Οικονομία|26.06.2020 10:54

534 ευρώ: Νέες οδηγίες για την επαναπρόσληψη ξενοδοχοϋπαλλήλων και τις δηλώσεις

Γιάννης Φώσκολος

Ειδικές ρυθμίσεις για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπάλληλους εισάγει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να καλυφθούν πλήρως για το 4μηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα, ακόμη κι αν το ξενοδοχείο δεν επαναλειτουργήσει εγκαίρως ή κλείσει στη μέση της σεζόν λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν κατά την περσινή σεζόν 2019 σε εποχικά ξενοδοχεία ή τουριστικά λεωφορεία που δεν επαναλειτουργούν εγκαίρως, υποβάλλουν μονομερώς οι ίδιοι ανά μήνα υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την επαναλειτουργία της επιχείρησης ώστε να λάβουν την ειδική αποζημίωση (17,8 ευρώ ανά ημέρα) για το διάστημα αυτό.

Στην περίπτωση που εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν αποφασίσουν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το τέλος της σεζόν λόγω των συνεπειών του κορoνοϊού, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σ' αυτές καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών έως 30/9/2020 με υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος υποχρεωτικώς επαναπροσληφθείς σε εποχικό ξενοδοχείο που επαναλειτουργεί στις 25 Ιουνίου. Υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι 24/6/2020 χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη

Από την 25/6/2020, ημερομηνία επαναλειτουργίας του εποχικού ξενοδοχείου και σε κάθε περίπτωση μετά την επαναπρόσληψη του εν λόγω εργαζομένου, υπεύθυνος υποβολής δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου στο «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ο εργοδότης, δηλαδή το τουριστικό κατάλυμα.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο εργαζόμενος μετά την 25/6/2020 δεν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση. Ο εργοδότης δύναται για τον εν λόγω εργαζόμενο είτε να θέσει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή είτε να τον απασχολήσει υποβάλλοντας το έντυπο Ε4-συμπληρωματικός ωραρίου στο Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ».

Σε περίπτωση που η ανωτέρω επιχείρηση επαναλειτουργήσει στις 15 Ιουλίου ο εργαζόμενος με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα υποβάλει στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr δύο μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, μία για το διάστημα από 1/6/2020 έως 30/6/2020 και μία για το διάστημα από 1/7/2020 έως 14/7/2020.

Υποχρεωτική επαναπρόσληψη

Τα εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που επαναλειτουργούν υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους να επαναπροσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο κατά τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και σε κάθε περίπτωση τους εργαζομένους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Η επαναπρόσληψη υλοποιείται με την υποβολή του σχετικού εντύπου Ε3: «Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9/2020, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας απασχόλησής τους κατά την προηγούμενη περίοδο.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν εντός των μηνών Ιουνίου - Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης με μονομερή δική τους δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Στην περίπτωση που επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν αποφασίσουν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορoνοϊού, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σ' αυτές καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών της επιχείρησης έως 30/9/2020. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία υποβολής των σχετικών μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων.

Ισχύει η ρήτρα επαναπρόσληψης όπως ορίστηκε και στην ΚΥΑ. Επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

  • με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.

Εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, ανάλογα με τη λειτουργική τους πληρότητα.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να:

  • προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών μετά την επαναπρόσληψή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες-επιχειρήσεις υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν στο έντυπο του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ, ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ, ΜΗ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ», σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020.
  • κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις αυτών. Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

Επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όλο το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Επισημαίνεται ότι : 

  • οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους των σ.σ.ε.
  • Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο.
  • Το ποσοστό του 17% των πρακτικά ασκούμενων στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στους πραγματικά απασχολούμενους.

Σε αναβρασμό ο κλάδος του τουρισμού

Στο μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, με την Ομοσπονδία των εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό να καταγγέλλει πως χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα. Πριν από μερικές ημέρες η Ομοσπονδία έστειλε ανοιχτή επιστολή στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνοντας πως η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 13 Ιουνίου δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την επιστολή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους που φέτος θα πάνε σε νέο εργοδότη. «Ποιος έχει την υποχρέωση να κάνει την επαναπρόσληψη;», αναρωτιέται το συνδικάτο. Μέριμνα δεν υπάρχει, επισημαίνει η Ομοσπονδία, ούτε για τους εποχικά εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. «Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης και αναστολής σύμβασης από τους ξενοδόχους; Αν ένα ξενοδοχείο ανοίξει στις 01/07/2020 πότε θα δηλώσει ο ξενοδόχος τον εργαζόμενο σε αναστολή για τον Ιούνιο;», αναρωτιέται η Ομοσπονδία στην ανοιχτή επιστολή της. Μέριμνα δεν υπάρχει ούτε για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εποχικά εστιατόρια τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμα και έχουν ενημερώσει το προσωπικό για έναρξη μέσα στον Ιούλιο. Επίσης η Ομοσπονδία εκφράζει τους εξής προβληματισμούς :

  • Τι γίνεται με το προσωπικό σε νυκτερινά καταστήματα (καφέ – μπαρ) ή τα λεγόμενα beach bar και άλλες εταιρείες εστίασης που η αρμόδια υπηρεσία τα έκλεισε γιατί υποπέσανε σε παραβάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η επιχείρηση σφραγίζεται;
  • Τι γίνεται με το προσωπικό στην εστίαση ή σε ξενοδοχείο που ενώ ξεκίνησε να δουλεύει μέσα στον Ιούλιο, αλλά λόγο χαμηλής ή ανύπαρκτης ζήτησης με απόφαση του ιδιοκτήτη κλείνει μέσα στην σαιζόν δεδομένου πως οι συνάδελφοι προέρχονται ήδη από αναστολή σύμβασης και βάση νόμου δεν μπορούν να ξαναμπούν σε αναστολή;
  • Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία που ανακοίνωσαν στο προσωπικό πως λόγω χαμηλών κρατήσεων θα ανοίγουν 2 ημέρες την εβδομάδα (Σαββατοκύριακο). Πως θα αμείβονται οι εργαζόμενοι;

Επίσης χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης χάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος, καθώς έλαβαν το επίδομα ανεργίας για μεγαλύτερο διάστημα από 3 μήνες και 5 ημέρες. Χθες, Τετάρτη 24 Ιουνίου, η Ομοσπονδία ανέβασε τους τόνους καταγγέλλοντας το υπουργείο Εργασίας πως δεν είχε εκδώσει την ερμηνευτική εγκύκλιο για τις επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μένουν στον αέρα.

ξενοδοχειακοί υπάλληλοιδικαιούχοισύμβαση εργασίαςεποχικοί υπάλληλοιαναστολή εργασίαςτουρισμόςεπίδομα 534 ευρώ