Μάσκες «made in Greece» στη μάχη με τον κορονοϊό
NewsroomΜετά την παραγωγή αντισηπτικών, γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει η κατασκευή χειρουργικών μασκών και στην Ελλάδα για να καλύψει την τεράστια έλλειψη που υπάρχει σε αυτό το ζωτικό υλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με εγχώριες βιοτεχνίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμπλακούν στο εγχείρημα –ακολουθώντας το παράδειγμα των διεθνούς φήμης οίκων μόδας Gucci, Yves Saint Laurent, Prada και Zara- και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως ανάμεσα στις ελληνικές βιομηχανίες είναι και η Lariplast, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των πλαστικών μιας χρήσεως. Η λαρισινή βιομηχανία έχει εγκαταστήσει ήδη δυο μηχανές, οι οποίες θα παράγουν σε ημερήσια βάση περίπου 200.000 τεμάχια.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τρόποι που θα μπορούσε να δημιουργηθεί η αλυσίδα παραγωγής, αρχής γενομένης από την προμήθεια των πρώτων υλών καθώς και οι πόροι που θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια. «Πρόκειται για ένα απαιτητικό project, το οποίο απαιτεί οργάνωση και χρηματοδότηση και είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από την παραγωγή αντισηπτικών», επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν. Απαραίτητη θεωρείται και η πολιτική βούληση στην περίπτωση που θα πρέπει να ξεπερασθούν ταχύτατα πιθανά εμπόδια κατά την αδειοδοτική διαδικασία.
Όπως ακριβώς συνέβη και με τα αντισηπτικά, όπου μέσα σε 15 ημέρες (!) η γνωστή βιομηχανία σαπουνιών Παπουτσάνης κατάφερε με την συνδρομή της Πολιτείας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες και να βάλει μπροστά τις μηχανές για να καλύψει την τεράστια έλλειψη που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. Παράγοντες της βιομηχανίας επισημαίνουν πως η πανδημία ανέδειξε τη σημασία ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής, και την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές.
«Ο τιτάνιος αγώνας που δόθηκε για να εξασφαλίσουμε υγειονομικό υλικό από την Κίνα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά γιατί πρέπει να ενδυναμώσει το τομέα της βιομηχανίας και μεταποίησης», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ) Ελένη Κολιοπούλου χαρακτηρίζει την συγκυρία, χρυσή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική ανάπτυξης και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, εστιάζοντας στην εγχώρια παραγωγή για να προσθέσει πως είναι ο μόνος δρόμος για να βελτιωθεί το ισοζύγιο και να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Απόλυτα αυτάρκης δεν μπορεί να είναι καμία χώρα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο πολύ εξαρτημένοι από τις εισαγωγές».
Η κα. Κολιοπούλου θεωρεί σημαντικό να στηριχθούν οι βιομηχανίες που είναι υγιείς και ανταγωνιστικές να ξεπεράσουν τη σημερινή πρωτοφανή κρίση, ώστε να βοηθήσουν στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη μέρα. Εξάλλου, όπως λέει, «η ιστορία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 έδειξε ότι όσες χώρες είχαν ισχυρή βιομηχανία βγήκαν γρηγορότερα και με λιγότερα τραύματα». Για αυτό και όπως λέει είναι κρίσιμο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για να στηριχθούν οι βιομηχανίες που μπορούν να ηγηθούν της επανεκκίνησης της οικονομίας κατά προτεραιότητα στους εξής τομείς: ρευστότητα, επενδύσεις και απασχόληση (μέσα από την επιδότηση των θέσεων εργασίας).
- Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
- Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
- Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
- Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!