Οικονομία|30.09.2021 11:06

Τροπολογία: Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αφορολόγητο για γονικές παροχές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Και με τη… νομοθετική βούλα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές τροπολογίες εισήχθησαν σήμερα σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων νομοθετείται πως η καταβολή ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 6 δόσεις ς με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται εως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου. Επίσης, πλέον θα υπάγονται σε υπερμειωμένο ΦΠΑ 6% αντί 13% οι ζωοτροφές εξαιρουμένων των τροφών για σκύλους και γάτες κλπ ενώ στο 13% πλέον πηγαίνει και η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και σχολές χορού από 1.10.2021 εως 30.6.2021

Αφορολόγητο για γονικές παροχές εως 800.000 ευρώ

Την ίδια ώρα, όπως έχει γίνει γνωστό (και έχει σηκώσει αρκετές αντιδράσεις) αυξάνεται το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές. Ειδικότερα από τις 150.000 ευρώ που ήταν πηγαίνει στις 800.000 ευρώ, μια δέσμευση που σύμφωνα με την κυβέρνηση απευθύνεται στη «μεσαία τάξη», η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Επιπλέον η τροπολογία προβλέπει την αναστολή εως τις 30.6.2021 της επιβολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης ενώ επαναπροσδιορίζονται μειούμενα τα επιβαλλόμενα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και της καρτοκινητής. Μάλιστα οι νέοι, ήτοι φυσικά πρόσωπα από 15 έως 29 ετών θα πληρώνουν μηδενικά συνδρομητικά τέλη. Τέλος, μειώνεται και ο συντελεστής φόρου κεφαλαίου, ο οποίος πλέον θα είναι 0,5%.

Διαβάστε την τροπολογία

Στη Βουλή τα μονοκλονικά

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει εισαχθεί και η τροπολογία την αγορά των μονοκλονικών από την Ελληνική κυβέρνηση. Στην ίδια δε ρύθμιση υπάρχει και το «μπόνους» των 250 ευρώ στους ιδιώτες αναισθησιολόγους που θα κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Φουντώνει στη Βόρεια Ελλάδα η πανδημία - Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Επίθεση με βιτριόλι: Στο βήμα του μάρτυρα η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Κορονοϊός – Βόρεια Ελλάδα: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για συνεργασία «εξπρές» με ιδιωτικές κλινικές

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός κλοιός γύρω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Στόχος να αποφευχθούν νέα έκτροπα

Κυριάκος ΜητσοτάκηςτροπολογίαΕΝΦΙΑυπουργείο Οικονομικών