Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία Κασόγκι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για όσα συνέβησαν στο εσωτερικό του προξενείου, όπου δολοφονήθηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο Κασόγκι, 59 ετών, επικριτής διαφόρων αποφάσεων της κυβέρνησης στο Ριάντ, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μπήκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
Σύμφωνα με τα Middle East Eye, CNN και Al Jazeera, τουρκικές πηγές, επικαλούμενες ηχογραφήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, αναφέρουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο εσωτερικό του προξενείου και εν συνεχεία η σορός του τεμαχίστηκε. «Χρειάστηκε μόλις επτά λεπτά για να πεθάνει ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος», αναφέρει το Middle East Eye επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο που φέρεται να έχει ακούσει το περιεχόμενο των ηχογραφήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έσυραν τον Κασόγκι από το γραφείο του Γενικού πρόξενου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη σε διπλανό δωμάτιο και τον έβαλαν πάνω σε ένα τραπέζι, ενώ τρομακτικά ήταν τα ουρλιαχτά που ακουγόντουσαν έως τους κάτω ορόφους. «Ο πρόξενος απομακρύνθηκε από το δωμάτιο. Δεν υπήρξε προσπάθεια να τον ανακρίνουν. Είχαν έρθει για να τον σκοτώνουν», συμπληρώνει η συγκεκριμένη πηγή. «Μόλις ο Κασόγκι εισήλθε στο γραφείο του γενικού προξένου, ξεκίνησαν τα χτυπήματα, ενώ εν συνεχεία δολοφονήθηκε με θανατηφόρο ένεση» η οποία περιείχε άγνωστη μέχρι στιγμής ουσία.
Ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο προκύπτει ο βασανισμός και η εν ψυχρώ δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούνται τουρκικά και αμερικανικά μέσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Yeni Safak», η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων, ο Κασόνγκι βασανίστηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας παρουσία του σαουδάραβα προξένου στην Πόλη. Κατά τη διάρκεια ανάκρισης τού έκοψαν τα δάχτυλά του και στο τέλος τον αποκεφάλισαν, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα. Ακολούθως ανέλαβε δράση σαουδάραβας ιατροδικαστής που διαμέλισε το πτώμα του αντιφρονούντος δημοσιογράφου εντός του προξενείου. Πηγή: Protagon.gr
Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπάικι περιγράφεται ως ένας από τους 15 πράκτορες που είχαν φτάσει, με ιδιωτικό τζετ στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι, με αποστολή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Ζήτησε να βάλουν στα ηχεία μουσική ενώ τον τεμάχιζε
Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές ο Τουμπάικι άρχισε να τεμαχίζει τον άτυχο δημοσιογράφο ενώ ήταν ακόμα ζωντανός. Εν συνεχεία ζήτησε να βάλουν στα ηχεία μουσική. Συμβούλευσε δε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Σαουδαράβων πρακτόρων να κάνουν το ίδιο. «Οταν κάνω μια τέτοια δουλειά, ακούω μουσική. Πρέπει να κάνετε το ίδιο», φέρεται να λέει ο ίδιος στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο. Τουρκική πηγή ανέφερε μάλιστα στους New York Times ότι ο Τουμπάικι ήταν εφοδιασμένος με οστέινο πριόνι.
Τα τρία λεπτά του ηχογραφημένου ντοκουμέντο φέρεται να έχει στην κατοχή της η τουρκική εφημερίδα Sabah, η οποία όμως δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη το επίμαχο υλικό.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων, αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου. Στη συνέχεια το σώμα του διαμελίσθηκε.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτη φορά τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».
Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά:«Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».
Όταν οι ανακριτικές αρχές της Τουρκίας επισκέφθηκαν το προξενείο και την κατοικία του προξένου, έγινε γνωστό ότι ο πρόξενος είχε επιστρέψει στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία εξακολούθησε να αρνείται κάθε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.
Οι G7 ζητούν αξιόπιστη και ταχεία έρευνα
Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζητώντας να διενεργηθεί «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.
«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.
Washington Post: «Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ ‘’καθαρίζει’’ για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας;»
Η εφημερίδα Washington Post -ο συνεργάτης της οποίας Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη- κατηγόρησε την Τετάρτη τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του ότι διεξάγουν «μια διπλωματική εκκαθαριστική επιχείρηση» προκειμένου να προστατεύσουν το Ριάντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ, Μπιν Σαλμάν. Σε ένα άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας, με τίτλο «γιατί η κυβέρνηση Τραμπ ‘’καθαρίζει’’ για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας;», η Washington Post ζητά να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Σε ένα άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας, με τίτλο «γιατί η κυβέρνηση Τραμπ ‘’καθαρίζει’’ για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας;», η Washington Post ζητά να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ «Πομπέο, που είχε ένα πλατύ χαμόγελο καθώς χαιρετούσε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (την Τρίτη, στο Ριάντ), δεν δείχνει τόσο πρόθυμος να εξακριβώσει την αλήθεια αλλά να βοηθήσει τον ντε φάκτο σαουδάραβα ηγέτη να γλυτώσει από την κρίση που προκάλεσε», όπως τονίζεται στο ίδιο άρθρο. «Οι Σαουδάραβες προετοιμάζουν μια εκδοχή της ιστορίας που αποδίδει τη δολοφονία του Κασόγκι στις υπερβάσεις μιας ομάδας που εστάλη για τον ανακρίνει. Αυτό θα βοηθούσε στο να απομακρυνθεί όποια ευθύνη (αυτής της ενέργειας) από τον πρίγκιπα διάδοχο, που στην πραγματικότητα διέταξε και επέβλεψε την επιχείρηση», σημειώνεται.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι είναι περισσότερο από έτοιμος να βοηθήσει σε αυτήν την κομπίνα», υπογραμμίζει η Washington Post. «Αυτό που θα ήταν απαράδεκτο είναι μια διπλωματική εκκαθαριστική επιχείρηση από τη διοίκηση Τραμπ για λογαριασμό ενός καθεστώτος και ενός ηγέτη τα συμφέροντα του οποίου υπερβολικά εξυπηρετεί, παρά τις αυξανόμενες καταχρήσεις στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό», επισημαίνεται στο άρθρο. «Έως να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τον Κασόγκι, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν το σαουδαραβικό καθεστώς και το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει όλες τις στρατιωτικές πωλήσεις στο Ριάντ», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.
Το τελευταίο άρθρο του δημοσιογράφου
Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε χθες το τελευταίο άρθρο που έγραψε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος προτού εξαφανιστεί στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Σε σημείωμά της που προλογίζει το άρθρο του η Κάρεν Ατάια, επιμελήτρια του τμήματος Global Opinions της εφημερίδας, εξηγεί ότι καθυστέρησε η δημοσίευσή του καθώς ήλπιζαν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος θα γύριζε πίσω στις ΗΠΑ σώος και αβλαβής.
«Έλαβα αυτό το άρθρο από τον μεταφραστή και βοηθό του Τζαμάλ Κασόγκι την επομένη της δήλωσης της εξαφάνισής του στην Κωνσταντινούπολη. Η Post καθυστέρησε τη δημοσίευσή του επειδή ήλπιζε ότι ο Τζαμάλ θα γυρίσει σε μας ώστε αυτός και εγώ να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε μαζί. Τώρα πρέπει να το δεχτώ: Αυτό δεν θα γίνει. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο του που θα βγάλω στη δημοσιότητα για την The Post», σημείωσε η Ατάια.
«Το άρθρο αυτό γνώμης αποδίδει με ακρίβεια τη δέσμευσή του και το πάθος του για ελευθερία στον αραβικό κόσμο. Μια ελευθερία για την οποία όπως φαίνεται έδωσε τη ζωή του», έγραψε επίσης η Ατάια.
Στο άρθρο του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Τζαμάλ Κασόγκι: Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι ελευθερία της έκφρασης», ο δημοσιογράφος ασκεί σκληρή κριτική στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στον αραβικό κόσμο.
«Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει την δική του εκδοχή ενός Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο δεν επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μέσω εσωτερικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την εξουσία», γράφει ο Κασόγκι.
«Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μια σύγχρονη εκδοχή των παλαιών υπερεθνικών μέσων ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα διεθνή γεγονότα. Σημαντικότερο ακόμη είναι ότι χρειάζεται να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τη φωνή των Αράβων».
Ο Κασόγκι αναφέρεται επίσης στο άρθρο του στην περίπτωση του Σαουδάραβα συναδέλφου του Σάλεχ αλ Σέχι. «Ο αγαπημένος μου φίλος, ο εξέχων Σαουδάραβας συγγραφέας Σάλεχ αλ Σέχι, έγραψε ένα από τα πιο διάσημα άρθρα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στον σαουδαραβικό Τύπο. Αυτός δυστυχώς εκτίει τώρα μια αδικαιολόγητη ποινή κάθειρξης πέντε ετών για υποτιθέμενα σχόλια που αντιβαίνουν στο σαουδαραβικό κατεστημένο».
«Οι ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν πλέον ως συνέπεια μια οξεία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα", προσθέτει για να σημειώσει: "Αντιθέτως, οι ενέργειες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν μια καταδίκη η οποία ακολουθείται γρήγορα από σιωπή».
«Ως αποτέλεσμα επιτρέπεται στις αραβικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης σε αυξανόμενο βαθμό. Κάποτε οι δημοσιογράφοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ θα απαλλάξει την πληροφόρηση από την λογοκρισία και τον έλεγχο που συνδέεται με τα έντυπα μέσα. Όμως αυτές οι κυβερνήσεις, των οποίων η ίδια η ύπαρξη στηρίζεται στον έλεγχο της πληροφόρησης, έχουν μπλοκάρει υπερβολικά το Ίντερνετ. Έχουν επίσης συλλάβει ντόπιους δημοσιογράφους και πιέσει διαφημιστές να ζημιώσουν τα έσοδα συγκεκριμένων εκδόσεων», καταλήγει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του, το οποίο είχε επισκεφθεί για να πάρει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί τη μνηστή του.
Εκείνη τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε και ήταν και αυτή που δήλωσε την εξαφάνισή του.
Η υπόθεση του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του και το πτώμα του απομακρύνθηκε. Το Ριάντ το διαψεύδει.
Ο Τραμπ αρνείται ότι καλύπτει τη Σαουδική Αραβία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε πάντως, χθες Τετάρτη, ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι.
«Δεν καλύπτω καθόλου» τους Σαουδάραβες, είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θέλω απλώς να μάθω τι συνέβη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει η αλήθεια να έρθει στο φως «ως το τέλος της εβδομάδας».
Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για το αν θα μεταβεί ή όχι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Ριάντ και το οποίο έχουν μποϊκοτάρει πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Γαλλία.
Ακόμη, αναμένεται η έκθεση του Πομπέο ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ριάντ και την Άγκυρα με Σαουδάραβες και Τούρκους αξιωματούχους ενώ είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν «τεράστια οικονομικά συμφέροντα». Συγκεκριμένα ανέφερε είπε πως η «Ουάσινγκτον έχει ανάγκη το σουνιτικό βασίλειο στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας και του σιιτικού Ιράν».
Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν από τον Τραμπ να δημοσιοποιήσει τυχόν οικονομικούς του δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, ανησυχώντας για τυχόν «σύγκρουση συμφερόντων».
Νέες πληροφορίες του Τύπου φαίνεται να στηρίζουν το σενάριο της δολοφονίας του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου χάθηκαν τα ίχνη του στις 2 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες της New York Times, με φωτογραφίες, επιβεβαιώνουν τις υποψίες εναντίον του Ριάντ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας από τους άνδρες που έχει αναγνωριστεί από τις τουρκικές αρχές ως μέλος της επίλεκτης ομάδας των 15 πρακτόρων που έστειλε το Ριάντ στην Τουρκία και η οποία φέρεται να σκότωσε τον δημοσιογράφο ανήκει στο περιβάλλον του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τρεις άλλοι ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας που ελέγχει ο νεαρός πρίγκιπας.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr