Ξενοδόχοι: Ρευστότητα και οδικός τουρισμός για την επιβίωση των επιχειρήσεων
NewsroomΜε την υγειονομική κρίση από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σ’ όλον τον κόσμο, να καταβαραθρώνει τον παγκόσμιο τουρισμό για τη φετινή χρονιά, οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα λύσεις για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, και κατ’ επέκταση των χιλιάδων θέσεων εργασίας των εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Μετά την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η ΠΟΞ προς το υπουργείο Τουρισμού, σειρά έχουν σχετικές επιστολές που απεστάλησαν σήμερα (Πέμπτη 7 Μαΐου) προς τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οδικός τουρισμός
Σ’ ότι αφορά την επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, οι ξενοδόχοι της χώρας ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα οδικώς.
«Ειδικότερα, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε πότε αναμένετε το άνοιγμα των συνόρων, ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι τυχόν περιορισμοί που σχεδιάζετε να επιβάλλετε κατά την άφιξη των τουριστών, καθώς και αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανοίξετε όλους ή ορισμένους μόνο από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική επιστολή της ΠΟΞ προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την ΠΟΞ, αναφορικά με την επιλογή των συνοριακών σταθμών που θα πρέπει να είναι ανοικτοί για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών, «κατά την άποψή μας, θα πρέπει οπωσδήποτε οι επισκέπτες-πελάτες να έχουν κάνει τεστ για κορονοϊό στις χώρες προέλευσης, και όχι η σχετική διαδικασία να πραγματοποιείται κατά την είσοδο τους στη χώρα μας».
Συνοριακοί σταθμοί
Παράλληλα, οι ξενοδόχοι, κρίνουν αναγκαίο να είναι ανοικτοί οι συνοριακοί σταθμοί Νυμφαίας Ροδόπης, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα και Εξοχής από τους οποίους έρχεται στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που προέρχονται από χώρες που, βάσει των τελευταίων στοιχείων, έχουν κάνει καλή υγειονομική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και έχουν περιορισμένα κρούσματα (Αλβανία. Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία).
Σ’ ότι αφορά το συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, πρόκειται, υπό κανονικές συνθήκες, για μια σημαντική είσοδο Τούρκων τουριστών, ωστόσο, «μας προβληματίζει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη γειτονική χώρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως φέτος ο οδικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει κάποια στοιχειώδης, έστω, τουριστική κίνηση.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Παράλληλα, ένας επίσης, βασικός προβληματισμός των ξενοδόχων, είναι το ζήτημα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου.
Σε επιστολή που απέστειλε η ΠΟΞ προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, επισημαίνεται πώς οι όροι και οι προϋποθέσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων είναι τέτοιοι που πολύ λίγες μπορούν να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που έχουν ανακοινωθεί.
«Αντιλαμβανόμαστε πως, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα πρέπει να τίθενται και οι από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλεπόμενοι όροι. Ωστόσο από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα εργαλεία, όπως προκύπτει στην πράξη, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, αν και αυτές είναι ενήμερες τραπεζικά (με ημερομηνία την 31-12-2019) και στις προς το Δημόσιο οφειλές τους, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο μέσο χρηματοδότησης, στο οποίο να μην εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, να έχει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος (24 μήνες) και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής από τα πέντε (5) έτη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο και τον γ.γ. Κώστα Χατζηκωνσταντίνου.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ