Στροφή στις startup με φορολογικά κίνητρα - Αιχμή του δόρατος η τεχνολογία 5G
Μαρία ΛιλιοπούλουΣτροφή στις startup επιχειρήσεις με αιχμή εκείνες που θα δραστηριοποιηθούν στην τεχνολογία 5G προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κάθε πιθανή διέξοδος από τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση, την οποία δημιουργεί η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοιού, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Με νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης συστήνεται το ψηφιακό «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται στο πρότυπο άλλων ευρωπαικών χωρών φορολογικές ελαφρύνσεις στους λεγόμενους angel investors των startups, οι οποίοι καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό των πρώτων σταδίων δραστηριοποίησής τους.
Παράλληλα μέσω του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον οποίο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύεται η ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3410 ΜΗz για δέκα χρόνια με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή της για σκοπούς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές. Το εν λόγω χρονικό διάστημα μάλιστα μπορεί να παραταθεί κατά ακόμα δέκα χρόνια με υπουργική απόφαση εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε επίπεδο χρηματοδότησης κυρίως με την ίδρυση του «Ταμείου Φαιστός», το οποίο θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις, ο οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους κλάδους μεταφορών/εφοδιαστικής (logistics), μεταποίησης, βιομηχανίας, αγαθών και δικτύων κοινής ωφέλειας, υγείας, τουρισμού, πληροφόρησης και μέσων ενημέρωσης.
Τα κεφάλαια για το ταμείο θα προέλθουν από τον διαγωνισμό για την εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για το 5G. Η δημόσια διαβούλευση για τη δημοπρασία βγήκε στον αέρα λίγες ημέρες πριν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς. Ποσοστό 25% των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου από τις συχνότητες για το 5G, θα κατευθυνθεί στο «Φαιστός».
Το Ταμείο θα μπορεί να παίζει και το ρόλο της «γέφυρας» μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένη υπηρεσίας με πιθανούς μελλοντικούς της χρήστες από τους φορείς του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, και λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μπορούν να γίνουν πιλοτικοί χρήστες των προϊόντων ή/και υπηρεσιών σε υποδομές 5G για το χρονικό διάστημα ανάπτυξής», ενώ «μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης προϊόντων ή/και υπηρεσιών 5G κατά τις διατάξεις του παρόντος, οι φορείς μπορούν να γίνονται χρήστες αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών δωρεάν και για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός έτους, μετά από σχετική συμφωνία τους με τον φορέα που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο προϊόν».
Παρά τις αρχικές ανησυχίες ως προς το εάν αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση, τελικώς το σχέδιο για το «Φαιστός» παρουσιάστηκε πριν μερικές ημέρες στην επίτροπο Μάργκρετ Βεστάγκερ και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτό με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Μάλιστα η επίτροπος δήλωσε στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πως το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ώστε να μετεξελιχθεί σε οδηγό για αντίστοιχα σχήματα προώθησης της επιχειρηματικότητας στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Φορολογικά κίνητρα
«Γενναία» φορολογικά κίνητρα θεσπίζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων κυρίως στα πρώτα στάδια της δραστηριοποίησής τους, στα οποία παρατηρείται και σημαντικό χρηματοδοτικό κενό.
Το κενό αυτό συχνά καλύπτεται από τους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), δηλαδή φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια και βοηθούν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν να περάσει επιτυχώς η νεοφυής επιχείρηση στα επόμενα στάδια και για τους οποίους πλέον προβλέπονται φορολογικά κίνητρα.
Έτσι, όπως προτείνεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο, σε περίπτωση που φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ποσό ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του, αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά.
Η διάταξη εφαρμόζεται για εισφορές κεφαλαίων φυσικού προσώπου – επενδυτή, μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000 ανά φορολογικό έτος, οι οποίες διενεργούνται σε έως τρεις διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Το νομοσχέδιο, πάντως, καθορίζει και υψηλά πρόστιμα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η εισφορά του κεφαλαίου έχει γίνει με σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος. Το ύψος του προστίμου είναι ίσο με το ύψος του οφέλους που επιδίωξε.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά