Οικονομία|17.12.2018 11:53

Αύξηση του ακατάσχετου φέρνει η ρύθμιση με την Εφορία

Newsroom

Το «χτίσιμο» του ακατάσχετου λογαριασμού των φορολογουμένων επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αρχές του 2019. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού που σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ μηνιαίως για όσους φορολογούμενους δείχνουν διάθεση να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια λύση -όχι όμως οριζόντια- για όσους πολίτες θέλουν να δείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των φορολογικών τους οφειλών και μπουν σε ρύθμιση για την εξόφλησή τους. Επομένως η όποια αύξηση του ακατάσχετου δεν θα αφορά τους κακοπληρωτές και όσους δεν είναι συνεργάσιμοι.

Η αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται κλιμακωτά ώστε το ποσό που θα μπορεί να κινεί στον ακατάσχετο λογαριασμό του ο οφειλέτης να ισοδυναμεί με το τριπλάσιο μέχρι και το τετραπλάσιο της δόσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ο οφειλέτης να «ευνοηθεί» ως προς την αύξηση του ακατάσχετου, προκειμένου να «χτίζει» προς τα πάνω το όριό του, είναι να έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Από τη στιγμή που θα καταβάλλει τις υποχρεώσεις του, θα γίνεται σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού και αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Εφόσον η δόση είναι για παράδειγμα 500 ευρώ, ο φορολογούμενος θα μπορέσει να κινήσει στον ακατάσχετο λογαριασμό του έως και 1.500 ευρώ, εάν είναι 1.000 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και μάλιστα κάποια στιγμή μπορεί να φτάσει το ακατάσχετο στο τετραπλάσιο της δόσης.

Κυβερνητικές πηγές εντάσσουν την προωθούμενη ρύθμιση σε μία σειρά παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους φορολογούμενους που επιθυμούν να δείξουν συνέπεια, αλλά βρέθηκαν με κατασχέσεις, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερο τις υποχρεώσεις τους με το «χτίσιμο» του ακατάσχετου που σήμερα είναι δεσμευτικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως επειδή για το 2019 έχουν ψηφιστεί μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ και δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες ανάλογες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν όλους όσοι βρέθηκαν σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και επιθυμούν να ομαλοποιήσουν σταδιακά τη σχέση τους με την Εφορία.

Πάντως εντός του επόμενου δεκαήμερου η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει και τις προθέσεις της ως προς το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ως γνωστόν συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Είτε να υπάρξει μια μικρή παράταση του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη με χαμηλότερο όριο ως προς την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, είτε να εφαρμοστεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, με επιδότηση του στεγαστικού «κόκκινου» δανείου όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους.

Ο λογαριασμός και για επαγγελματίες

Εκτός από τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου φυσικών προσώπων, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται και στη δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS. Πρόκειται για μια πρόταση που είχε εξεταστεί και παλαιότερα, το 2016, αλλά τότε δεν είχε προχωρήσει, αλλά μπορεί να «ξεμπλοκάρει» μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί μικρομεσαίοι.

Πρέπει να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οδηγεί τις εισπράξεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όσοι χρωστούν και έχουν εναντίον τους επιβληθεί κατασχέσεις ουσιαστικά δεν βλέπουν τις εισπράξεις τους, αφού κατάσχονται αυτόματα.

εφορίαρύθμιση οφειλών