Οικονομία|14.04.2021 21:12

Εργασιακό: Παράθυρο για 4ήμερη εργασία - Υπερωρίες πληρώνονται με ρεπό

Newsroom

Διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται μετά το Πάσχα και ειδικά για την ευελιξία ωραρίου των εργαζομένων έδωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός σημείωσε πως με το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο για 4ήμερη εργασία καθώς «ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5ήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης».

Οπως σημείωσε ο υπουργός, κατά τη διευθέτηση του ωραρίου, οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας μπορούν να συμψηφιστούν με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό. Επομένως, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρο 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να δουλέψει για 10ώρο για 4 ημέρες αλλά χωρίς όμως αμοιβή υπερωρίας σε χρήμα. Ετσι θα συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και θα παίρνει ρεπό την 5η ημέρα. Το ρεπό δηλαδή θα είναι η «αμοιβή» του για τις έξτρα ώρες εργασίας τις πρώτες 4 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Εργασιακό νομοσχέδιο: Νέες αλλαγές για υπερωρίες και ευέλικτο 8ωρο

Τι ισχύει σήμερα με τις συμβάσεις

Ωστόσο, το κρίσιμο στην όλη ιστορία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα οριστεί αυτή η ευελιξία νομοθετικά. Σήμερα προβλέπεται πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων. 

Η ένωση προσώπων που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.

Αντιδράσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το κομβικό στο νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα απελευθερωθεί η διαδικασία διευθέτησης του ωραρίου, ώστε να υπάρχει σύμβαση ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή.  

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από τα συνδικάτα, που επισημαίνουν πως πάντα στις εργασιακές σχέσεις είναι ο εργαζόμενος. 

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 400 ευρώ: Εως 19 Απριλίου οι δηλώσεις στο Εργάνη

εργαζόμενοιΚωστής Χατζηδάκηςυπερωρίεςεργασιακό νομοσχέδιο