει διαμορφωθεί σε τέτοιο πλαίσιο, έχει ελάχιστες θεσμικές δικλίδες, και τα ποσά στα οποία αναφέρονται οι σχετικές νομοθετικές δράσεις είναι τεράστια, δίνοντας περιθώρια για χρηματισμό.

 Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Ως πολίτες θα πρέπει να προσερχόμαστε στις κάλπες σε κάθε εκλογές, εθνικές και ευρωπαϊκές. Είναι η στοιχειώδης, αλλά και θεμελιώδης, πράξη συμμετοχής στα κοινά. Αυτές τις εκλογές όμως διεξάγονται σε ένα ιδιαιτέρως τεταμένο διεθνές περιβάλλον, πρώτον, με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, με τις όποιες πιθανότητες επέκτασής τους. Δεύτερο, ως συνέπεια των κυρώσεων και των καταστροφών στους αγωγούς φυσικού αερίου, το «καθιερωμένο» μοντέλο της ευρωπαϊκής οικονομίας που βασιζόταν στα φθηνά ρωσικά κυρίως καύσιμα, στο άνοιγμα στις αγορές της Άπω Ανατολής, κυρίως της Κίνας, και στην ενδυνάμωση της Γερμανικής βιομηχανίας, δεν υπάρχει πλέον. Η ΕΕ αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τις πηγές και τα είδη καυσίμων, πράγμα που συνιστά μείζονα ανατροπή, όχι μόνο σε όρους κόστους (το LNG είναι πολλές φορές πιο ακριβό). Επιπλέον, οι εξαγωγές προϊόντων σε Ασία και ΗΠΑ πλήττονται, ενώ σε διεθνές επίπεδο ο κίνδυνος γενικότερης εμπλοκής μεγαλώνει απειλώντας την ειρήνη και την ασφάλεια. Τέλος, η μείωση των εισοδημάτων στις άλλοτε κραταιές οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του αποκαλούμενου «πλούσιου Βορρά», φέρνει την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και κομμάτων, που λαϊκίστικα καταφέρνουν να εκφράσουν την αγανάκτηση και τον θυμό σε όρους κοινωνικού και πολιτικού πρωτογονισμού. Άλλωστε, μετά τον Β’ΠΠ οι δημοκρατίες δεν εξάλειψαν πυρήνες ναζισμού και φασισμού. Αν κάποιοι θεωρούσαν ότι αυτό ήταν ένα είδος πολιτικής «εφεδρείας», θα διαπιστώσουμε όλοι στην πορεία ότι, κατά το κοινώς λεγόμενο, αυτό ήταν «το αυγό του φιδιού».

Έστω  ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Προφανώς, να γνωρίσω όλα τα «κατατόπια» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να ενημερωθώ για όλες τις «λεπτομέρειες» της καθημερινότητας στους χώρους και στις διαδικασίες του. Στη συνέχεια, θα επιδιώξω την ένταξή μου στις Επιτροπές, για να κάνω όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική δουλειά, και να προωθήσω τα συμφέροντα της χώρας μου και του λαού της.

Λευτέρης Καρχιμάκης – ΠΑΣΟΚ

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Νομικός και πολιτικός επιστήμονας - Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leiden

Πρώτη φορά υποψήφιος. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε και για ποιο λόγο με το ΠΑΣΟΚ;

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ακουστούμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς. Η απάθεια, η αδιαφορία, η ιδιώτευση, η απαξίωση του αγώνα και της πολιτικής δράσης, η υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα από μια ισοπεδωτική ή τοξική κριτική είναι στοιχεία που πρέπει να αντιπαλέψουμε. Ο κόσμος που οι προηγούμενες γενιές μας καλούν να δημιουργήσουμε, τον ζόφο από την κλιματική κρίση, τις πολεμικές συγκρούσεις, την υπερσυσσώρευση πλούτου σε ολιγάρχες, τράπεζες και ιδιωτικά ανώνυμα Funds, τον θρησκευτικό φανατισμό και την μισαλλοδοξία, η διαφθορά και η αναξιοκρατία δημιουργούν ένα μελαγχολικό τοπίο και αποθαρρύνουν τους πολύ νέους συμπολίτες μας να αναλάβουν δράση. Νοιώθω όμως ότι έχουμε όλοι την υποχρέωση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ακουστούν τα προβλήματα της γενιάς μου. Αυτό είναι μεγάλο στοίχημα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, υπάρχει ένα ακόμη πολύ σύνθετο πρόβλημα, καθώς η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, με οδήγησε στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό συνδυασμένο με το κόστος ζωής αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η συνεχόμενη άνοδος των ενοικίων στην χώρα μας. Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα αγγίζει πλέον το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Ποιός μπορεί να σκεφτεί να φτιάξει την δική του οικογένεια, όταν θα πρέπει να δώσει μόνο για το ενοίκιο σχεδόν έναν μισθό; Ένας νέος στην ηλικία μου θέλει να έχει την οικονομική δυνατότητα ώστε να μπορεί να δημιουργήσει την οικογένειά του. Η δυσκολία ανεύρεσης μιας αξιοπρεπούς εργασίας στον τομέα που έχει σπουδάσει, έχει αποκτήσει δεξιότητες και ονειρεύεται μοιάζει στις μέρες μας με χίμαιρα, άπιαστο όνειρο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η χώρα μας έχει κοντά στο 25% ανεργία στους νέους πτυχιούχους. Η δική μου γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη γενιά της μεταπολεμικής Ελλάδας που κινδυνεύει σοβαρά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο βασικές ανάγκες. Πρώτον πρέπει να μιλήσουμε για το ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας τα επόμενα χρόνια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να προσανατολίζονται σε αντίστοιχα επαγγέλματα και να μην είμαστε μια μονοκαλλιέργεια υπηρεσιών και τουρισμού. Δεύτερον πρέπει να ενισχύσουμε τα εισοδήματα, και να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Έχω την τιμή να διδάσκω Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων στην Χάγη, στο πανεπιστήμιο του Leiden. Επομένως το πεδίο ερευνών μου βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή διαπραγματευτική πολιτική, ενώ μέσα στην ακαδημαϊκή μου έρευνα βρίσκεται και η πολιτική οικονομία. Αν είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να βρίσκομαι σαφώς στην επιτροπή Δημοκρατίας - Θεσμών, την γνωστή λόγω των εξελίξεων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα «LIBE». Όμως θα με ενδιέφερε πολύ και η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί βλέποντας από πρώτο χέρι το κράτος της Ολλανδίας και άλλων Δυτικών χωρών, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει άλλο σύγχρονο κράτος από την Ελλάδα, το οποίο είναι τόσο αστικοποιημένο. Από τις περιοδείες που έχω πάει στην επαρχία, βλέπω παντού ένα αίσθημα εγκατάλειψης, είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να δώσω αγώνες για να αλλάξει.

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουν θεωρώ οι ευρωβουλευτές είναι το να βρίσκονται απομονωμένοι στις Βρυξέλλες. Το θεωρώ ένα λάθος μοντέλο Ευρωβουλευτή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θεμελιακό στοιχείο του νέου “τύπου” Ευρωβουλευτή θα πρέπει να είναι να επιστρέφει ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος των πολιτών πίσω στην χώρα ώστε να ενημερώνεται για τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία. Έτσι και η κοινωνία θα αρχίσει σιγά σιγά να ξαναεμπιστεύεται την πολιτική σαν θεσμό. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, να ξεκινήσει η πολιτική να ακούει την κοινωνία και να την κάνει συμμέτοχο στην διαμόρφωση της πολιτικής του αύριο.

Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Κάθε χρόνο το 50%-60% της Ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Επομένως εύκολα παρατηρούμε ότι οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να θεωρείται ούτε «χαλαρή» ψήφος, ούτε εκλογές «δεύτερης κατηγορίας», αλλά κάτι το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια συμπολίτες μας. Το επόμενο ευρωκοινοβούλιο θα κρίνει πολλά. Θα αποφασίσει ποιο παραγωγικό μοντέλο θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη, ποια θα είναι η μεταναστευτική πολιτική, με ποιους όρους θα γίνει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ειδικά η Κ.Α.Π, αποτελεί την απόδειξη ότι πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, ώστε να ακουστούν τα προβλήματα του μέσου πολίτη, όπως ο αγρότης που ανέλαβε δυσβάστακτα βάρη, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να μένουν στο απυρόβλητο. Γι’ αυτό ας μην λείψει κανείς από την κάλπη!

Ας πούμε ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι ο λόγος που αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος στις ευρωεκλογές, για να δώσω αγώνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Όμως επειδή θέλω οι πολίτες που θα με εμπιστευτούν να ξέρουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη, από τις πρώτες μου έγνοιες είναι να δημιουργήσω μία ανοιχτή πλατφόρμα ώστε να ενημερώνω τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση τι συζητήθηκε στην Ευρώπη, ποιά ήταν η δραστηριότητα μου, αλλά και να δέχομαι προτάσεις από τους πολίτες. Μια διαδικτυακή διαβούλευση, ώστε ο μέσος Έλληνας να μην αισθάνεται αποκομμένος από τα πολιτικά τεκταινόμενα,  αλλά να του δοθεί μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσει προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον του.

Γιάννης Σκάλκος – Ελληνική Λύση

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνική Λύση

Πρώτη φορά υποψήφιος. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με την Ελληνική Λύσης;

Έφθασε η ώρα της αναγέννησης της Ευρωπαικής Ένωσης στα δημοκρατικά πρότυπα που δίδαξε η Ελλάδα την οικουμένη! Οι αποφάσεις των λόμπι που ποδηγετούν την κομισιόν στις Βρυξέλλες και η πολιτική της οικονομικής ελίτ του Βερολίνου ακυρώνονται στις 9 Ιουνίου με τη νέα ευρωομάδα της Ελληνικής Λύσης! Μετά απο εικοσιοκτώ χρόνια μάχιμης δημοσιογραφίας, τον τελευταίο χρόνο αφιερώθηκα από τη θέση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Λύσης στο πολιτικό πρόγραμμα-όραμα που υποστηρίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας! Το όραμα για εμάς και τα παιδιά μας! Τις θυσίες του Ελληνικού λαού με την χρεοκοπία του 2010 και τα μνημόνια δεν θα τις χαρίσουμε για τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά! Η Ελλάδα πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

-Στην Ε.Ε. αρχίζουν να υλοποιούν τα δίκτυα για την Ευρώπη της επόμενης εικοσαετίας. Από την ενέργεια μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη. Προσωπική επιλογή θα είναι η αφοσίωση σ΄αυτό το ευρύ πεδίο ώστε να πετύχουμε ολική επαναφορά της αξίας στην παραγωγή, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στην υψηλή τεχνολογία κυρίως στους νέους και τις νέες της χώρας μας. Παράλληλα να εφαρμόσουμε εργατική και εργασιακή δικαιοσύνη και ασφάλεια έναντι τρίτων χωρών. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να περιορίζουμε και καλώς πράττουμε, τα φυτοφάρμακα από την γεωργική παραγωγή μας αλλά να αφήνουμε αθρόες εισαγωγές από Τουρκία μέχρι Μπαγκλαντές και να καταναλώνουμε κηπευτικά μέσα στην καρκινογόνα χημεία!

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Η ηγεσία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του  ΠΑΣΟΚ συνήθιζαν να επιλέγουν σελέμπριτι και διαφόρων ειδών διασημότητες για να υφαρπάξουν τη ψήφο των πολιτών. Και φέτος μια από τα ίδια! Υποψήφιοι χωρίς γνώση του απαιτητικού αντικειμένου της Ευρωβουλής που να μπορούν να υποστηρίξουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα! Είναι άραγε δυνατόν η Ελλάδα με τόσες προκλήσεις να εκπροσωπείται απο ευρωβουλευτή που προωθούσε τα συμφέροντα του Κατάρ; Απαιτείται σωστή επιλογή υποψηφίων όπως έπραξε η ηγεσία της Ελληνικής Λύσης στο ψηφοδέλτιό της και βεβαίως υπευθυνότητα των πολιτών πριν επιλέξουν υποψηφίους και τους σταυρώσουν. Οι ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης θα υπηρετήσουν την Ελληνική λαϊκή κυριαρχία, ακυρώνοντας τα σχέδια που καταστρώνουν οι λομπίστες των Βρυξελλών!

Είναι μια τάση των τελευταίων(αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την απροχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό! Κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη! Τώρα "στραγγαλίζουν" τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς! Είναι παραδομένες στα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας. Μας παρουσιάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αισχροκέρδια καλπάζει! Οι έμμεσοι φόροι με τον παράλογο ΦΠΑ στο 24% και τον ληστρικό ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα εξατμίζουν το όποιο διαθέσιμο εισόδημα ενώ η κυβέρνηση επιχαίρει για τα φαραωνικά πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια ώρα που 3,2 εκατομμύρια ΑΦΜ είναι κόκκινα στην εφορία! Γι αυτό και πολλοί αποστρέφονται την πολιτική και το σύστημα διακυβέρνησης. Μετά από σαραντατρία χρόνια στην ΕΟΚ και Ε.Ε. αντί να συγκλίνουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες μας χωρίζει πλέον χάσμα! Δεν διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα όπως διατυμπανίζουν "τα ορφανά του Σημίτη" που κυβερνούν αλλά η επιβίωσή μας και το μέλλον των παιδιών μας! Από όποια πολιτική αφετηρία κι αν εκκινείται ο καθένας οφείλουμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα! Ψήφος στην Ελληνική Λύση θα κλυδωνίσει για τα καλά τη σημιτική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και θα ακυρώνει τα σχέδια του κονκλάβιου της κομισιόν που θέλει την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο να συντηρεί τη ρευστότητα και τα πλεονάσματα του βορρά!  

Έστω ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Ότι θα κάνω κάθε μέρα για τους Έλληνες και την πατρίδα μας! Στοχευμένη ομαδική εργασία με τους ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης!

Κατερίνα Σαράντη – Νέα Αριστερά

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Πρωταθλήτρια Παρατριάθλου

Πρώτη φορά υποψήφια. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με τη Νέα Αριστερά;

Γιατί υποψήφια; Η αλήθεια είναι πως προτάθηκε το όνομα μου από τα δίχτυα αθλητισμού και αναπηρικής πολιτικής της Νέας Αριστεράς, Εφόσον έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, θεώρησα χρέος μου να αποδεχτώ. Εξ’ αρχής  δήλωσα διαθεσιμότητα για το στήσιμο αλλά και τη στήριξη του νέου πολιτικού φορέα από όποιο πόστο κι αν μπορώ να προσφέρω. Πέραν αυτού, ως ανάπηρη γυναίκα και θερμή υποστηρίχτρια του  «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» οφείλω να στηρίξω τη θέση μου επί του πρακτέου, δίνοντας μάχη για την εκπροσώπηση των αναπήρων στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Γιατί με τη Νέα Αριστερά; Μάλλον το έχω ήδη απαντήσει. Με την είσοδο μου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  πριν από ένα χρόνο, ζώντας την αντιμετώπιση της ήττας και βιώνοντας εκ των έσω τις εσωκομματικές εκλογές, άρχισε να μου γίνετε καθαρή η ανάγκη δημιουργίας αυτού του φορέα κι όχι γιατί «χάσαμε» αλλά γιατί υπήρχε διάσταση απόψεων και μη δυνατότητα συνεργασίας. Το κόμμα άρχισε να απομακρύνετε από τις βασικές αρχές της αριστεράς ακόμα και για έναν άνθρωπο μέχρι πρότινος ανένταχτο σαν εμένα. Από εκεί και πέρα το ανθρώπινο δυναμικό της Νέας Αριστεράς είναι εξαιρετικό, παράγει πολιτικό λόγο και εκφράζει καθαρές θέσεις. Το εγχείρημα είναι ελπιδοφόρο και ειλικρινά είναι τιμή μου που είμαι μέρος αυτού.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλεύτρια; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Κατά κύριο λόγω με αφορά η διαθεματική προσέγγιση της αναπηρίας, αλλά και κάθε κοινωνική ομάδα που βιώνει περιθωριοποίηση. Η ποικιλομορφία είναι πλούτος κι όχι αιτία αποκλεισμού. Υπάρχει χώρος για όλους, όλες και όλα. Από εκεί πέρα ως Ελληνίδα,  νησιώτισσα  αλλά και Ευρωπαία με  αφορά ότι αφορά κάθε προοδευτικό πολίτης αυτού του τόπου που αναζητά αλλαγή και δικαιοσύνη.

Σίγουρα θα επιδίωκα να συμμετάσχω στην επιτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικαιώματα των γυναικών και ισότητας φύλου, απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων και πολιτισμού & παιδείας. Ως Νησιώτισσα θα με αφορούσε η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης όπως και η επιτροπή μεταφορών & τουρισμού. Τέλος, θεωρώ επιτακτική ανάγκη για τη  συμμετοχή ενός ή μιας  βουλευτή/ βουλεύτριας  από τη Νέα Αριστερά στην επιτροπή χρήσης λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που βιώσαμε στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρεωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Καταρχάς, ήταν σημαντική η τοποθέτηση αξιόπιστων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια και η Νέα Αριστερά τους έχει. Κατά δεύτερον, η εκλογή των καταλληλότερων, όχι μόνο λόγω τεχνοκρατικής επάρκειας ή αναγνωσιμότητας, αλλά να έχουν αποδείξει με την μέχρι τώρα πορείας τους, τη σταθερότητα στις αξίες τους για το συλλογικό καλό.

Από εκεί πέρα παράγοντας έργο με διαφάνεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών το οποίο να επικοινωνείτε και επεξηγείτε,  καθώς δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της ευρωβουλής στη ζωή της πολιτών. Απαραίτητο είναι οι  Ευρωβουλευτές/τριες να ενημερώνουν  σε τακτική βάση για το έργο τους κάνοντας τη πληροφορίας προσβάσιμη και προσιτή σε όλους και όλες.

Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Καταρχάς, γιατί δεν πρέπει να αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς. Η κάθε μονάδα έχει δύναμη. Κατά δεύτερο οι αποφάσεις του  Ευρωκοινοβουλίου  έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές μας, άρα τα περί χαλαρής ψήφου δεν με βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνη. Εκτός κι αν με το χαλαρότητα εννοούμε τη μη δυνατότητα ανάπτυξης «πελατειακών σχέσεων» . Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον μας. Βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις και η αλληλο-στήριξη μεταξύ των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η κρίση ευκαιρία για τους πολλούς/ές .

Και το σημαντικότερο, να  μην επιτρέψουμε οι συσχετισμοί στην Ευρώπη να γείρουν δεξιά και σε καμία περίπτωση ακροδεξιά, όπως δυστυχώς διαφαίνεται, διότι φοβάμαι πως  θα έχει ως αποτέλεσμα την εσωστρέφεια και την οπισθοδρόμηση σε εποχές που δεν θα θέλαμε να ξαναεπιστρέψουμε. Η εσωστρέφεια των κρατών μελών ίσος δημιουργεί τη ψευδαίσθηση καλύτερης διαχείρισης των κρίσεων όμως δε νομίζω πως είναι αληθές. Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες μου να συμμετάσχουν και να κάνουν την ανατροπή. Κάθε αγώνας είναι χαμένος μόνο αν δεν δοθεί.

Έστω ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες ;

Ασυζητητί, να συγχαρώ, να  γνωρίσω, να «ακούσω» τους συν-ανάπηρους/ ρες  Ευρωβουλευτές/ Ευρωβουλεύτριες  χτίζοντας γέφυρες μαζί τους. Πρακτικά το πρώτο βήμα είναι η επιλογή των κατάλληλα καταρτισμένων συνεργατών και σαν άπειρο άτομο να μελετήσω, να μάθω όσα περισσότερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως προς τις υποχρεώσεις αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτός ο νέος ρόλος ώστε να μπορέσω να καταστρώσω ένα σχέδιο δράσης και να αξιοποιήσω αυτή τη θέση όσο το δυνατών καλύτερα προς όφελος των πολλών. 

Καλλιόπη Ευαγγελίδου – Πλεύση Ελευθερίας

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Ηθοποιός, Πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Πρώτη φορά υποψήφια. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με την Πλεύση Ελευθερίας;

Πρώτη φορά υποψήφια στις Ευρωεκλογές. Ήμουν υποψήφια με την Πλεύση Ελευθερίας στις προηγούμενες Εθνικές εκλογές, πρώτη φορά σε Εθνικές εκλογές, ως υποψήφια Βουλευτής Σερρών. Είμαι πολύ περήφανη για την προσωπικότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και για τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και υπηρετεί τόσο η Ζωή όσο και η Πλεύση Ελευθερίας. Όπως έχω πει και στην ίδια, στο πρόσωπό της είδα πραγματικά πως η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. 

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλεύτρια; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Όπως συμβαίνει και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας εργάζονται με μεγάλη επιμέλεια και προσήλωση, καθημερινή παρουσία και επιμονή πάνω σε όλα τα θέματα. Σίγουρα οι τομείς που προσωπικά έχω ασχοληθεί στη ζωή μου, είναι τα θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και τα θέματα Γεωργίας και Υπαίθρου για τα οποία έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι πάνω από 20 χρόνια ζω στις Σέρρες και βρίσκομαι μαζί με τον σύζυγό μου στα χωράφια και διατηρούμε επίσης κτηνοτροφική μονάδα στον κάμπο των Σερρών. Σίγουρα επίσης στα θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Πλεύση Ελευθερίας, λόγω και της Προέδρου μας, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς και για θέματα Περιβάλλοντος.  

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Η Πρόεδρός μας λέει, δεν είμαστε αυτά που λέμε αλλά αυτά που κάνουμε. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών γενικά στους θεσμούς πρέπει να επανέλθει η εντιμότητα, αυτή που αποδεικνύεται με πράξεις όχι με λόγια. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κίνημα πολιτών, ανθρώπων που με τη ζωή τους και τους αγώνες τους έχουν αποδείξει τις προθέσεις τους, χωρίς αγάπη για την εξουσία αλλά με αγάπη για τη ζωή, τους ανθρώπους, τα ζώα, το περιβάλλον. Είναι Δημοκρατικό μας καθήκον να δηλώνουμε παρόντες και παρούσες και να μπαίνουμε μπροστά στα συστήματα που νοιάζονται μονάχα για το κέρδος και να προτάσσουμε τις αξίες. Δεν είναι ουτοπία ο αγώνας για Δικαιοσύνη, Ειρήνη, Ισότητα, Παιδεία, Πολιτισμό. Είναι στις μέρες μας μια πολύ πρακτική και ρεαλιστική αναγκαιότητα για να προχωρήσουμε.  

Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Πάντα πρέπει να ψηφίζουμε. Προσωπικά είμαι 50 χρονών και σαν πολίτης δεν απείχα ποτέ. Το νιώθω καθήκον μου το να ψηφίζω απέναντι και στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου και στους συμπολίτες μου. Η πραγματικότητα μας έχει αποδείξει ότι όσο καλά κι αν τα καταφέρουμε στα σπίτια μας, αν στον κοινό μας χώρο, τον μικρότερο ή τον μεγαλύτερο αποτύχουμε ή εγκαταλείψουμε, ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας, ούτε οι αγαπημένοι μας δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς, πλήρεις και ευτυχισμένοι. Σήμερα, με ενεργούς πολέμους, με την ακρίβεια, με την ενεργειακή κρίση, με την κλιματική αλλαγή, με την ευρύτατη πολιτιστική κρίση, με τη βία που προελαύνει σε ποικίλες εκφάνσεις, τι διακυβεύεται; Η ζωή μας. Η ζωή μας και οι ζωές και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην απογοήτευση να μας κυριεύει.

Έστω ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω κουβαλώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών και των συναγωνιστών μου, αλλά και της Ζωής που με τιμά,  θα είναι αυτό που θα κάνω από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα. Δουλειά. Άλλωστε αυτό είναι και το σύνθημα της Πλεύσης Ελευθερίας και το υπόδειγμα που θέλει να χτίσει η Ζωή. Θα δώσουμε ζωή και στην Ευρωβουλή, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εφησυχασμό, χωρίς απουσίες. Αυτό έχει δείξει και η Κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αυτούς τους μήνες που είναι, για πρώτη φορά, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με συνεχή, καθημερινή και ουσιαστική παρουσία. Πολύ δουλειά, με επιμονή και αγάπη.  

Χρήστος Βρεττός - ΚΟΣΜΟΣ

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές - ερωτηματολόγιο

Επιστήμονας - ερευνητής στον τομέα των ενεργειακών κοινοτήτων

Πρώτη φορά υποψήφιος. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με τον ΚΟΣΜΟ;

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο στην ανθρώπινη ιστορία. Από τη Δαδιά ως τη Θεσσαλία η κλιματική κρίση ήδη δείχνει τα δόντια της, και βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας, όπως η γεωργία και ο τουρισμός, είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν. Η κλιματική κρίση όμως παρουσιάζει και μια σημαντική ευκαιρία: από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, μια νέα παγκόσμια οικονομία αναδύεται με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως π.χ., οι μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά. Ως ΚΟΣΜΟΣ απορρίπτουμε τον νιχιλισμό της μετριοπάθειας όσων επιμένουν σε παραμύθια του παρελθόντος (όπως οι εξορύξεις). Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς μας υπενθυμίζουν πως η εμπροσθοβαρής δράση για το κλίμα θα προσφέρει τρισεκατομμύρια ευρώ σε δράσεις συν-ωφέλειας στην ευρωπαϊκή (και ελληνική) οικονομία. Είναι ένα win-win σενάριο. 

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;

Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία διανύουμε ένα ριζοσπαστικό μετασχηματισμό από μια οικονομία ρυπογόνων, ακριβών ορυκτών καυσίμων, προς ένα πιο δίκαιο, πράσινο μοντέλο.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι τώρα να μεταφράσουμε την Πράσινη και σε Κοινωνική Συμφωνία. Χαμηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας λόγω καθολικής πρόσβασης σε αποκεντρωμένες μορφές καθαρής ενέργειας. Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ώστε καμία/κανείς να μην μένει στο δρόμο. Ένα μοντέλο (οργανικής) γεωργίας από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, σπάζοντας τις αλυσίδες μεσαζόντων και κερδοσκοπίας. Αυτό το όραμα μπορεί να βρει κανείς στην “Εθνική Πράσινη Συμφωνία” του ΚΟΣΜΟΥ. Ως εκ τούτου θα επεδίωκα την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), και την Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI).

Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων ήδη από το 2021 έχει ζητήσει τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας, με ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες. Παρά την ευρύτερη αντίσταση των (ακρο)δεξιών ομάδων στο Κοινοβούλιο, ο φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τη νέα νομοθετική περίοδο. Θα απαρτίζεται από ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα μπορούν να γνωμοδοτούν πάνω σε ζητήματα όπως διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων. Σίγουρα χρειάζεται και περισσότερη διαφάνεια προς τους ίδιους τους πολίτες, όπως π.χ. με τακτικές εκθέσεις πεπραγμένων ή/και ανοιχτές συζητήσεις, όπου οι Ευρωβουλεύτριες/ες να πρέπει να λογοδοτούν για το έργο τους.

Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παλεύει να βγάλει τον μήνα - είναι λογικό να μην έχει χρόνο ή ψυχικό σθένος να ασχοληθεί με τα κοινά. Γι’αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των Ευρω-πρασίνων να εφαρμοστεί ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα καθολικών, λειτουργικών δημόσιων υπηρεσιών (όπως η υγεία). Ένα τέτοιο δίχτυ πρόσβασης σε βασικά αγαθά, θα απελεύθερωνε χρόνο στους πολίτες ώστε να (ξανα)ασχοληθούν με την πολιτική.

Αυτό διακυβεύεται στις φετινές Ευρωεκλογές: μια μάχη ανάμεσα στην κοινωνική αποξένωση του νεοφιλευθερισμού (και τον σκύλο φρουρό του, την ακροδεξιά), και σε ένα πράσινο-κόκκινο πρόγραμμα που εγγυάται ότι καμία/κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Έστω ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;

Ένα TikTok μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Πέρα από την πλάκα, πρέπει να απομυθοποιήσουμε την πολιτική και να την φέρουμε πιο κοντά στους ανθρώπους. Θα κινήσω κάθε μέτρο ώστε να θεσπίσω ένα μόνιμο διάλογο με πολίτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Και για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και γιατί οι καιροί είναι κρίσιμοι και απαιτούνται νέοι, δημιουργικοί τρόποι αμεσο-δημοκρατικής συμμετοχής.