Forthnet: Η διαδικασία πώλησης και τα ερωτήματα για την εξεύρεση επενδυτή
NewsroomΣε σίριαλ με πολλά επεισόδια και έντονες ανατροπές εξελίσσεται η υπόθεση πώλησης της Forthnet/Nova, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτη και μέσα στο 2020. Ύστερα από την αποχώρηση πολλών υποψήφιων επενδυτών που έφθασαν «πολύ κοντά, αλλά ποτέ στην… πηγή», πλέον η διαγωνιστική διαδικασία πέρασε στο γήπεδο της United Group (θυγατρική του fund BC Partners ). Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα εκείνοι που αναρωτιούνται με ποια κριτήρια προκρίθηκε η πρόταση της BC Partners, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν αντίστοιχες προτάσεις στο τραπέζι και συνολικά πιο συμφέρουσες για τις πιστώτριες τράπεζες.
Πριν από την BC Partners, η εταιρεία Duet εμφανίστηκε στο προσκήνιο κατόπιν πρόσκλησης του συμβούλου πώλησης της Forthnet αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του ομίλου Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η καλή πορεία των συνομιλιών προμήνυε πως το πολυαναμενόμενο deal θα «έκλεινε» και θα εκκινούσε η διάσωση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών που απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περίπου 530.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λέγεται πως η Duet προσέφερε τίμημα παρόμοιο με αυτό της Alter Ego, (περίπου 41 εκατ. ευρώ) για να αποκτήσει τα δάνεια των 333 εκατ. ευρώ ενώ ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet στις πιστώτριες τράπεζες.
Τελικά, η BC Partners μπήκε σαν «σφήνα» στο παιχνίδι της διεκδίκησης κι αυτή τη στιγμή μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο, παρ’ ότι η πρόταση του αγγλικού fund ήταν σε επίπεδο τιμήματος μόλις 1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από αυτή της Duet (δηλαδή 42 εκατ. ευρώ) ενώ μέσα στο τίμημα περιλαμβάνεται και το 36% των μετοχών που ελέγχουν οι τράπεζες στη Forthnet. Για αυτό και προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της BC Partners, η οποία έκτοτε βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της εταιρείας.
H Forthnet σύμφωνα με την έκθεση της EY που ήλεγξε τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2019 ως ορκωτός ελεγκτής αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Η εξεύρεση επενδυτή που θα αναλάβει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις την εξυγίανσή της, χαρακτηρίζεται από γνώστες της υπόθεσης επιτακτική καθώς μόνο το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τις τράπεζες στις 30/06/2019 ανέρχονταν σε περίπου 300 εκατ. Ευρώ.
Η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή για την Forthnet ξεκίνησε στα τέλη του 2017. Η πρώτη εταιρεία που ενδιαφέρθηκε ήταν η Wind, και στη συνέχεια στο σχήμα προστέθηκε η Vodafone ενώ μετά την αποχώρηση τους ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο όμιλος Αντέννα. Η Alter Ego του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη εμφανίστηκε πέρσι στο τέλος του καλοκαιριού και έφθασε πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέσυρε το ενδιαφέρον του με επιστολή του προς τις τράπεζες και τον σύμβουλό τους στην οποία καταλογίζει την ευθύνη για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις σε μια εκ των τραπεζών.
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ