Οικονομία|17.05.2020 17:21

Μέτρα: Ενεση ρευστότητας σε τουρισμό και εστίαση με μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Σπύρος Δημητρέλης

Πακέτο φορολογικών μέτρων για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να δώσουν φέτος το... φιλί της ζωής στον ημιθανή ελληνικό τουρισμό αλλά και στην εστίαση, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, από άποψη τζίρου, «βιομηχανίες» της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν:

  • Τη μετάταξη του συνόλου της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Σήμερα η εστίαση υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% πλην του καφέ, των ροφημάτων και των αναψυκτικών, τα οποία υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μετάταξη και των ροφημάτων και αναψυκτικών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • Την έκτακτη μείωση, δηλαδή για μερικούς μήνες, του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%. Το σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με προοπτική παράτασης έως και το τέλος του έτους. Πρόκειται, ωστόσο, για σενάριο το οποίο δεν έχει πολλές πιθανότητες να επιλεγεί, καθώς έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
  • Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των μεταφορών, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό φέτος το τουριστικό προϊόν της χώρας. Σήμερα οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια τουλάχιστον για τη φετινή τουριστική περίοδο.
  • Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων. Σήμερα ο συντελεστής είναι στο 13% και μελετάται να μειωθεί εκτάκτως στο 6%. Η συγκεκριμένη επιλογή, ωστόσο, εμφανίζει περιορισμένες πιθανότητες να επιλεγεί.
  • Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η προκαταβολή φόρου για την τρέχουσα φορολογική χρήση είναι 100%. Ωστόσο, επειδή πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τον φόρο που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις για τη χρήση 2019, η οποία ήταν πολύ καλή αναφορικά με τζίρους και κέρδη, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση για τη φετινή χρήση του ποσοστού προκαταβολής φόρου στο 50% ή και χαμηλότερα.
  • Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών καταλυμάτων τα οποία δεν θα λειτουργήσουν φέτος.

Το βασικό σενάριο

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και μια σειρά από λύσεις για να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από το «κούρεμα» των ενοικίων. Το βασικό σενάριο είναι να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στο Taxisnet το ποσό των ενοικίων που δεν εισέπραξαν και να τους επιστραφεί μέρος της απώλειας με πίστωση φόρου που θα συμψηφιστεί με μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Επίσης εξετάζονται:

  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 5% στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.
  • Η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο. Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τις επιχειρήσεις σε πληττόμενους ΚΑΔ δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου για τον Απρίλιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας των γονιών τους και τουλάχιστον ο ένας γονέας τους τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν και τον Μάιο κλειστές με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου κατά 40% και για τον Μάιο.
εστίασητουρισμόςφορολογικές ελαφρύνσειςμείωση ΦΠΑ