Οικονομία|21.01.2019 10:58

Στην Αθήνα οι θεσμοί: Η πρώτη κρίσιµη παρτίδα στο πόκερ της αξιολόγησης

Ελευθερία Αρλαπάνου

Πέντε ηµέρες προθεσµία για να «κλειδώσουν» αµοιβαία αποδεκτοί συµβιβασµοί, ώστε να δοθεί καθησυχαστικό µήνυµα στις αγορές πως η ελληνική οικονοµία κινείται εντός τροχιάς, έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές Αρχές και οι επικεφαλής των θεσµών που βρίσκονται από σήµερα στην Αθήνα για τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της µεταµνηµονιακής αξιολόγησης θα αποδεσµεύσει συνολικά περίπου 750 εκατ. ευρώ, πιθανόν εντός Μαρτίου - Απριλίου, τα οποία αντιστοιχούν κυρίως σε κέρδη από οµόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (προγράµµα -τα ANFA και SMP), µε την κυβέρνηση αλλά και πηγές της Ευρωζώνης να εκτιµούν πως η εκταµίευση θα γίνει εντός χρονοδιαγράµµατος.

Αλλωστε, η αποφυγή εµπλοκής και η εξασφάλιση ενός θετικού σήµατος ειδικά από την πλευρά του ∆ΝΤ, το οποίο ακούν µε περισσότερη προσοχή οι αγορές, είναι εξαιρετικά σηµαντικές για την Αθήνα, µε δεδοµένο ότι σχεδιάζει να προσφύγει στις αγορές µε νέο πενταετές οµόλογο για να δανειστεί περίπου 3 δισ. ευρώ, µε επιτόκιο που εκτιµάται στην περιοχή του 3,5% - 3,6%. Το οικονοµικό επιτελείο πιστεύει πως η επιτυχής έκδοση πενταετούς οµολόγου θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιµάκωση και την απόδοση του δεκαετούς οµολόγου κάτω από το 4%, αποσυµπιέζοντας την ελληνική αγορά οµολόγων.

Μια επιτυχηµένη έκδοση, αλλά κυρίως η καλή συµπεριφορά του νέου οµολόγου στο ταµπλό µετά την έκδοση, που είναι ο πρωταρχικός στόχος,προϋποθέτει να µη µεταφερθούν στις αγορές ανησυχητικά µηνύµατα, ειδικά για τράπεζες και δηµοσιονοµική πειθαρχία. Ετσι επιδιώκεται µέχρι την Παρασκευή, που η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσµών και το ∆ΝΤ θα κάνουν παράλληλες αξιολογήσεις, να έχει µπει το νερό στ’ αυλάκι για τα µεγάλα µέτωπα, µε κυρίαρχο το τραπεζικό και κυρίως τονέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο σχήµα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τα δύο αυτά ζητήµατα µαζί µε τις καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και την αποπληρωµή των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, την εκτέλεση του προϋπολογισµού -κυρίως το εάν καταγράφεται κόπωση στη ροή των φορολογικών εσόδων- και τη δηµοσιονοµική «επικινδυνότητα» των εκκρεµών δικαστικών αποφάσεων για τις περικοπές δώρων, µισθών και συντάξεων είναι στην κορυφή της ατζέντας στις fast track συζητήσεις µε τους θεσµούς τα επόµενα 24ωρα.

Παρασκηνιακά µηνύµατα

Η πρώτη µεγάλη σύσκεψη µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών έχει προγραµµατιστεί για αύριο, µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ναµεταφέρει στις αποσκευές του τα παρασκηνιακά µηνύµατα για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα λάβει σε επίπεδοEurogroupστη σηµερινή συνεδρίαση. Αναµφίβολα στηντρέχουσα συζήτηση µε τους θεσµούς η κατάσταση περιπλέκεται από τρεις παράγοντες:

Ο πρώτος είναι ότι το ΔΝΤ θα δηµοσιοποιήσει τη δική του έκθεση και είναι µεγάλο στοίχηµα αυτή να µην περιέχει διαπιστώσεις που θα µπορούσαν να εκληφθούν ως προειδοποιήσεις από τις αγορές, ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αξιολόγηση διεξάγεται εν µέσω ισχυρών πολιτικών αναταράξεων και ο τρίτος ότι η αξιολόγηση γίνεται σε µια περίοδο που το ελληνικό ∆ηµόσιο θέλει να κάνει την πρώτη του έκδοση, οπότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για στραβοπατήµατα.

Οι ενδείξεις µέχρι τώρα τοποθετούν την επικείµενη έκδοση είτε την επόµενη εβδοµάδα (από την ερχόµενη ∆ευτέρα 28 Ιανουαρίου) είτε στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα και µε το κλίµα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Πηγή του Οργανισµού ∆ιαχείρισης ∆ηµοσίου Χρέους µιλώντας στο «Reuters» εκτίµησε πως η έκδοση θα προχωρήσει αφού ψηφιστεί η Συµφωνία των Πρεσπών και ηρεµήσει το πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να σηµειωθεί ότι στις 8 Φεβρουαρίουαναµένεται έκθεση αξιολόγησης από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, µε µεγάλο ερώτηµα αν ο οίκος θα συµβάλει ώστε να προσεγγίσει η αξιολόγηση της Ελλάδας την επενδυτική διαβάθµιση.

ΘεσμοίΕυκλείδης Τσακαλώτος