Οικονομία|18.03.2021 14:26

Ιστορική αναδρομή στην παρουσία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα

Newsroom

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα μετρούν 150 χρόνια ιστορίας -από τα μέσα του 19ου αιώνα- και ήταν πάντα παρούσες στις μεγάλες οικονομικές αλλά και γενικότερα εθνικές εξελίξεις στη χώρα μας καθώς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο χρηματοδοτούσαν τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά έργα και ιστορικά έργα υποδομής, ειδικά σε εποχές που η χώρα πραγματοποίησε μία σημαντική στροφή στην οικονομία της. Σε εθνικό επίπεδο, είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια της Κατοχής, η Εθνική Ασφαλιστική είχε οργανώσει τα περισσότερα συσσίτια στην Αθήνα.

Η ιστορία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα μπορεί να χωριστεί τα τελευταία 50 χρόνια σε συγκεκριμένες περιόδους.

  • Το 1970 με νόμο της κυβέρνησης της «επταετίας», γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου. Με αυτόν τον νόμο οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερνούν τις 160.
  •  Από την δεκαετία του '80 αρχίζουν να μεγεθύνονται οι ασφαλίσεις υγείας αλλά και τα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα.
  •  Την δεκαετία '90 αυξάνονται θεαματικά οι ξένες πολυεθνικές ασφαλιστικές στην Ελλάδα καθώς παρατηρούν πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
  • Η δεκαετία του 2000, η ελληνική ασφαλιστική αγορά (ελληνικές και ξένες εταιρείες) έχουν φτάσει στο απόγειο της παραγωγής τους και της κερδοφορίας τους.
  • Την δεκαετία της οικονομικής κρίσης, από το 2010 μέχρι και το 2018 ουσιαστικά, η ελληνική ασφαλιστική αγορά δοκιμάστηκε από τα προβλήματα της ευρύτερης οικονομίας και είδε την ασφαλιστική παραγωγή να μειώνεται.
  • Από το 2018 και έπειτα, η ασφαλιστική αγορά ξεκίνησε μία ανοδική νέα πορεία η οποία αναχαιτίστηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των οικονομικών της συνεπειών. Ωστόσο η ασφαλιστική αγορά έδειξε αντοχές και κατάφερε να έχει μικρές απώλειες και μάλλον ανατρέψιμες εάν και όταν επιστρέψει η χώρα σε μία κανονικότητα.

Ο συνολικός αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών και τα είδη των ασφαλίσεων σήμερα

Συνολικά οι ασφαλιστικές εταιρείες στην χώρα μας (ελληνικές και ξένες θυγατρικές ή καταστήματα) ανέρχονται σε 65 ενώ οι Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) που είναι αντιπροσωπίες με έδρες στο εξωτερικό και δεν υποχρεούνται να διατηρούν αποθέματα στην Ελλάδα , ξεπερνούν τις 100

Οι ασφαλίσεις χωρίζονται σε Ασφαλίσεις Ζωής (περιλαμβάνουν κυρίως κλασσικά προιόντα ζωής, σύνταξη , ομαδικές ασφαλίσεις σύνταξης και ασφαλιστικά προιόντα με επένδυση) και Γενικές Ασφαλίσεις ή Ασφαλίσεις κατά ζημιών που περιλαμβάνουν ασφαλίσεις αυτοκινήτου (υποχρεωτικές εκ του νόμου), ασφαλίσεις περιουσίας, ασφαλίσεις επιχειρήσεων, αστικές ευθύνες , φυσικές καταστροφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2020, από τις 65 συνολικά ασφαλιστικές εταιρείες οι 51 συγκεντρώνουν περίπου το 95%  της παραγωγής ασφαλίστρων κατά Ζημιών (αυτοκίνητο, πυρός, περιουσίας κ.ά) και το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ασφαλίσεων Ζωής (κλασσικά προιόντα ζωής , συνταξιοδοτικά, επενδυτικά).

Ανάλυση της KPMG για την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς το 2019 

Σύμφωνα με το Φίλιππο Κάσσο, Γενικό Διευθυντή στο Τμήμα Ελέγχου της εταιρείας KPMG το 2019  «παρατηρείται σταθερή και συνεχής αύξηση της ασφαλίστρων από το 2015 καθώς και ικανοποιητική κερδοφορία. Ο δείκτης φερεγγυότητας ο οποίος αυξήθηκε κατά 3% προσεγγίζοντας το επίπεδο του 179% , καθώς και το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων, που ισούται περίπου με το ύψος της παραγωγής (Ευρώ 4 δις,) αναδεικνύει ασφάλεια κεφαλαίων που παρέχεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η κεφαλαιακή επάρκεια αυτή αποτελεί παράγοντα ασφάλειας από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της τρέχουσας περιόδου από τον Covid-19».

Αφιέρωμα στην Ασφαλιστική αγοράασφάλειεςασφαλιστικές