Σταϊκούρας: 145.132 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενισχυθεί από το πρόγραμμα για επιστρεπτέα προκαταβολή
Σοφία ΣπίγγουΓια κρατική ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις ύψους 11 - 12 δισ ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκουρας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Κατρίνη, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, μόνο από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ενισχυθεί 145.132 μοναδικά ΑΦΜ με 3,4 δισ ευρώ, ενώ αναμένεται ο 4ος κύκλος του προγράμματος, αλλά και νέα εργαλεία στήριξης της πραγματικής οικονομίας, όπως η ενίσχυση μη καλυπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών και η εκταμίευση του μεγαλύτερου ποσού από το πρόγραμμα Sure.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την διαμόρφωση του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και για τις επόμενες τροποποιήσεις του.
«Ο στόχος της συμμετοχής είναι η εναρμόνιση των συστατικών και μέτρων του προσωρινού πλαισίου με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η συνεργασία έχει φέρει τα εξής αποτελέσματα:
- Αύξηση του γενικού κανόνα – στον οποίο εντάσσεται και η επιστρεπτέα - που προβλέπει όριο στήριξης ανα επιχείρηση στα 800.000 ευρώ.
- Εξαίρεση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από περιορισμούς
- Επέκταση του προσωρινού πλαισίου εως τον Ιούνιο 2021» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σχετικά με το όριο ενίσχυσης των επιχειρήσεων στα 800.000 ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Ως προς το όριο 800 χιλ ευρώ πρέπει να γίνει χρήσιμη διευκρίνηση. Το όριο 800 χιλ ευρώ δεν έχει σχέση με τις 200 χιλ ευρώ του de minimis. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που πήρε ενίσχυση 800 χιλ ευρώ μπορεί να πάρει εως και 200 χιλ ευρώ ενισχύσεις που εντάσσονται στο de minimis. Αθροιστικά η στήριξη μπορεί να φτάσει εως το 1 εκατ. ευρώ», ενώ συμπλήρωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα προστεθούν στο οπλοστάσιο αφορά την ενίσχυση μη καλυπτόμενων δαπανών χωρίς αυτό όμως να επηρεάσει το όριο των 800 χιλ ευρώ.
Στον αντίποδα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Bruegel που δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς τις ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είτε με παροχή ρευστότητας είτε με αναστολή πληρωμών, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά πως η επίμαχη μελέτη αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»