Αναδρομικά: Οι αυξήσεις και οι παγίδες για τους εργαζόμενους συνταξιούχους (πίνακας)
NewsroomΑυξήσεις κατά 75% στις μέχρι τώρα κομμένες τους συντάξεις με αναδρομικά έξι μηνών έρχονται με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται, αλλά υπάρχουν και αθέατες παγίδες που μπορεί να περιορίσουν τα οφέλη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τις εξής μεταβολές:
* Εργαζόμενος συνταξιούχος με αρχική κύρια σύνταξη 1.300 ευρώ και επικουρική 350 ευρώ έχει ποινή 60% και παίρνει 520 ευρώ κύρια σύνταξη και 140 ευρώ επικουρική. Με τον νέο νόμο η ποινή πέφτει στο 30% τον Σεπτέμβριο και θα πάρει αύξηση 390 ευρώ στην κύρια σύνταξη που θα πάει στα 910 ευρώ ενώ η επικουρική θα αυξηθεί στα 245 ευρώ. Η αύξηση από τα 520 στα 910 ευρώ είναι της τάξης του 75% (το ίδιο ποσοστό ισχύει και στην επικουρική). Η μείωση της ποινής ισχύει από 28/2/2020 και θα δοθούν αναδρομικά 6 μηνών από την αύξηση τον Οκτώβριο με 2.340 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 630 ευρώ στην επικουρική.
* Εργαζόμενος συνταξιούχος με αρχική κύρια σύνταξη 850 ευρώ και επικουρική 140 ευρώ έχει ποινή 60% και παίρνει 340 ευρώ κύρια σύνταξη και 56 ευρώ επικουρική. Τον Σεπτέμβριο θα πάρει αύξηση 255 ευρώ στην κύρια σύνταξη που θα πάει στα 595 ευρώ και αντίστοιχα η επικουρική θα αυξηθεί στα 98 ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξης του 75%. Τον Οκτώβριο θα πάρει αναδρομικά αυξήσεων 6 μηνών με 1.530 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 252 ευρώ στην επικουρική.
Οι παγίδες
Προσοχή όμως γιατί υπάρχουν παγίδες όπως ότι ο κόφτης 30% θα επιβάλλεται ακόμη και για μια μέρα δουλειάς τον μήνα, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς η περικοπή ήταν βαρύτερη στο 60%, αλλά οι συνταξιούχοι με μερική απασχόληση είχαν και αναλογική μείωση σύνταξης μόνο για τις μέρες εργασίας τους.
Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που εργάζεται για 10 μέρες τον μήνα είχε περικοπή 60% για τα 10/25 της σύνταξης, ενώ με το νέο καθεστώς θα έχει 30% μείωση σε όλο το ποσό. Αν η σύνταξη είναι 900 ευρώ τότε με εργασία πλήρους ωραρίου για 10 ημέρες τον μήνα η περικοπή με το παλιό καθεστώς ήταν 216 ευρώ ([10/25*900]-60%=216) ενώ με το νέο καθεστώς η μείωση θα είναι 270 ευρώ (900-30%=270).
Αν όμως η εργασία είναι για 15 μέρες τότε η μείωση σύνταξης με το παλιό καθεστώς ήταν 324 ευρώ ([15/25*900]-60%=324) ενώ τώρα θα είναι 270 ευρώ.
Αλλη μια κρυφή παγίδα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι αυτή που έμεινε από τον νόμο Κατρούγκαλου για όσους είχαν υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση λόγω ιδιότητας σε δύο Ταμεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι εγκλωβίστηκαν σε δύο μόνον επιλογές: Είτε να παραιτηθούν από τις διπλές τους απασχολήσεις και μετά τη συνταξιοδότησή τους να συνεχίσουν την εργασία με μείωση 60% στη σύνταξη, είτε να συνεχίσουν την εργασία χωρίς να έχουν δικαίωμα λήψης σύνταξης από τη μία εκ των δύο απασχολήσεις τους!
Για ποιους
Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση (σε δύο Ταμεία) ως τον Μάιο του 2016 και όταν θέλησαν να συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια από το ένα Ταμείο διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να κάνουν διακοπή ασφάλισης και από το άλλο τους Ταμείο. Για παράδειγμα, όπως αποκαλύπτεται από περίπτωση που καταγγέλθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη (σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου) ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου (ως μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ) ζήτησε σύνταξη το 2017 από το ΤΣΜΕΔΕ αλλά του την απέρριψαν με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και από τη θέση που κατέχει στο Πανεπιστήμιο για να πάρει προσαύξηση σύνταξης από την παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Το σκεπτικό της Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης του υπουργείου στο από 19/5/2020 απαντητικό έγγραφό της είναι ότι από τον νόμο Κατρούγκαλου και μετά (12/5/2016 και εντεύθεν) το δικαίωμα συνταξιοδότησης με παράλληλη ασφάλιση ασκείται στον φορέα που επιλέγει ο ασφαλισμένος με ταυτόχρονη διακοπή της ασφάλισης και από τον άλλον φορέα, διαφορετικά η αίτηση σύναξης ακυρώνεται. Ο ασφαλισμένος θα έπρεπε δηλαδή με το που έκανε αίτηση στο ΤΣΜΕΔΕ να παραιτηθεί και από το Πανεπιστήμιο. Παρότι στην προκειμένη περίπτωση η εργασία στο Πανεπιστήμιο και η ασφάλιση στο Δημόσιο αναλήφθηκε πριν το 2016 εντούτοις του απέρριψαν να του δώσουν τη σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ και να συνεχίσει την εργασία του χωρίς να παραιτηθεί υποχρεωτικά από το Δημόσιο.
Τα προβλήματα με τους συνταξιούχους που έχουν υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση (π.χ. γιατροί, μηχανικοί αυτοαπασχολούμενοι και ταυτόχρονα με θέση στο Δημόσιο) είναι ότι θα πρέπει να σταματήσουν υποχρεωτικά και τις δύο απασχολήσεις τους για να πάρουν σύνταξη ενώ θα μπορούσε το υπουργείο να τροποποιήσει την παλιά εγκύκλιο και να τους επιτραπεί η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα με συνέχιση της δεύτερης απασχόλησής τους και φυσικά με μείωση της σύνταξης 30%.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ