Οικονομία|01.07.2020 21:45

Δώρο Πάσχα: «Βροχή» οι καταγγελίες για μη καταβολή ή την επιστροφή σε μετρητά

Γιάννης Φώσκολος

Καταγγελίες εργαζομένων περί μη καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο έπρεπε να καταβληθεί έως την Τρίτη, 30 Ιουνίου, φτάνουν στα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη κάνουν λόγο για καταγγελίες περί μη εξόφλησης του Δώρου Πάσχα αλλά και για εξαναγκασμό των εργαζομένων να το επιστρέψουν στο… μαύρο ταμείο του εργοδότη μετά την καταβολή του στην τράπεζα.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνάδελφοί μας απευθύνθηκαν στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ όπως επίσης και στις κατά τόπους πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα Εργατικά Κέντρα προκειμένου να καταγγείλουν ότι δεν είχαν λάβει το Δώρο Πάσχα, αναζητώντας έτσι εναλλακτικό τρόπο υποβολής και προώθησης της καταγγελίες τους αφού πρώτα είχαν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας», δηλώνει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν λίγες και οι καταγγελίες που αφορούσαν σε… κλασικές αυθαίρετες πρακτικές, καθώς εργοδότες κατέβαλλαν μεν το Δώρο στον εργαζόμενο, αλλά στη συνέχεια του ζήτησαν να σηκώσει το ποσό από την τράπεζα και να τους το καταβάλλει στο χέρι… μαύρα. Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο υπήρξαν εργοδότες που δεν κατέβαλλαν καθόλου το Δώρο και άλλοι που κατέβαλλαν ένα τμήμα του έναντι.

Από το υπουργείο Εργασίας πάντως επισημαίνουν πως η μη καταβολή του Δώρου Πάσχα έως την 30η Ιουνίου, που ήταν η απώτατη ημερομηνία πληρωμής του, επισύρει σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο τις ίδιες νομικές κυρώσεις που ισχύουν κάθε χρόνο. Οι παραβατικοί εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τελικά το δώρο Πάσχα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την καταβολή του έως τα τέλη Ιουνίου. Η ΝΔ δεν υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το δώρο Πάσχα να καταβληθεί τη στιγμή που έπρεπε από το κράτος εξ ολοκλήρου προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. «Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι όχι απλώς να μην έχουν λάβει το δώρο Πάσχα τη στιγμή που το είχαν περισσότερο ανάγκη, αλλά τελικά να κινδυνεύουν να το χάσουν οριστικά. Η επίμονα εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά καταλήγει να είναι άκρως τιμωρητική», πρόσθεσε η ίδια. 

δώρο Πάσχακαταγγελίεςεργαζόμενοι