Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να σώσει 800 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του ΕΜΣ
Μαρία ΨαράΤην πρώτη εκδοχή της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι το Ταμείο θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνδεδεμένο με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ο Πρόεδρος Σεντένο επεσήμανε ότι ο σκοπός του Ταμείου είναι μεταξύ άλλων κατά την περίοδο της ανάκαμψης τα κράτη της ΕΕ να αναπτυχθούν παράλληλα και όχι ξεχωριστά.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει την τελική της πρόταση την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου (27 Μαΐου), ως κομμάτι του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα περιέχει τρεις πυλώνες: ο πρώτος θα αφορά τα κράτη, ο δεύτερος τις επενδύσεις και ο τρίτος την προετοιμασία για το μέλλον.
Σε σχέση με τον μέγεθος του Ταμείου ο Π. Τζεντιλόνι εξήγησε ότι «το μέγεθος θα ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία τόσο σε σχέση με το μέγεθος της πρόκλησης», όσο και σε σχέση με το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις σημερινές συζητήσεις.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι για την Ελλάδα το ποσό των δανείων από τον ΕΜΣ θα μπορούσε να φτάσει τα 3,7 δισ. ευρώ (το 2% του ΑΕΠ της) και έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε να σώσει 800 εκ. ευρώ. «Ο μηχανισμός είναι διαθέσιμος από σήμερα», είπε. «Μπορεί κάποια χώρα να μην το χρειαστεί, αλλά είναι εκεί».
Ο Πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε την πρόοδο και στα άλλα 3 κομμάτια της απάντησης της ΕΕ, τα δάνεια του ΕΜΣ και το εργαλείο υποστήριξης απασχόλησης SURE. Δήλωσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις μετατράπηκαν σε νομική πραγματικότητα, το πρόγραμμα του ΕΜΣ έχει εγκριθεί, υπάρχει πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο για το πρόγραμμα SURE και ο Βέρνερ Χόγιερ ενημέρωσε το σώμα για την πρόοδο σε σχέση με το κομμάτι που αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων.
«Η ΕΕ μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα», δήλωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό