Πετρέλαια Πρίνου: Αρχίζουν διαβουλεύσεις εργαζομένων – Energean
Εύρης ΤσουμήςΑύριο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων στα πετρέλαια του Πρίνου στην Καβάλα και την Energean που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, προκειμένου να εξευρεθεί ένας τρόπος συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας μετά τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.
Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή αλλά αύριο έχουν κληθεί από την εταιρία σε συνάντηση για να διερευνηθούν όλα τα σενάρια. «Οι περίπου 300 εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα βάλαμε πλάτη για να βοηθήσουμε την εταιρία. Με τη δική μας συμβολή μειώθηκε καθοριστικά το λειτουργικό κόστος από τα 24 εκατ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ» είπε.
Χτες το βράδυ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου και του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το κοίτασμα θα συνεχίσει την αδιάλειπτη παραγωγή και θα διασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό και οι θέσεις εργασίας.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Energean για να βρούμε στέρεες λύσεις» είπε ο κ. Θωμάς. «Οταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και καταλήξει στις προτάσεις της, τότε θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις» πρόσθεσε.
Πενιχρά αποτελέσματα
Το τελευταίο διάστημα η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αφού η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κάποια στιγμή ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.
Για τον Πρίνο το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια κι έδινε περίπου 4.000 βαρέλια τη μέρα, το 2019 η ποσότητα μειώθηκε σταδιακά στα περίπου 3.300 βαρέλια την ημέρα και το 2020 έπεσε ακόμα περισσότερο. Πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού ο σχεδιασμός προέβλεπε για τον Πρίνο παραγωγή 10.000 πετρελαίου την ημέρα χάρη σε ένα κοίτασμα, το «Ε», για το οποίο μάλιστα έχει παραγγελθεί και η εξέδρα (εξέδρα «Λάμδα») για την υλοποίηση της εξόρυξης.
«Η κατάσταση είναι χειρότερη και από το 1999 όταν οι Καναδοί έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση. Τότε η παραγωγή ήταν περίπου 7.000 βαρέλια τη μέρα με τιμή 10 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα σχεδόν 21 χρόνια αργότερα η παραγωγή έχει πέσει στα 2.500 βαρέλια την ημέρα με τιμή 20 δολάρια το βαρέλι» είπαν στο ethnos.gr στελέχη της Energean.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2019 η Energean είδε τον τζίρο της, που προέρχεται αποκλειστικά από τον Πρίνο, να μειώνεται στα επίπεδα των 75 εκατ. δολαρίων, από τα περίπου 90 εκατ. δολάρια το 2018, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 35,6 εκατ. δολάρια από τα 52,4 εκατ. την προηγούμενη χρήση.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων