Οικονομία|29.05.2020 22:12

Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: «Παράθυρο» για απομακρύνσεις χωρίς περιορισμούς

Newsroom

Παράθυρο για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ανοίγει ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης. Και αυτό διότι από τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν χωρίς περιορισμό τους εργαζόμενους που δεν θα μπουν στο καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης ή σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Ωστόσο πρόκειται να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και θα μπουν μέσω του μηχανισμού Συν-εργασία σε καθεστώς μειωμένης εργασίας με μισό μισθό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV ο μηχανισμός Συν-εργασία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για το σύνολο, είτε για μέρος των εργαζομένων τους. Από την πλευρά του το κράτος θα επιδοτεί το 60% των απωλειών που θα έχουν οι μισθοί των εργαζομένων λόγω του μειωμένου ωραρίου, ενώ σε περίπτωση που η τελική αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος.

Την ίδια στιγμή «ψαλιδίζεται» το επίδομα αδείας αλλά και δώρο Χριστουγέννων καθώς για το διάστημα της μειωμένης απασχόλησης θα υπολογίζονται με βάση τις νέες μειωμένες αποδοχές. «Με το πρόγραμμα Συν-εργασία υπάρχει μια μείωση στον μισθό των εργαζομένων στον τακτικό μισθό, στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων. Επίσης όσοι δεν ενταχθούν δεν προστατεύονται από το δίκαιο απολύσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να εφαρμόζει τις απολύσεις σε όσους δεν ενταχθούν στο μέτρο» τόνισε μιλώντας στο Open TV ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Στο μηχανισμό μπορούν να μπουν όλες οι επιχειρήσεις εφόσον έχουν πτώση στον τζίρο τους κατά 20%, ενώ όσες ενταχθούν θα καλύπτουν πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Τέλος οι επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών θα μπορούν να βάζουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης τους εργαζόμενους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 

αναστολή συμβάσεωνΚορονοϊόςεργασιακάαπολύσειςεκ περιτροπής εργασία