Οικονομία|03.06.2020 11:20

ΕΒΕΑ: Στροφή των ιδιοκτητών Airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση

Newsroom

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb. Όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η παύση εργασιών στον κλάδο του τουρισμού οδήγησε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να αναζητήσουν την περισσότερο ασφαλή μακροχρόνια μίσθωση για το ακίνητο τους, εγκαταλείποντας προς το παρόν το Airbnb και τις άλλες πλατφόρμες. «Οι αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουν καταρρεύσει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέποντας την μειωμένη τουριστική κίνηση και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται στρέφονται προς τη μακροχρόνια μίσθωση. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείτο υψηλή προσφορά καταλυμάτων τύπου Airbnb, η περιορισμένη προσφορά σε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση είχε οδηγήσει τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει» αναφέρει η έρευνα. 

Με δεδομένο ότι πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο δεν έχουν ακυρώσει ακόμα τις κρατήσεις που έκαναν στην Ελλάδα για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πολλοί ιδιοκτήτες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Ωστόσο, «σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirDNA), μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 9.900, από σχεδόν 10.330 στις αρχές του μήνα. Συνολικά 430 ακίνητα σταμάτησαν να διατίθενται ως καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, δείγμα των προθέσεων των ιδιοκτητών. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα κατά τον μήνα Μάρτιο υποχώρησε στο 41% από 82% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο» αναφέρει η έρευνα.

Στην Αθήνα

Την μετακίνηση των ιδιοκτητών στην επιλογή της μακροχρόνιας μίσθωσης επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τον δήμο Αθηναίων, όπου διατίθενται τα περισσότερα καταλύματα. Η έρευνα ανφέρει ότι «στα Πετράλωνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε αγγελίες ακινήτων προς ενοικίαση (44,4%). Στις περιοχές Γκάζι - Μεταξουργείο - Βοτανικός, οι αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 18,0%, στον Νέο Κόσμο η άνοδος άγγιξε το 43,6%, ενώ συνολικά στο Εμπορικό Τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη κ.τ.λ.) η αύξηση των ενοικιαστηρίων ανήλθε σε 30,8%. Επιπλέον, στις περιοχές Ιλίσια, Εξάρχεια-Νεάπολη, Πολύγωνο και Παγκράτι η αύξηση των αγγελιών κυμάνθηκε από 11-11,8%. Στο Μετς-Καλλιμάρμαρο η άνοδος άγγιξε περίπου το 9%, ενώ στο Κουκάκι-Μακρυγιάννη το 5%. Επομένως, γίνεται αισθητή η ενίσχυση της προσφοράς των διαθέσιμων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ιδίως σε περιοχές όπου είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις»

Στάση αναμονής

Πολλοί ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η ζήτηση για να αποφασίσουν πως θα εκμεταλλευτούν το ακίνητο τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι νέες κρατήσεις στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway για διαμονή στην Ελλάδα έφτασαν στις 20.037, ενώ τις περιόδους 4-10 Μαΐου και 11-17 Μαΐου οι νέες κρατήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 13.054 και 15.378 αντίστοιχα. Αν και σημαντικά λιγότερες από τις κρατήσεις που έγιναν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο όγκος τους  δείχνει ότι ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα την περίοδο του καλοκαιριού. «Έχει συμβάλλει σημαντικά και η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων, που έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, διευκολύνοντας τις νέες κρατήσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν ευκολότερα σε μια κράτηση για το κατάλυμα και την περίοδο που τους ενδιαφέρει, χωρίς να ανησυχούν για κάποια χρέωση ή αποζημίωση, σε περίπτωση ακύρωσης, όπως συνέβαινε πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Εφόσον συνεχιστεί η άνοδος με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες εβδομάδες και, κυρίως, αν οι ενδιαφερόμενοι κατορθώσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα έστω και για το διάστημα Αύγουστο - Σεπτέμβριο, τότε οι φετινές απώλειες εσόδων, τόσο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όσο και για το κράτος θα περιοριστούν σημαντικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις» επισημαίνεται στην έρευνα. 

ΕΒΕΑAirbnbβραχυχρόνια μίσθωσηΚορονοϊός