Οικονομία|19.10.2018 18:19

Νέος γύρος εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες to 2018

Έφη Καραγεώργου

Την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει να αποχωρήσουν συνολικά 3.500 υπάλληλοι και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο να πέσει κάτω από τις 37.000. Τα προγράμματα θα είναι στοχευμένα και ατομικά. 

Στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες, καθώς ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί κατά 3.500 άτομα τη νέα χρονιά και να μην ξεπερνά τους 37.000 εργαζομένους.

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινωθούν με τη νέα χρονιά ενδεχομένως να είναι και τα τελευταία, αφού -όπως αναφέρουν πληροφορίες- «ανοίγει» ο δρόμος για απολύσεις εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο.

Το δίκτυο

Ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να αποχωρήσουν συνολικά από τον κλάδο 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι και ο αριθμός τους να περιοριστεί στα 27.000 άτομα και το δίκτυο στα 1.200 με 1.300 καταστήματα. Το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού οι τράπεζες καλούνται να το διαχειριστούν παράλληλα με το κρίσιμο θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων αλλά και των τεστ αντοχής που είναι προγραμματισμένα για το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου.

Πλέον τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα είναι πιο στοχευμένα και ατομικά, με παροχές ανάλογες με τα έτη υπηρεσίας, καθώς θα απευθύνονται σε εργαζομένους που δεν έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι τράπεζες έχουν σχεδόν «αδειάσει» από μεγάλης ηλικίας εργαζομένους, οι οποίοι αποχώρησαν με προηγούμενα -και ομολογουμένως πιο γενναιόδωρα- προγράμματα εθελουσίας. Σημειώνουμε ότι το μέγιστο της αποζημίωσης για όσους αποχώρησαν με προγράμματα εθελουσίας το 2016 διαμορφώθηκε στα 1.700.000 ευρώ.

Η συρρίκνωση του προσωπικού -όπως και του δικτύου καταστημάτων- δεν είναι μόνο απαίτηση του SSM αλλά και των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι επιμένουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Η» τραπεζικό στέλεχος «η κερδοφορία έρχεται όταν δίνεις δάνεια. Τώρα που η ζήτηση για δάνεια είναι αναιμική, θα πρέπει να κόψεις δαπάνες».

Από την άλλη οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος. «Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας στην Ελλάδα. Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές υπηρεσίες έχουν αλλάξει και οι τράπεζες προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις» συνεχίζει ο ίδιος τραπεζίτης.

Ηλεκτρονικά

Σήμερα στην Ελλάδα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πελάτες των τραπεζών πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω των νέων δικτύων 
εξυπηρέτησης, δηλαδή από την οθόνη του υπολογιστή τους, το κινητό τους τηλέφωνο ή μέσω του phone banking. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι πληρωμές φόρων (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, τέλη) πραγματοποιούνται μέσω του e-banking, ακολουθούν οι πληρωμές μέσω των ΑΤΜ και τελευταίες έρχονται οι συναλλαγές στο τραπεζικό γκισέ.

«Τα καταστήματα έχουν δουλειά μόνο στο τέλος του μήνα...» παρατηρεί τραπεζική πηγή και μάλιστα σημειώνει πως: η ψηφιακή εποχή προκαλεί αναστάτωση σε πολλούς κλάδους, ανατρέπει δεδομένα και παραδοσιακούς παίκτες. Το δίκτυο καταστημάτων μικραίνει και λιγοστεύει ο αριθμός των εργαζομένων. Πολύ σύντομα «ρομπότ» και «ψηφιακοί υπάλληλοι» θα κατευθύνουν τους πελάτες στις συναλλαγές τους και στην Ελλάδα, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό» συμπληρώνει. 

Ντιρεκτίβα SSM για μείωση λειτουργικού κόστους

Για την ιστορία αναφέρουμε πως πριν από μία δεκαετία, το 2008, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων προσέγγιζε τις 68.000 και το δίκτυο αριθμούσε 4.130 καταστήματα. Μετά το 2010 οι αλλαγές στον κλάδο ήταν ραγδαίες. Το 2008 δραστηριοποιούνταν στη χώρα 40 ελληνικές και ξένες τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει 5 τράπεζες -Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica- ενώ παρουσία έχει η HSBC και πέντε ακόμα ξένες τράπεζες (οι οποίες στο τέλος του 2016 διατηρούσαν από ένα γραφείο στην Αθήνα και απασχολούν συνολικά 95 άτομα).

Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυνατότητες της αγοράς και στο νέο περιβάλλον ανταγωνισμού με την ψηφιακή μετεξέλιξη της τραπεζικής πίστης. Με απλά λόγια οι τράπεζες θα πρέπει να «μαζέψουν» τις λειτουργικές δαπάνες κυρίως μέσω της μείωσης του δικτύου καταστημάτων και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη των εναλλακτικών συναλλαγών (e-banking, mobile banking, phone banking κ.λπ.). Το «ψαλίδι» στο λειτουργικό κόστος το «καλοβλέπουν» και οι ξένοι μέτοχοι προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία.

Αποχωρήσεις ανά πιστωτικό ίδρυμαΤο 2018 αναμένεται πρόγραμμα για περίπου 2.000 υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς (στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές), ενώ άλλα 1.000 άτομα θα αποχωρήσουν συνολικά από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, στους οποίους θα προστεθούν και περί τους 500 εργαζομένους από τον όμιλο της Alpha Bank. Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 το τραπεζικό δίκτυο θα αριθμεί λιγότερα από 1.800 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα ξεπερνά τους 35.000 με 36.000 υπαλλήλους. Σημειώνουμε ότι στο τέλος του 2016 το προσωπικό των τραπεζών αριθμούσε 41.000 άτομα και το δίκτυο 2.206 καταστήματα.

τράπεζες