Οικονομία|05.04.2021 09:42

Εργασία τις Κυριακές σε logistics, λογιστήρια, HR και IT - Τι ισχύει με τις υπερωρίες

Newsroom

Με ατομική σύμβαση η «πληρωμή» των υπερωριών σε χρόνο αντί για χρήμα. Νόμιμη εργασία τις Κυριακές σε επτά κλάδους της οικονομίας. Νέοι κλάδοι επιχειρήσεων προστίθενται στις εξαιρέσεις του βασιλικού διατάγματος του 1966 που απαγορεύει την εργασία κατά την Κυριακή.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να εμφανιστεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα διευρύνει την λίστα των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές. Ταυτόχρονα απελευθερώνει πλήρως την διαδικασία διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δίνοντας το δικαίωμα σε εργοδότες και εργαζόμενους να διευθετούν τα ωράρια με ατομικές συμβάσεις.

Η λίστα των εξαιρέσεων που επιτρέπει την εργασία κατά την Κυριακή επεκτείνεται σε επτά ακόμη κλάδους της οικονομίας:

  1. Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.
  2. εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .
  3. κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
  4. κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  5. ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
  6. παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
  7. παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Στο νέο καθεστώς, διατηρείται ως έχει το πλαίσιο της επιπρόσθετης αμοιβής για τα κυριακάτικα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί εργατολόγοι το πλαίσιο της επιπρόσθετης αμοιβής διαφοροποιείται σήμερα ανάμεσα στους εργαζόμενους επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται ή επιτρέπεται κατά τις Κυριακές. Για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας, το προσωπικό που θα απασχοληθεί δικαιούται να λάβει προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας και λειτουργούν έκτακτα, με άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει το 1/25 του μισθού, προσαυξημένου κατά 75%. Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό απασχοληθεί κατά την Κυριακή για περισσότερες από 5 ώρες, τότε δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της επόμενης εβδομάδας. Αυτά ισχύουν για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό (όχι με ημερομίσθιο)  τόσο σε νόμιμη όσο και σε παράνομη απασχόληση. 

Με ατομική σύμβαση ο συμψηφισμός των υπερωριών

Κατά την παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο είχε επισημανθεί πως στο Μέρος V προβλέπεται η προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή. Στο ίδιο Μέρος V του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης το μείζον θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Το νέο μοντέλο έρχεται με πιλότο παλαιότερους νόμους με τελευταίο έναν νόμο του 2011. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

Οι συμψηφισμοί του χρόνου εργασίας μπορούν να λαμβάνουν χώρα για ένα 6μηνο εντός ενός έτους, που αναμένεται να είναι η περίοδος αναφοράς. Κατά την διευθέτηση, ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για ένα έτος στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι ώρες της υπερεργασίας και των νόμιμων υπερωριών της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, παραμένει στις 40 ώρες (για όσους εργάζονται με 5ήμερο 8ωρο), ενώ με συνυπολογισμό των ανωτέρω ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Η μεγάλη αλλαγή του νέου πλαισίου είναι πως το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς θα ανάβει με ατομική σύμβαση συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου. Σήμερα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας απαιτεί επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση.

εργαζόμενοιεργασίαυπερωρίεςλογιστέςεργοδότεςLogistics