Νέα μέτρα: Αντιδράσεις στην εστίαση, ικανοποίηση στο εμπόριο
NewsroomΑνάμεικτες είναι οι αντιδράσεις στο χώρο της αγοράς για τα νέα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και στο «στόχαστρο» των οποίων βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της εστίασης κάνουν λόγο για «μίνι lockdown» στον κλάδο όσον αφορά τους νέους περιορισμούς, ενώ την ίδια ώρα οι έμποροι εκφράζουν την ικανοποίησή τους.
Μέτρα στήριξης ζητά η ΠΟΕΣΕ
Σύμφωνα με το imerisia.gr, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων».
Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε.
Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o "πολιορκητικός κριός" απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δούλεψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».
Η ανακοίνωση καταλήγει, αναφέροντας πως η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης, παροτρύνοντας παράλληλα τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν και ζητούν νέα μέτρα στήριξης όπως:
- Μείωση ενοικίων
- Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
- Νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου
Χαιρετίζει τα μέτρα το εμπόριο
Αντίθετα με την εστίαση, ικανοποιημένοι δηλώνουν οι έμποροι καθώς εξαιρέθηκε από τα νέα μέτρα το λιανεμπόριο και μιλούν για επιβράβευση του κλάδου για τη συνέπεια που επέδειξε στην εφαρμογή των περιορισμών όλο αυτό το διάστημα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε σήμερα τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία της κοινωνίας, από τα οποία εξαιρείται πλήρως το λιανεμπόριο ως μία επιβράβευση της έως σήμερα συνεπούς λειτουργίας του και της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν επιδείξει από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό».
«Είναι ξεκάθαρο ότι καμία αλλαγή δεν υφίσταται στη λειτουργία της αγοράς, παραμένοντας σε ισχύ η τηρούμενη αναλογία του ενός ατόμου ανά 16 τμ. εντός των καταστημάτων. Με σοβαρότητα, προσοχή και συνέπεια συνεχίζουμε, προστατεύοντας πάνω από όλα τη δημόσια υγεία, διεκδικώντας όμως την συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς για επιχειρήσεις και καταναλωτές», πρόσθεσε.
Κορκίδης: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λουκέτα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε πως θα πρέπει να επισπευστούν οι εμβολιασμοί γιατί η αγορά και η οικονομία δεν αντέχει άλλα λουκέτα και νέες χαμένες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης τόνισε πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους».
«Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Ας μην ρισκάρουμε άλλο την υγεία μας και τη ζωή των γύρω μας, αφού μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό. Τέλος, ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της δημόσιας υγείας σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους», συμπλήρωσε.
«Με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λουκέτα και για χαμένες θέσεις εργασίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Νέα μέτρα: Lockdown για ανεμβολίαστους σε εστίαση - Τι ισχύει για μάσκες
Εμβόλια Pfizer, Moderna: Μείωση αποτελεσματικότητας 66% - Ο παράγοντας μετάλλαξη Δέλτα
Πρόστιμα 5.000 έως 10.000 ευρώ για ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς
Εβρος - Βίντεο ντοκουμέντο: Εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»