Οικονομία|01.05.2020 00:04

Αναστολή συμβάσεων: Παράταση έως 31 Μαΐου για το 60% των εργαζομένων

Γιάννης Φώσκολος

Την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40% των μισθωτών που έχουν τεθεί σε αναστολή από μια επιχείρηση δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με νέα ρύθμιση που εμπεριέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περεχομένου που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.  Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, η δυνατότητα δίνεται με μια βασική προυπόθεση : εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.

Όπως έγραψε το πρωί το ethnos.gr, οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020.

Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις :

  1. Tην απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και
  2. Tην ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων

"Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορονοιού στη χώρα μας", δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.   

Παράταση αναστολής 

Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και  εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο. Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, "θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους", δήλωσε ο κ. Βρούτσης. 

Το νέο πλαίσιο, όπως έγραψε σχετικά το ethnos.gr παρέχει ακόμα την  δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους  με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η  προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Μηχανισμός στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που αποκάλυψε το "Έθνος της Κυριακής" βάσει του οποίου θα συμπληρώνεται με κρατική ενίσχυση το εισόδημα των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης και θα εισπράττουν έτσι μειωμένο μισθό λόγω μειωμένου ωραρίου. 

"Προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου", είπε ο κ. Βρούτσης διεκυκρινίζοντας πως "τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE". 

Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Παρατείνεται έως και τις  30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020, με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να  προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων. Επρόκειτο για ένα αίτημα που είχε υποβάλλει η ΓΣΕΕ. 

Ωράριο

Οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Υγεία και Ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε 3 άξονες:

  1. Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
  2. Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
  3. Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. "Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών", είπε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα μέτρα του Απριλίου, λέγοντας πως "στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ". 

Για τους επιστήμονες

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ. Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, μπορούν μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Για τις ειδικές κατηγορίες

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Γιάννης Βρούτσηςαγορά εργασίαςαναστολή συμβάσεων