ΕΥΑΘ: Στα 65 εκατ. ευρώ το επενδυτικό της πρόγραμμα
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΗ ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η αποκατάσταση - επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, από την οποία υδροδοτείται το 20% της πόλης, η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της Θεσσαλονίκης και η ενεργειακή – περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), το οποίο παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, συνολικού ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελείται από ώριμα έργα, η δημοπράτηση και η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, κύριοι στόχοι του επενδυτικού προγράμματος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους Θεσσαλονικείς, η αύξηση της παραγωγικότητας και η αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.
Στην παρουσίαση έδωσε το «παρών» και ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «λαμπρό παράδειγμα την ΕΥΑΘ, η οποία εν μέσω πανδημίας δείχνει το δρόμο σε όλους τους δημόσιους φορείς». Από την πλευρά της η Ράνια Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), τόνισε ότι «το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης ενώ το σημαντικότερο είναι ότι αποτελείται από ώριμα έργα, μελετημένα και κοστολογημένα».
Ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου
Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει πλέον το εμβληματικό κτίριο της ΕΥΑΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία και απέναντι από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70. Δε διαθέτει αντισεισμική θωράκιση με βάση τους τελευταίους κανονισμούς, δεν έχει σύστημα πυρασφάλειας και δεν είναι εύκολη σε αυτό η πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου ανακαίνισης του κτιρίου, με στόχο την άνοιξη του 2023 εργαζόμενοι και καταναλωτές να προσέρχονται σε έναν εντελώς διαφορετικό και μοντέρνο χώρο. Ο φλοιός του κτιρίου θα είναι γυάλινος και θα διαθέτει κινητές περσίδες για ηλιοπροστασία, ενώ η στόχευση είναι να αποτελεί κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο αγωγός της Αραβησσού
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η ανακατασκευή του αγωγού της Αραβησσού, ο οποίος ταλαιπώρησε πολλές φορές τους Θεσσαλονικείς, εξαιτίας διακοπών που σημειώθηκαν στην υδροδότηση από θραύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 που κατασκευάστηκε ο αγωγός, σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, με τελευταία φορά το 2018.
Ο αγωγός της Αραβησσού τροφοδοτεί με 40.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή μεταφέρει το 20% της συνολικής ποσότητας νερού που υδροδοτεί την πόλη. Σύμφωνα με τον κ. Πενέλη, έχει ολοκληρωθεί το 40% του τμήματος του αγωγού που ήταν αναγκαίο να ανακατασκευαστεί ενώ το έργο δεν παρουσιάζει υπέρβαση προϋπολογισμού.
Ενεργειακή αναβάθμιση της επεξεργασίας λυμάτων
Συνολικά 700.000 ευρώ το χρόνο θα κερδίσει από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η ΕΥΑΘ, όταν ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, μεταξύ άλλων θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο ενώ σημαντική θα είναι και η αύξηση του παραγόμενου βιοαερίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 41 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ορίζοντα υλοποίησης 60 μήνες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος του έργου.
Διυλιστήριο νερού
Με επιπλέον 150.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα θα τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη, όταν ολοκληρωθεί το έργο διπλασιασμού της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού. Αυτό σημαίνει ότι το νερό που θα επεξεργάζεται, θα φτάνει τα 300.000 κυβικά μέτρα ημερησίως. Με την ολοκλήρωση του έργου, κατά τον κ. Αμανατίδη, θα μπορεί να πηγαίνει νερό σε περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η βιομηχανική περιοχή. Η διάρκεια κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 30 μήνες με βάση τον προϋπολογισμό.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»