Οικονομία|10.05.2020 17:56

Επιστρέφει το Λιανεμπόριο από 11 Μαϊου: Το comeback με… νότες Θεοφάνους

Γιώργος Μανέττας

Πανέτοιμος για το μεγάλο comeback δηλώνει ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος «μετράει αντίστροφα για να ξαναπιάσει δουλειά» μετά από περίπου 1,5 μήνα απραξίας. Αύριο αίρεται το lockdown για την πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων,- με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα- και η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί το αγοραστικό κοινό με μεγάλες μειώσεις τιμών. «Απευθύνουμε κάλεσμα στους καταναλωτές να επισκεφθούν τα καταστήματα και άφοβα να αξιοποιήσουν τις προσφορές μας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας πως οι προσφορές θα ξεπεράσουν το 50% και στοχεύουν να κινητοποιήσουν τον κόσμο να επιστρέψει στις αγορές.

Μάλιστα, προκειμένου να δελεάσει ακόμη περισσότερους τους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με την συμμετοχή του δημοφιλούς μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους. «Χωρίς παραφωνίες, πάμε για νέες επιτυχίες!», είναι η φράση που κλείνει το μήνυμα καρδιάς που στέλνει ο Ελληνοκύπριος καλλιτέχνης, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς και χωρίς δεύτερη σκέψη στην καμπάνια του ΕΣΑ.

Ο Γιώργος Θεοφάνους στα γυρίσματα της νέας ραδιοτηλεοπτικής καμπάνιας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Η αγωνία και ο προβληματισμός για την αντίδραση των καταναλωτών είναι μεγάλη και όλοι περιμένουν να δουν στην πράξη πως θα εξελιχθεί η εμπορική κίνηση, ύστερα από την καραντίνα. Τα δείγματα γραφής από την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας κάποιων καταστημάτων (αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου που είχαν κλείσει στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας) ανέδειξαν τη διστακτικότητα που έχει «φωλιάσει» στους καταναλωτές εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Η κίνηση με εξαίρεση τα κομμωτήρια και τα κουρεία ήταν σχετικά περιορισμένη και οι δαπάνες μετρημένες και συγκρατημένες. Το βοήθημα των 800 ευρώ δεν ήταν αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις για να καλύψει τις μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας της αναστολής των συμβάσεών τους. Όσον αφορά στα επίπεδα συμμόρφωσης στα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, παράγοντας της αγοράς αναφέρουν πως επιχειρήσεις αλλά και πελάτες σεβάστηκαν απόλυτα τους κανόνες και επέδειξαν υπευθυνότητα.

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον πως θα κινηθεί η αγορά από την Δευτέρα 11 Μαΐου. Είναι το μεγάλο τεστ για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης. Η επαναλειτουργία κάποιων καταστήματα την προηγούμενη εβδομάδα, λέει χαρακτηριστικά, «ήταν το ορεκτικό και τώρα έρχεται το κυρίως πιάτο…». Μια μεταβατική περίοδος που εκτιμάται πως θα κρίνει πολλά για την ικανότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται η ταχύτητα διοχέτευσης των κεφαλαίων στην αγορά. Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει πως οι διαδικασίες που υπάρχουν για την εκταμίευση των χρημάτων από τα διάφορα προγράμματα που «τρέχουν» επιβαρύνονται με αρκετή γραφειοκρατία. «Ειδικά για το ΤΕΠΙΧ», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, «απαιτείται ένα βουνό από δικαιολογητικά ενώ και η εξασφάλιση του αριθμού πρωτοκόλλου είναι αρκετά χρονοβόρα αφού το σύστημα πέφτει διαρκώς». Για τον κ. Κορκίδη, η όλη διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ηλεκτρονική προς διευκόλυνση των επαγγελματιών.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως τα μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από την πανδημία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνει ωστόσο πως τα περισσότερα αφορούν δάνεια που κάποια στιγμή θα πρέπει να εξοφληθούν. Για αυτό και εφιστά την προσοχή όσων θέλουν να αξιοποιήσουν το «πακέτο» καθώς τίποτα δεν χαρίζεται και τους προτρέπει να «διαβάσουν τα ψιλά γράμματα». Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει στο επιτόκιο που θα κληθούν να καταβάλλουν στις τράπεζες όταν τελειώσει η περίοδος της επιδότησή του από το Κράτος και καλεί τους επαγγελματίες να μην ζητήσουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορούν να αντέξουν, αφού κάποια στιγμή θα πρέπει να τα επιστρέψουν.

«Βραδυφλεγής βόμβα οι επιταγές»

Οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι και σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν που θα καθίσει η μπίλια. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ και τα ποσοστά της ύφεσης τρομάζουν την αγορά που έχει βιώσει ήδη εξαιρετικά δύσκολες και πολλές φορές εφιαλτικές καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί είναι μεγάλες και η αποκλιμάκωσή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ακόμη και για όσες επιχειρήσεις έχουν «γεμάτο ταμείο». Με δεδομένο μάλιστα ότι μπροστά μας υπάρχει ακόμη και το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που μετατέθηκε χρονικά και δεν επιλύθηκε. Πριν από λίγο διάστημα ο ισχυρός άνδρας των Jumbo, Απόστολος Βακάκης έκανε λόγο πως «μπήκαμε στην τέλεια καταιγίδα και πλέον κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», αδυνατώντας να προβλέψει τις εξελίξεις. Το μόνο που θα μπορούσε να εκτονώσει την ασφυκτική κατάσταση εκτιμάται πως θα ήταν μια γενναία μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση.

Γιώργος Θεοφάνουςκαταναλωτέςλιανεμπόριοελληνικές επιχειρήσειςΕμπορικός Σύλλογος ΑθηνώνπροσφορέςΚορονοϊόςεπανεκκίνηση