Τι αλλάζει στα φάρμακα από το 2019 - Μειώσεις και απαλλαγές
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜέτρα ελάφρυνσης για την τσέπη των ασθενών σε σχέση µε την αγορά των φαρµάκων τους έρχονται µε το νέο έτος. Το υπουργείο Υγείας δροµολογεί σειρά αλλαγών, ώστε οι πολίτες που χρειάζονται θεραπείες να έχουν µικρότερες συµµετοχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται καν να πληρώνουν επιπλέον χρήµατα για τα πολύτιµα φαρµακευτικά σκευάσµατα, αφού όλο το κόστος θα καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταµείο τους.
Ήδη έχει σχεδιαστεί ο τρόπος µε τον οποίο θα εφαρµοστεί η νέα πολιτική, η οποία θα ευνοήσει κυρίως τρεις κατηγορίες ασθενών: όσους θα παίρνουν γενόσηµα, τους χρονίως πάσχοντες, αλλά και όσους έχουν χαµηλά εισοδήµατα. Αλλωστε, τα πρώτα µέτρα στα φάρµακα για να διευκολυνθούν οι πολίτες έχουν υιοθετηθεί, ενώ αναµένεται να επεκταθούν µε το νέο έτος, προκειµένου να αποκοµίσουν οφέλη όλο και περισσότεροι ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, µε δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής», διαβεβαιώνει πως µε τη λήξη των µνηµονίων όλα τα µέτρα θα στραφούν προς τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση των Ελλήνων ασθενών.
Ένα από τα βασικά µέτρα που αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς είναι ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν συµµετοχές για φάρµακα που σχετίζονται µε τις παρενέργειες της νόσου, τα οποία επιβαρύνουν ακόµη και µε 200 ευρώ τον µήνα τις τσέπες των πασχόντων.
Ετσι, εκτός της δωρεάν χορήγησης φαρµάκων που σχετίζονται µε τη θεραπεία της κύριας νόσου, πλέον θα χορηγούνται µε µηδενική συµµετοχή και φάρµακα που αφορούν τις επιπλοκές της ασθένειας ή τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (π.χ. σκευάσµατα υποστηρικτικά της χηµειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεµετικά, αντιθροµβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσµατα, αντιβιοτικά για λοιµώξεις που συνδέονται µε τη χηµειοθεραπεία κ.λπ.).
Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συµµετοχή των ασθενών για την αγορά φαρµάκων έχει εκτοξευθεί. Ενδεικτικό είναι πως ο µέσος όρος της συµµετοχής το 2010 ήταν κοντά στο 12%, ενώ σήµερα πλησιάζει το 30%. Ταυτόχρονα, ακόµη ένα «προνόµιο» για να ανακουφιστούν οι χρονίως πάσχοντες έρχεται µε το νέο έτος, καθώς, όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα εφαρµοσθεί µείωση της συµµετοχής στα φάρµακα για ειδικές κατηγορίες χρόνιων παθήσεων όπως είναι ψωρίαση, φλεγµονώδης νόσος του εντέρου κ.λπ.
Γενόσημα
Ελάφρυνση για τα νοικοκυριά θα αποτελεί η επιλογή των γενοσήµων φαρµάκων.
Όσοι ασθενείς δεν προτιµούν τα πρωτότυπα που όµως έχουν χάσει την πατέντα τους και επιλέγουν να ακολουθήσουν θεραπεία µε γενόσηµα θα έχουν µικρότερη συµµετοχή στην αγορά τους, ενίοτε και µηδενική, ανάλογα µε το ποσό που αποζηµιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Να σηµειωθεί ότι ο οργανισµός µε βάση τις κατηγορίες των φαρµάκων καλύπτει το φθηνότερο φάρµακο, το οποίο µπορεί να συµπίπτει µε την τιµή του γενοσήµου.
Ενδεικτικό είναι ότι ήδη µε την τακτική αυτή τους τελευταίους µήνες του 2018 έχει καταγραφεί µείωση κατά 40 εκατ. ευρώ της συµµετοχής στο κόστος των φαρµάκων για τους Ελληνες ασθενείς.
Εξοικονόμοιση
Μπορεί να µην καταργήθηκε το µέτρο που επιβάλλει κάθε ασθενής να πληρώνει επιπλέον 1 ευρώ ανά συνταγή στο φαρµακείο, όπως είχε δεσµευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά πλέον κάθε συνταγή µπορεί να περιλαµβάνει πάνω από τρία φάρµακα. Αυτό σηµαίνει ότι ο ασθενής θα εξοικονοµεί πλέον τουλάχιστον ένα ευρώ ανά συνταγή, το οποίο απαιτούνταν να δαπανήσει προκειµένου να εκτελέσει δεύτερη συνταγή. Ηδη η κατάργηση του περιορισµού των τριών φαρµάκων ανά συνταγή απάλλαξε τους ασθενείς από 20 εκατ. ευρώ τους τελευταίους µήνες.
Ανασφάλιστοι
Οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα συνεχίσουν να προµηθεύονται δωρεάν τα φάρµακά τους και για τη νέα χρονιά, αφού έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι. Λόγω των χιλιάδων ανέργων που έχουν δηµιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, φαίνεται ότι οι ανασφάλιστοι έχουν µεγάλη ανάγκη για δωρεάν θεραπείες.
Ήδη στο πρώτο 11µηνο του 2018 περίπου 852.000 ανασφάλιστοι (µε ξεχωριστό ΑΜΚΑ) έλαβαν φάρµακα αξίας 250 εκατ. ευρώ. Με βάση τις ρυθµίσεις του υπουργείου Υγείας, το 1/3 των ανασφάλιστων λαµβάνει τα φάρµακά του µε µηδενική συµµετοχή λόγω χαµηλού εισοδήµατος.
Συνταγογράφηση
Στο µεταξύ, σε µια προσπάθεια να µειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση που αυξάνει τη φαρµακευτική δαπάνη κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας όµως και τους ασθενείς συχνά να προµηθεύονται φάρµακα χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζονται, έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρµόζεται ένα σύστηµα ελέγχου των συνταγών που εκδίδονται.
Ήδη έχουν καταρτιστεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για πολλές ασθένειες, ενώ σκοπός είναι να καλυφθούν σχεδόν όλες οι παθήσεις. Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης είναι προκαθορισµένα βήµατα που πρέπει να ακολουθεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας στη θεραπεία των ασθενών.
Ειδικότερα, οι γιατροί µε τα νέα πρωτόκολλα θα πρέπει πριν συνταγογραφήσουν κάποια φάρµακα να τηρούν µια σειρά στη θεραπεία των ασθενών και κάποιες οδηγίες.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δίνονται πρώτα παλαιότερα και δοκιµασµένα φάρµακα, πριν η αγωγή γίνει µε σύγχρονα σκευάσµατα πιο ακριβά. Μάλιστα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους γιατρούς και έχουν περάσει και στο ηλεκτρονικό σύστηµα συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ έχουν µελετηθεί και προταθεί από ειδικές επιστηµονικές επιτροπές, ώστε τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται να στηρίζονται στα διεθνή δεδοµένα για κάθε ασθένεια.
Με την εφαρµογή των πρωτοκόλλων επιδιώκεται ο περιορισµός της φαρµακευτικής δαπάνης µέσω του ελέγχου των συνταγών. Γεγονός, βέβαια, καθόλου τυχαίο, αφού στη χώρα µας τα τελευταία χρόνια ο αριθµός των συνταγών έχει εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2014 εκδίδονταν 4,5 εκατ. συνταγές τον µήνα, τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν εκτιναχθεί κοντά στα 6 µε 6,5 εκατ. συνταγές τον µήνα.
Τους επόµενους µήνες, πάντως, αναµένεται να ενταχθούν στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλα πρωτόκολλα για διάφορα νοσήµατα, αφού προηγουµένως εγκριθούν τόσο από επιστηµονική επιτροπή όσο και από την ειδική επιτροπή παρακολούθησης της φαρµακευτικής δαπάνης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.
Ανδρέας Ξανθός στο «Έθνος»: Μείωση των ανισοτήτων και καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας
«Η πολιτική προτεραιότητα που υλοποιήθηκε µε συνέπεια στη φάση του µνηµονίου ήταν η εγγυηµένη πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρµακα. Το στοίχηµα για τη φαρµακευτική πολιτική στη νέα περίοδο µετά το µνηµόνιο είναι η σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισµών για το νοσοκοµειακό- εξωνοσοκοµειακό φάρµακο, η επιτάχυνση της εφαρµογής των διαρθρωτικών µέτρων για τον έλεγχο της ζήτησης και τον εξορθολογισµό της φαρµακευτικής δαπάνης (HTA, διαπραγµάτευση, πρωτόκολλα, µητρώα ασθενών) και η σταδιακή µείωση της οικονοµικής επιβάρυνσης των πολιτών για την αγορά φαρµάκων. Και στα τρία παραπάνω επίπεδα έχουν ήδη γίνει σηµαντικά βήµατα τα οποία οφείλουµε να συνεχίσουµε, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην ανακούφιση των ασθενών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων.
Ήδη έχει µειωθεί κατά 40 εκατ. ευρώ η συµµετοχή στο κόστος φαρµάκων των ασθενών που λαµβάνουν αγωγή µε γενόσηµα και έχει µειωθεί κατά 30% (20 εκατ. ευρώ) η επιβάρυνση λόγω του 1 ευρώ ανά συνταγή. Επιπλέον, έχει µειωθεί η συµµετοχή (από 25% στο 10%) σε ορισµένα χρόνια νοσήµατα (ψωρίαση, φλεγµονώδη νόσο του εντέρου) και πρόσφατα αποφασίστηκε η µηδενική συµµετοχή των καρκινοπαθών στα φάρµακα που αφορούν στις παρενέργειες της νόσου.
Τέλος, προχωρούµε σε διαβούλευση µε όλους τους εµπλεκόµενους στην αγορά του φαρµάκου σε ένα νέο βιώσιµο πλαίσιο τιµολόγησης και αποζηµίωσης των νέων και παλαιότερων φαρµάκων, το οποίο και θα διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών σε κάθε ιατρικά τεκµηριωµένη θεραπεία µε τη µικρότερη δυνατή οικονοµική επιβάρυνση.
Είναι ένας στόχος που µειώνει ανισότητες στη φροντίδα και υπηρετεί το πολιτικό πρόταγµα της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων».
- Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Τρία χρόνια κι ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τον χαμό του Πέτρου Γιάμαλη εν ώρα εργασίας
- Οι τρεις περιοχές που χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ώρες - Live η πορεία της κακοκαιρίας Alexandros
- Πολυτεχνείο: Οι κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδηλώσεις
- Ημέρες καριέρας: Πάνω από 1.200 θέσεις προσφέρουν 40 επιχειρήσεις - Οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση