Αντιδρούν και οι καθηγητές για τα ναρκωτικά στο ΑΠΘ
Ανοιχτή επιστολή από 270 καθηγητές με την οποία ζητούν την άμεση επέμβαση των αρχών.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά τις επιστολές – κραυγές αγωνίας που έστειλαν πριν από λίγες μέρες περίπου 1.100 φοιτητές, αλλά και ο Σύλλογος Αποφοίτων, για το οξύτατο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντός του χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τη «σκυτάλη» πήραν οι καθηγητές του ιδρύματος. Με ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπογράφουν μέχρι στιγμής 270 καθηγητές και θα την αποστείλουν σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, τονίζουν το τεράστιο πρόβλημα παραβατικότητας και ζητούν την άμεση επέμβαση των αρχών με αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην επιστολή κάνουν λόγο για «θλιβερή καθημερινότητα της πανεπιστημιούπολης που λυμαίνονται οι οργανωμένοι διακινητές ναρκωτικών» και υποστηρίζουν ότι «κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα αρκούνταν σε εκθέσεις ιδεών και ευχολόγια, όταν το αίσθημα ανασφάλειας είναι δικαιολογημένα διάχυτο μέσα στο σπίτι του».
Εκφράζουν, παράλληλα τη συμπαράστασή τους «στην έλλογη κραυγή των φοιτητών» και κάνουν λόγο για «εγκατάλειψη της πανεπιστημιούπολης στις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών».
Υποστηρίζουν ακόμα ότι «η σημερινή κατάσταση δείχνει πως τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφάλεια του χώρου μας δεν είναι αποτελεσματικά».
«Η επιστολή μας έχει διττό στόχο. Από τη μια πλευρά να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια των φοιτητών, που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάλειψη του χώρου και από την άλλη να τονίσουμε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό χώρο που εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Οι υπογραφές των καθηγητών στη επιστολή, οι οποίοι είναι και αυτοί εργαζόμενοι στο χώρο, αυξάνονται συνεχώς. Έχουμε κάνει πολλές φορές διάβημα στην Πρυτανεία για το πρόβλημα και στέκεται στο πλευρό μας. Χρειάζεται η άμεση επέμβαση της Πολιτείας, αφού το πανεπιστήμιο, ό,τι μπορούσε να κάνει, το έκανε», τόνισε στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Ζωγραφίδης.
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του πανεπιστημιακού ιδρύματος, Θόδωρος Λαόπουλος υποστήριξε ότι ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθηγητές και φοιτητές, είναι ενωμένοι απέναντι στο πρόβλημα, το οποίο τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει περισσότερες επιχειρήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, αφού φαίνεται ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές της δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου ανησυχούμε έντονα για το πρόβλημα. Αναγκαστήκαμε να εκταμιεύσουμε χρήματα από ερευνητικά κονδύλια, προκειμένου να προσλάβουμε περισσότερους φύλακες. Ωστόσο, οι τελευταίοι μπορούν απλώς να επέμβουν, αν κινδυνεύσει καθηγητής ή φοιτητής και δεν μπορούν να κάνουν συλλήψεις. Είναι, άλλωστε και λιγότεροι αριθμητικά σε σχέση με τους διακινητές ναρκωτικών. Η αστυνομία επεμβαίνει στον πανεπιστημιακό χώρο κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα. Μπαίνουν, κάνουν συλλήψεις, ηρεμεί για λίγες μέρες η κατάσταση και μετά το πρόβλημα πάλι οξύνεται. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι η αστυνομία να επεμβαίνει και κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν», τόνισε ο κ. Λαόπουλος.
Το ethnos.gr επικοινώνησε με αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί ότι το επόμενο διάστημα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr