Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των απολύσεων - Ποιοι προστατεύονται
NewsroomΗ κλεψύδρα για την απελευθέρωση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας έχει ξεκινήσει και χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, όσες επιχειρήσεις έθεσαν σε αναστολή εργαζομένους τους έως 31 Μαΐου, μπορούν μετά από 45 ημέρες να μειώσουν το προσωπικό τους. Από την απόλυση προστατεύονται οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα «Συνεργασία», αλλά και αυτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και οι οποίοι δεν θα μπορούν να απολυθούν για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής.
Επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που θα βγάλουν σε αναστολή εργαζομένους έως 30 Ιουνίου, δεν θα μπορούν να απολύσουν κανέναν μέχρι τέλος Ιουλίου. Κανέναν εργαζόμενο δεν μπορούν να απολύσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Για τις επιχειρήσεις των αερομεταφορών, το πρόγραμμα «Συνεργασία» θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, απαγορεύεται ρητά η απόλυση όσων ενταχθούν στον εν λόγω μηχανισμό.
Με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας συνδέεται και το πρόγραμμα τρίμηνης επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Όσες επιχειρήσεις ενταχθούν σε αυτό, θα πρέπει να απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, φέτος στην Ελλάδα αναμένεται να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό