Οικονομία|17.01.2019 15:01

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόµατα

Newsroom

Καταβάλλονται αύριο, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόµατα καθώς και τα επιδόµατα στεγαστικής συνδροµής και οµογενών, στο σύνολο των δικαιούχων της χώρας, τα οποία µέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ.

Η αυριανή πληρωµή αφορά τους µήνες Νοέµβριο - ∆εκέµβριο 2018 για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόµατα και τον µήνα ∆εκέµβριο για τα διατροφικά επιδόµατα. Η αµέσως επόµενη πληρωµή θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά στα διατροφικά επιδόµατα του Ιανουαρίου 2019. Θα ακολουθήσει η καταβολή του Μαρτίου, στην οποία θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόµατα του διµήνου Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2019 και τα προνοιακά διατροφικά επιδόµατα του Φεβρουαρίου 2019. Με το πέρας του πρώτου τριµήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόµατα θα καταβάλλονται σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΑ κάθε µήνα, σε σταθερή ηµεροµηνία, κοινή και ενιαία για όλη την Ελλάδα. Αύριο θα καταβληθούν 122,21 εκατ. ευρώ σε 171.275 δικαιούχους συνολικά.

Εξ αυτών οι 154.726 είναι δικαιούχοι προνοιακών αναπηρικών επιδοµάτων όπως επίσης επιδοµάτων οµογενών και στεγαστικής συνδροµής. Οι υπόλοιποι 16.549 είναι δικαιούχοι διατροφικών επιδοµάτων. Οπως διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ, όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά καθώς για τη χορήγησή τους ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλονται παραµένουν τα ίδια. Στις 30 Ιανουαρίου Τα αναπηρικά και διατροφικά επιδόµατα µηνός Ιανουαρίου 2019, που καταβάλλονται σε δικαιούχους στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα στο πλαίσιο της πιλοτικής διαδικασίας, θα καταβληθούν κανονικά και όπως προβλέπεται στις 30 Ιανουαρίου.

Τα προνοιακά αναπηρικά επιδόµατα, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται, ούτε συµψηφίζονται µε χρέη προς το ∆ηµόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηµατικά όρια για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι δικαιούχοι µε γνωµάτευση ορισµένης διάρκειας θα επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ όταν λήξει η ισχύς της γνωµάτευσής τους, όπως συνέβαινε και το 2018. Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας θα κληθούν εγκαίρως από τον ΟΠΕΚΑ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης.

ΟΠΕΚΑ