Τα νέα μέτρα για την άδεια ειδικού σκοπού, τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα
Γιάννης ΦώσκολοςΣυγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω προβλέπει για τον ένα γονέα ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στο δικαίωμα της άδειας ειδικού σκοπού του άλλου γονέα η νέα ΠΝΠ. Ταυτόχρονα επεκτείνεται το δικαίωμα και στους συνταξιούχους αναπηρίας και όχι μόνο στους επιδοματούχους του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων. Με άλλη διάταξη ανοίγει επίσης «παράθυρο» παράτασης καταβολής αναπηρικών συντάξεων του ΕΦΚΑ και επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ έως 30 Ιουνίου, ακόμη κι αν η αίτηση παράτασης υποβληθεί μετά την δημοσίευση της ΠΝΠ σε ΦΕΚ. Καλύπτονται έτσι τα δικαιώματα που έχουν ήδη λήξει και η αίτηση έχει υποβληθεί ή λήγουν, ενώ ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τα νέα δικαιώματα που δεν μπορούν προς το παρόν να κριθούν από ΚΕΠΑ.
Όσον αφορά στην άδεια ειδικού σκοπού, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην νέα ΠΝΠ «σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται :
- νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή
- νοσεί από τον κορωνοϊό COVID-19 ή
- είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ (νέα προσθήκη) ή
- λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ)
Η παλιά διάταξη έκανε λόγο μόνο για άτομο με αναπηρία (χωρίς ποσοστό) που λαμβάνει επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ. Έτσι εμμέσως αποκλείονταν οι ανάπηροι που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, ο γενικός κανόνας για την οποία προβλέπει ποσοστό 67% και άνω.
Με την ίδια ΠΝΠ παρατείνεται, όπως έγραψε χθες το ethnos.gr η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, οι οποίες εκδόθηκαν από δήμους έως την 31η Μαΐου 2020, εφόσον, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι υποβληθείσες αιτήσεις παράτασης δεν έχουν καταχωρηθεί ως εγκεκριμένες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων - οικονομικά αδυνάτων πολιτών ή εφόσον η ισχύς των ανωτέρω αποφάσεων έληξε μετά τις 25 Φεβρουαρίου 2020, χωρίς να υποβληθεί αίτηση ανανέωσης. Η ΠΝΠ προβλέπει και νέα παράταση εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Όσον αφορά στις συνεδριάσεις των ΚΕΠΑ και τις αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα προβλέφθηκε «παράθυρο» στις προυποθέσεις, καθώς η παράταση της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων έως 30 Ιουνίου ισχύει ακόμη κι αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση παράτασης αλλά η αίτηση παράτασης υποβάλλεται μετά από την έναρξη ισχύος της νέας ΠΝΠ, δηλαδή μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα :
- αναβάλλονται μέχρι την 31η Μαΐου 2020 οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης
- Η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.ΠΑ., παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου το αργότερο και πάντως έως την έκδοση απόφασης εγκριτικής ή απορριπτικής κι εφόσον η εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.
- Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α.
- Δικαιούχοι της παράτασης έως 30 Ιουνίου είναι όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση παράτασης και αυτή :
α) έχει προσδιοριστεί προς εξέταση σε συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών και η συνεδρίαση αυτή αναβάλλεται λόγω κορωνοιού
β) έχει υποβληθεί, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των υγειονομικών επιτροπών.
Η καταβολή των παροχών παρατείνεται και σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης παράτασης μετά από την έναρξη ισχύος της νέας ΠΝΠ.
Η ασφαλιστική ικανότητα – δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – των ίδιων δικαιούχων προσώπων παρατείνεται ισόχρονα.
Προσοχή όμως, καθώς αν μετά την επανεξέταση από τα ΚΕ.Π.Α. οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι της σύνταξης ή του επιδόματος, τα ποσά που καταβλήθηκαν σ' αυτούς αχρεωστήτως κατά τη διάρκεια της παράτασης, πρέπει να επιστραφούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.
Οι διατάξεις για την παράταση δεν σημαίνει πως σταματά η διακοπή καταβολής παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας.
Επίσης περιλαμβάνεται ρήτρα για την διατήρηση ρυθμίσεων οφειλών προς τα Ταμεία και αναφέρεται πως η ρύθμιση του 2015 (ρύθμιση των 100 δόσεων) όπως και η ρύθμιση του Οκτωβρίου του 2014 δεν χάνονται "εάν οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση της οποίας οι όροι τηρούνται".
- Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
- Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
- Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες