Οικονομία|10.12.2020 22:51

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πληρώνονται - Πώς γίνεται η κατάθεση πινακίδων

Newsroom

Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν την παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα μπορούν μέχρι το τέλος του 2020, να έχουν πρόσβαση στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά.

Η ΑΑΔΕ καλεί όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες, να μην επισκεφτούν τις Εφορίες, αλλά να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας. Στη συνέχεια, οφείλουν να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν σπίτι τους. 

Πρόστιμα

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων, χωρίς να επισκέπτονται την εφορία, θα διασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς, ενώ θα αποφύγουν τα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Aν το όχημα βρεθεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο, τότε θεωρείται ότι κυκλοφόρησε και αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται τα πρόστιμα που δεν είναι απλά το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας αλλά ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας. Σημειώνεται ότι η ακινησία δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας. 

Για να γίνει ο έλεγχος η ειδική εφαρμογή στο gov.gr θα αποκαλύπτει βάσει πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας ποιοι οδηγοί κυκλοφορούν παράνομα, αν έχει δηλωθεί η ακινησία, αν είναι ανασφάλιστα τα οχήματα, αν έχουν δηλωθεί ως απολεσθέντα ή κλεμμένα, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες ή αν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Κατάθεση πινακίδων στη ΔΟΥ

Εκτός από την ηλεκτρονική διαδικασία, η κατάθεση πινακίδων πραγματοποιείται μέσω ΔΟΥ με τον εξής τρόπο:

α) Εκούσια ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:

  1. Δήλωση ακινησίας.
  2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
  3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Πιο αναλυτικά χρειάζονται:

  • Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
  • Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας
  • Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους
  • Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο

Σημείωση: Σχεδόν όλες οι ΔΟΥ πλέον ΔΕΝ ζητούν Ε9 και αρκούνται μόνο σε μια υπεύθυνη δήλωση για τον χώρο που θα μείνει ακινητοποιημένο το όχημα

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβαστούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

οχήματατέλη κυκλοφορίαςκατάθεση πινακίδωνπρόστιμα