Οικονομία | 29.12.2018 10:22

Νέο τοπίο στους τίτλους κτήσης - Τέλος στις αµφισβητήσεις

Γιάννης Φώσκολος

Με πέντε βήµατα και απογραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται από 1/1/2019 ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τους τίτλους κτήσης.

Η καινούργια χρονιά διαµορφώνει νέο τοπίο για τους αµειβόµενους µε αποδείξεις επαγγελµατικής δαπάνης, καθώς για τους τίτλους που θα κοπούν από την 1η   Ιανουαρίου και µετά προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 13,33% για σύνταξη (ΕΦΚΑ) και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ). Η πολυαναµενόµενη υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, και ισχύει από τη  δηµοσίευσή της σε ΦΕΚ. Η απόφαση βάζει τέλος στην πολυνοµία, στις αµφισβητήσεις και στην «γκρίζα ζώνη» του παρελθόντος σχετικά µε την ασφάλιση των προσώπων τα οποία αµείβονται µε παραστατικά παρεχόµενων υπηρεσιών.

Υπενθυµίζεται πως είναι δυνατή η καταβολή αµοιβών µε απόδειξη δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως. Όπως τονίζουν ειδικοί, οι τίτλοι κτήσης «έκρυβαν» υποκρυπτόµενη εξαρτηµένη σχέση εργασίας ή και υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ, ενώ µε τη χθεσινή απόφαση κλείνουν τα παράθυρα αυτά. Οι εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όποια κι αν είναι αυτή και όπως προκύπτει µετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήµου 3,6%). ∆εν υπάρχει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλη µισθωτή ή µη µισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί (ειδικά αν κάποιος ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελµα -πρ. ΟΑΕΕ- πρέπει να καλύπτει µε ή χωρίς τον τίτλο το ελάχιστο όριο ασφαλιστέου εισοδήµατος). 

Τα πέντε βήµατα 

Η διαδικασία απογραφής έχει ως εξής: 

  1. Οι αµειβόµενοι πριν την έκδοση του παραστατικού απογράφονται υποχρεωτικά για αυτή την ιδιότητα στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει βεβαίωση απογραφής. Ο αντισυµβαλλόµενος απογράφεται εφόσον δεν έχει απογραφεί ως εργοδότης του πρώην ΙΚΑ. 
  2. Ο αµειβόµενος παραδίδει αντίγραφο της βεβαίωσης στον αντισυµβαλλόµενο, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση του παραστατικού. 
  3. Ο αντισυµβαλλόµενος καταχωρίζει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στοιχεία για τον καθορισµό του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών, µέχρι το τέλος του µήνα που εκδίδεται παραστατικό.
  4. Οι εισφορές βαρύνουν τον αµειβόµενο, παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυµβαλλόµενοεκδότη του παραστατικού µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα της έκδοσης του παραστατικού.
  5. Αν δεν αποδοθούν οι εισφορές εµπρόθεσµα, επιβαρύνονται µε προσαυξήσεις και βαρύνουν τον εκδότη του παραστατικού. Η υπουργική απόφαση αναλύει και τον τρόπο υπολογισµού του χρόνου ασφάλισης, ο οποίος µετράει ως χρόνος στον πρώην ΟΑΕΕ. Ειδικότερα προβλέπεται 

Υποχρεωτικά απογραφή στον ΕΦΚΑ για τους αµειβόµενους µε αποδείξεις επαγγελµατικής δαπάνης πως αν δεν υπάρχει σύµβαση εργασίας, ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται µε βάση το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε κατώτατο βασικό µισθό.

Ο χρόνος ασφάλισης που προκύπτει από την εξίσωση αυτή δεν µπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια της σύµβασης. Στην περίπτωση που υπάρχει σύµβαση εργασίας µε καθορισµένο αριθµό ηµέρας ή ηµερών απασχόλησης µέχρι 1 πλήρη µήνα ή 25 ηµέρες ασφάλισης, ως χρόνος ασφάλισης λαµβάνεται η ηµέρα ή οι ηµέρες που ορίζονται στη σύµβαση ανεξαρτήτως της διάρκειας της ηµερήσιας απασχόλησης.

ΕΦΚΑτίτλοι κτήσηςΤάσος Πετρόπουλος