Προϋπολογισμός 2021: Ύφεση 8,2% για φέτος - Ανάπτυξη 7,5% το επόμενο έτος
Σοφία ΣπίγγουΣτην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατατέθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η ψήφισή του αναμένεται περίπου στις 20 Νοεμβρίου. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οδηγήθηκαν στην απόφαση να ισχύσει και το 2021, στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης, η γενική ρήτρα διαφυγής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν στηριχθεί στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,2%. Για το 2021, προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 7,5% με την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο, στην τελική μορφή του προϋπολογισμού, την οποία θα δούμε τον Νοέμβριο, αναμένεται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα έρθουν από αυτό το επόμενο έτος.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ: «Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα εισρεύσουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου). Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%».
Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τα εξής μέτρα
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που θα «φουσκώσει» τις τσέπες των εργαζομένων κατά περίπου 300 ευρώ και τα ταμεία των επιχειρήσεων κατά 500 εκατ. Ευρώ
- Κατάργηση για το 2021 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.
- Εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης φόρου κατά 1.300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα για άλλους 4 μήνες τουλάχιστον, έως το τέλος Απριλίου με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
- Παράταση αποπληρωμής σε δόσεις μέχρι και το 2023, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην καραντίνα του 2020.
- Υπερ-εκπτώσεις φόρου για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Επιπλέον, διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για την Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2021. Οι ανάγκες αυτές και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1% για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό αυτό θα επιδεινωθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου.
«Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομκών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων