Εστίαση: Το στοίχημα για τις 330.000 χαμένες θέσεις εργασίας
Γιώργος Μανέττας«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λίγες εβδομάδες μετά την άρση του lockdown. Οι προσδοκίες για μια γρήγορη επανεκκίνηση εξανεμίσθηκαν με το «καλημέρα», αφού λίγες είναι οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ικανοποιημένες από την πορεία των πωλήσεων και της ζήτησης, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για την ικανότητα των μικρότερων και πιο ευάλωτων επιχειρήσεων να αντέξουν την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
«Το στοίχημα είναι πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν» σημειώνουν σκωπτικά άνθρωποι της αγοράς και υπογραμμίζει πως καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης θα παίξει η συγκράτηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), τουλάχιστον μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης, σε κλειστές ή ανοιχτές αγορές, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν καθόλου φέτος.
Οσο για τις υπόλοιπες, θα είναι ζημιογόνες σε ποσοστό άνω του 70%. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι προσλήψεις για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020 ήταν 333.000 λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό, όπως αναφέρει το ΙΜΕ σε ανάλυσή του, οφείλεται αφενός στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και αφετέρου στο ότι ένας αριθμός επιχειρήσεων που θα ξεκινούσαν την εποχική τους δραστηριότητα δεν άνοιξαν. Από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» προκύπτει, επίσης, ότι οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο είναι κατ’ αρχάς ο τουρισμός και η εστίαση.
Νέα παρέμβαση
Η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης υπογραμμίζεται από ολοένα και περισσότερους επιχειρηματικούς φορείς, που βλέπουν την επιχειρηματικότητα να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά. «Για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης που είναι μπροστά μας επιβάλλεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο γενναία μέτρα τόσο για την αναπλήρωση των εισοδημάτων όσο και για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Αλλωστε σε περιόδους κρίσης ο ρόλος του κράτους είναι αναγκαίος και αποφασιστικός, καθώς ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει τα δικά του αδιέξοδα. Αυτό φάνηκε και κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, με την ανάδειξη του πολύτιμου ρόλου που διαδραμάτισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Μάλιστα, το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί πως οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση φαινομένων ύφεσης είναι οι εξής:
- H όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναπλήρωση των απωλειών του εισοδήματος.
- Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κυρίως για κεφάλαια κίνησης.
- Η ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, ώστε να αναπληρωθεί το επενδυτικό κενό του ιδιωτικού τομέα και για να υπάρξουν επιπρόσθετες θέσεις απασχόλησης
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό