Νέες επιχειρήσεις: Ετοιμάζονται να κλείσουν πριν προλάβουν να ανοίξουν
Τίμος ΦακαλήςΈκαναν όνειρα, πήραν το ρίσκο, τόλμησαν και άνοιξαν καταστήματα μέσα στο 2020. Υπολόγιζαν όμως χωρίς την πανδημία... και γρήγορα βούτηξαν στα χρέη. Εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις δέχτηκαν ακόμη ένα πλήγμα καθώς εξαιρέθηκαν από τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ αποκλείστηκαν και από την ενίσχυση των Περιφερειών. Ούτε όμως και η ένταξη τους στην 4η και 5η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ικανή να σώσει την παρτίδα καθώς τα έξοδα τρέχουν…. και το lockdown συνεχίζεται.
«Είναι δώρον, άδωρον τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση. Όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν κα έπεσαν πάνω στον κορονοϊό είναι στον αέρα. Δεν έχουν ‘μαγιά’ από τα προηγούμενα χρόνια για να αντέξουν. Οι παλιότερες επιχειρήσεις πήραν την 1η, την 2η και την 3η επιστρεπτέα προκαταβολή ενώ οι νέες εξαιρέθηκαν. Είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που τον προκαλεί η κυβέρνηση» δήλωσε στο ethnos.gr o 60χρονος επιχειρηματίας Λάζαρος Μαυρίδης.
Ο τελευταίος είχε την ατυχία να μεταβιβάσει το μπιστρό με κρασιά του γιου του στο όνομα του τον περασμένο Δεκέμβριο με αποτέλεσμα λογιστικά να θεωρείται νέα επιχείρηση. «Αντίστοιχες επιχειρήσεις του χώρου πήραν 4.000-4.500 ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή και 5.000 ευρώ επιδότηση από την Περιφέρεια. Εμείς δεν πήραμε τίποτα γιατί δεν προβλέφθηκε. Ούτε και από τις Περιφέρειες γιατί έπρεπε να προσκομίσουμε συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη χρονιά».
Ο 60χρονος επιχειρηματίες λειτούργησε το μπιστρό «7 Κτήματα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο οπότε και αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της πρώτης καραντίνας. Ξανάνοιξε τον Ιούνιο και τον Αύγουστο αναγκάστηκε να το ξανακλείσει. Εκτός από τις νέες επιχειρήσεις, αντίστοιχα προβλήματα και εκτός οικονομικής ενίσχυσης έμειναν και όσες επιχειρήσεις έκαναν υποκαταστήματα μέσα στο 2020 αλλά και αυτές που προχώρησαν σε συνενώσεις.
Έρχονται εξαγορές στον κλάδο της εστίασης
Σύμφωνα με τον κλάδο της εστίασης έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει το 30% του τζίρου τους το 2019 για το μήνα Δεκέμβριο μέχρι τέλος του μήνα. «Αυτό υπολογίζουμε ότι είναι πακέτο ύψους 150-170 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Καββαθάς. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ένα ειδικό πρόγραμμα για τον κλάδο της εστίασης ενώ μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» μόνο η επιδότηση των θερμαντικών που κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ.
«Το θέμα με τα χρήματα που δίνει το κράτος και τις 3 επιστρεπτέες προκαταβολές είναι δάνεια, η 4η είναι το 50% επιδοτούμενο και φάνηκε η ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα επιδοτούμενα. Στις προηγούμενες οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 120.000-130.000 ενώ στην 4η έφτασαν τις 440.000 αιτήσεις» δήλωσε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς και πρόσθεσε: «Αυτή η κρίση θα αλλάξει το τοπίο στην αγορά. Θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους ενώ θα υπάρξουν και εξαγορές. Η εξαγορά της Vivartia από την CVC Capital Partners δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια επιθετική πολιτική από μεγάλους ομίλους στον κλάδο της εστίασης».
- Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
- Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
- Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο