Eurogroup για κορονοϊό: Συμφωνία να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη όσο χρειαστεί
Μαρία ΨαράΕπίσημη παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων και μεγεθών για το 2021 έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το Eurogroup που συνεδρίασε με φυσική παρουσία υπουργών στο Βερολίνο ύστερα από 7 μήνες, αποφάσισε ότι η Ευρωζώνη θα διατηρήσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη ρήτρα αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων και μεγεθών και για το 2021, «καθώς η ώρα για την επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα δεν έχει έρθει ακόμα».
«Συμφωνούμε ότι θα χρειαστεί και χρόνος και εργασία για την ανάκαμψη», ξεκαθάρισε ο νέος Πρόεδρος του σώματος, Πασκάλ Ντόναχου, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προβλέψεις παραμένει. «Δεν θα υπάρξει ξαφνικός τερματισμός, και συνολικά η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία».
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ, ενημέρωσε τους Υπουργούς για τις προβλέψεις της ΕΚΤ και ξεκαθάρισε ότι «η τρέχουσα συγκυρία διατρέχεται από την άνιση, ατελή και ασύμμετρη ανάκαμψη που καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο, μετά από ένα καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο, που δεν έχει προηγούμενο σε καιρούς ειρήνης». Σε ό,τι αφορά το χρόνο απόσυρσης της στήριξης, ξεκαθάρισε ότι «η στήριξη πρέπει να παραμείνει ως το τέλος της κρίσης». Τόνισε δε ότι η κρίση του Covid19 κάνει επιτακτική και την ανάγκη της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.
Ακόμη και ο πιο αυστηρός πάντα Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕΜΣ επιβεβαίωσε ότι «δεν είναι ακόμα ώρα για την άρση της στήριξης». Τη συμφωνία και της Κομισιόν επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. «Όσον αφορά τη δημοσιονομική θέση για το 2021, δεδομένου του σημερινού υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, θα ήταν πιο επικίνδυνο να αποσύρουμε τη δημοσιονομική στήριξη πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Κατά την άποψή μας, το πρώτο είναι η κύρια πηγή ανησυχίας. Η πρόωρη απόσυρση της υποστήριξης θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, θα ήταν λογικό να αναμένεται μετάβαση από επείγοντα μέτρα στη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομιών μας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα και την ανάγκη να ορίσουμε μια πορεία προσαρμογής σε κάποιο σημείο. Όπως είπα στους υπουργούς σήμερα το πρωί, εάν υπολογίσουμε εσφαλμένα το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσγείωσης, κινδυνεύουμε να βλάψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο Επίτροπος.
«Αυτή ήταν η πρώτη μας ευκαιρία για απολογισμό της οικονομικής κατάστασης από τον Ιούλιο, όταν συζητήσαμε τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσίευσε η Eurostat αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε σε μια βαθιά οικονομική συρρίκνωση στη ζώνη του ευρώ, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 11,8%. Αλλά επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτή η συρρίκνωση είναι βαθιά άνιση, με την τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ να κυμαίνεται από περίπου 4% έως περίπου 18% σε διαφορετικές χώρες. Ο κίνδυνος κατακερματισμού που εξετάζαμε όταν αποφασίσαμε ότι η στρατηγική ανάκαμψης είναι στην πραγματικότητα εκεί», συμπλήρωσε, μιλώντας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Σε γκρίζα ζώνη λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ασανσέρ στην Ελλάδα: Συνεχείς παρατάσεις και «φωνές» ειδικών από το 2012
- Κυβέρνηση: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ο επόμενος ΠτΔ και οι διεθνείς επαφές
- Νέες αυξήσεις σε τιμές παρά τον αρνητικό πληθωρισμό - Ποια προϊόντα πήραν τον... ανήφορο
- Ο θόρυβος των αεροσκαφών συνδέεται με χειρότερη καρδιακή λειτουργία - Τα ευρήματα νέας μελέτης