TAP: Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για την αγορά φυσικού αερίου
Εύρης ΤσουμήςΠαρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η κατασκευή και λειτουργία του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) προχωράει. Η τοποθέτηση των σωλήνων σε όλο το μήκος του έχει ολοκληρωθεί και η επιχείρηση ανακοίνωσε πως μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προτίθεται να εκδώσει στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου, σχέδιο Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (ΠΥΠ) για την αγορά φυσικού αερίου.
Οι συγκεκριμένες ποσότητες αερίου θα χρησιμοποιηθούν για λειτουργικές δραστηριότητες του αγωγού, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας των σταθμών συμπίεσης. Η ΠΥΠ θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη της φάσης εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, η οποία αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το σχέδιο της ΠΥΠ θα περιγράφει τους όρους της διαδικασίας τους οποίους θα πρέπει να τηρήσουν όλοι οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να υποβάλουν προσφορά. Επίσης διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΤΑΡ θα είναι η pro-forma Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πλήρες πακέτο εγγράφων της ΠΥΠ. Περισσότερες πληροφορίες και τα σχετικά με την ΠΥΠ έγγραφα θα είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΡ: www.tap-ag.gr.
Από την Κασπία στην Ευρώπη
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Δοκιμαστική λειτουργία
Από την εταιρία έχει προχωρήσει ακόμα και η δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού. Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η εισαγωγή φυσικού αερίου και στο τελευταίο τμήμα του αγωγού TAP στην Ελλάδα, από τις Σέρρες έως την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου. Η εισαγωγή αερίου και στα 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019. Κατά τη διαδικασία της δοκιμής ελέγχθηκε ότι η υποδομή είναι ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό