Οι 12+1 χώρες που εκτοξεύουν τον ελληνικό τουρισμό
Έφη ΚαραγεώργουΣτα τέλη Ιανουαρίου οι μεγάλοι tour operators είχαν κλείσει 3,5 εκατομμύρια περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με το 2017. Οι κλίνες στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων έχουν αυξηθεί κατά 30%.
Η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι «πολύ καλή» έως «εξαιρετική», όπως εκτιμούν όλοι οι φορείς του τουρισμού. Τα στοιχεία των κρατήσεων και ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων δείχνουν ότι πάμε για «απογείωση» του ελληνικού τουρισμού και το 2018. Στα τέλη Ιανουαρίου οι μεγάλοι tour operators είχαν κλείσει 3,5 εκατομμύρια περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με το 2017.
Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, με δεδομένο ότι έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν οι αγορές της Τουρκίας και της Β. Αφρικής. «Η πορεία των κρατήσεων είναι εντυπωσιακή. Καταγράφεται πολύ υψηλή ζήτηση για δημοφιλείς προορισμούς και ήδη δεν υπάρχουν διαθέσιμες
κλίνες» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Η» η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Ακόμα, σημειώνει πως οι κλίνες στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων έχουν αυξηθεί κατά 30%, γεγονός που βοηθά στην προσέλκυση υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουριστών.
Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σημειώνει πως «η χρονιά εξελίσσεται από πολύ καλή έως εντυπωσιακή».
Μιλώντας στην «Η», ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κώστας Τσέγας, υπογραμμίζει πως «το 2018 περιμένουμε διψήφια ποσοστά ανόδου σε επίπεδο τόσο αφίξεων όσο και εσόδων.
Άλμα στα έσοδα
Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι πάμε για 30 εκατομμύρια αφίξεις και έσοδα πάνω από 16 δισ. ευρώ». Σημειώνουμε ότι το 2017 τα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- στα 14,5 δισ. ευρώ. «Θέλουμε να κερδίζουν όλοι από τον τουρισμό και εμείς και οι γείτονές μας. Ετσι οικοδομούνται σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης. Είμαστε υπέρ του συναγωνισμού» αναφέρει στην «Η» και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Μπάμπης Καρίμαλης.
Προ ημερών ο ΣΕΤΕ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία της έρευνας «Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», του Sete Intelligence.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων εμφανίζει αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτό σημαίνει επιπλέον 3,5 εκατομμύρια θέσεις.
Όμως, επειδή συνεχίζουν να μπαίνουν νέες θέσεις στο σύστημα, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως στα τέλη Μαΐου. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι μεγάλοι πράκτορες του εξωτερικού, λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, έχουν σπεύσει να κρατήσουν περισσότερες θέσεις και για τους εκτός αιχμής μήνες, δηλαδή για τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο.
Ο κ. Ρέτσος, ωστόσο, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της υπερφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος. Όπως είπε, το 2018 προβλέπεται εξαιρετικά αισιόδοξο, όμως η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου των τελευταίων χρόνων ενδέχεται να έχει συνέπειες που θα φανούν έπειτα από 18 έως 24 μήνες, και με δεδομένο ότι πλέον ανοίγουν δυναμικά οι αγορές της Τουρκίας και της Βορείου Αφρικής.
Από 13 χώρες
Ας δούμε τώρα από ποιες αγορές καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο κρατήσεων: Γερμανία (+45% ή 1,3 εκατ.), Ηνωμένο Βασίλειο (+20% ή 670 χιλ.), Πολωνία (+52% ή 448 χιλ.), Αυστρία (+60% ή 222 χιλ.), Ιταλία (+14% ή 169 χιλ.), Ολλανδία (+13% ή 124 χιλ.) και Σουηδία (+20% ή 123 χιλ.).
Αντίθετα, σημαντική μείωση καταγράφεται μόνο από την αγορά της Ρωσίας (-12% ή -160 χιλ.) και οριακή μείωση από την αγορά της Κύπρου (-1% ή -3 χιλ.). Ειδικότερα: : Η αύξηση για αεροπορικές θέσεις φτάνει στο 45%. Ανοδικά κινούνται όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς να καταγράφεται σε Ηράκλειο, Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Το 2017 ήρθαν στην Ελλάδα 3,14 εκατ. Γερμανοί, με μέση διάρκεια παραμονής 10,5 ημέρες και μέση κατά κεφαλήν δαπάνη 678 ευρώ (65 ευρώ την ημέρα). : Αύξηση 20% της ζήτησης για αεροπορικές θέσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφουν τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και του Ακτίου. Πέρυσι ήρθαν 2,9 εκατ. Βρετανοί, με μέση διάρκεια παραμονής 9,2 ημέρες και κατά κεφαλήν δαπάνη 672 ευρώ (73 ευρώ την ημέρα):
Στο +8% η αύξηση της ζήτησης για αεροπορικές θέσεις. -Η αυξημένη ζήτηση δεν κατανέμεται ισομερώς στη χώρα, αφού υπάρχει μείωση στις θέσεις προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κω και Αραξο, αλλά αύξηση προς Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονο, Καλαμάτα και Βόλο. -Πέρυσι ήρθαν 1,3 εκατ. Γάλλοι τουρίστες, με τη μέση διάρκεια παραμονής στις 8,8 ημέρες και τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στα 677 ευρώ (77 ευρώ την ημέρα).
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα