Οικονομία|06.05.2020 13:14

ΕΑΕΕ: «Χρειάζονται κίνητρα για να αυξηθεί η ιδιωτική ασφάλιση»

Newsroom

Στις αλλαγές και στις επιπτώσεις που επέφερε η κρίση του Covid-19 στην οικονομία και την κοινωνία και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το επόμενο διάστημα ο ασφαλιστικός κλάδος επικεντρώθηκε το Web Conference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόκληση της επόμενης ημέρας». Η διαδικτυακή συζήτηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 2.000 περίπου συμμετεχόντων, εκπροσώπων ασφαλιστικών εταιριών, φορέων του ασφαλιστικού κλάδου, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, δημοσιογράφων κ.ά.

Ειδικότερα, οι ομιλητές εστίασαν στα εξής βασικά ζητήματα που απασχολούν τον ασφαλιστικό κλάδο:

1. Στα φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

2.  Στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τον ασφαλιστικό κλάδο μέσω του ρόλου του ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής

3.  Στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Πολιτείας και ασφαλιστικού κλάδου

4.  Στα νέα δεδομένα στη λειτουργία του κλάδου και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ και παίζει σημαντικό ρόλο. Καλύπτει την απώλεια ζωής και την υγεία αλλά και άλλους κινδύνους που συνδέονται με τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας. Υπάρχει όμως μία βασική προϋπόθεση για όλα αυτά: το να είναι κανείς ασφαλισμένος με τις απαραίτητες καλύψεις.

«Η Πολιτεία να μην ολιγωρήσει αλλά να αυξήσει τα κίνητρα για να μην μένουμε ανασφάλιστοι. Ο COVID-19 ας είναι το έναυσμα για να δώσουμε επιτέλους στην ασφάλιση τη σημασία που της αναλογεί και ως Κράτος και ως πολίτες όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο στον οποίο ανήκουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Απαντώντας στο κάλεσμα του κ. Σαρρηγεωργίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανανέωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για φορολογικά κίνητρα για την Ιδιωτική Ασφάλιση. Σχολίασε ότι λόγω της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η έννοια της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Υπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε πως λόγω της πανδημίας ανοίγει ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να παίξει ρόλο η Ιδιωτική Ασφάλιση. Εφόσον υπάρχει ένα νέο κύμα πανδημίας πρέπει να δούμε τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ιδιωτική Ασφάλιση στη διαχείρισή της στο κομμάτι της υγείας.

Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς από την τηλεργασία, την ψηφιοποίηση. «Είναι αναγκαία η διατήρηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και ο σχεδιασμός νέων ασφαλιστικών προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων για μεγαλύτερες καλύψεις» τόνισε.

Στην ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί η διείσδυση της ασφάλισης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας και ασφαλιστικής αγοράς (ΣΔΙΤ) για θέματα όπως η κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, και η αστική ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από επιχειρήσεις. Τέλος, διαμήνυσε το αίτημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για ισονομία καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας πιστοποίησής τους.

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί η αξιοπιστία του κλάδου, ενώ επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας όλων των μερών στην ασφαλιστική αγορά ώστε να δοθούν λύσεις σε θέματα που ανακύπτουν. Κοινός στόχος όλων είναι να ενισχυθεί η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Γαβαλάκης.

τηλεδιάσκεψηΆδωνις Γεωργιάδηςιδιωτικός τομέαςκίνητραΓιάννης Στουρνάραςφορολογίαμέτρα στήριξηςασφαλιστικέςελληνική κυβέρνησηδημόσιος τομέαςΚορονοϊός