Πλειστηριασμοί: Έρχονται 30.000 το 2022 - Αύξηση στα δάνεια η «αντιπαροχή» από τράπεζες
NewsroomΟ οδικός χάρτης για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, θα είναι αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους δανειστές, που ξεκινούν άμεσα. Αρκετά είναι τα θέματα που είναι ανοικτά και τα οποία ζητούν λύσεις και απαντήσεις. Πρώτο και καλύτερο το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι στην περίοδο της πανδημίας ουσιαστικά είχαν ανασταλεί.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, οι τράπεζες και τα funds επιθυμούν να επιστρέψει η κανονικότητα, όπως αυτή ήταν στις προ των κρίσεων (μνημόνια και πανδημία) περιόδους.
Για παράδειγμα, το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 4,2 δις. Ήταν και η χρονιά με το απόλυτο ρεκόρ.
Ένα χρόνο πριν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 43.000 πλειστηριασμοί με την αξία να φτάνει τα 2,7 δισ, ενώ το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια είχαν πραγματοποιηθεί 48.000 πλειστηριασμοί με την αξία τους να φτάνει 3,8 δισ.
Ο πήχης των πλειστηριασμών για το 2022 ανεβαίνει στις 35.000
Ο στόχος πλέον για το επόμενο έτος έχει μπει, σε ένα επίπεδο μεταξύ 30.000 και 35.000 πλειστηριασμών. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο δεν θα περιλαμβάνονται ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά και αυτό διότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα αποκτά τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά, θα τους να επαναμισθώνει.
Στόχος του υπουργείο Οικονομικών ήταν ο Φορέας να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο. Ωστόσο, τα εμπόδια που ανέκυψαν στην πορεία, έχουν ως αποτέλεσμα ο στόχος να αναθεωρηθεί και να πάει πιο πίσω, σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Αυτό σημαίνει, πως οι πλειστηριασμοί για ευάλωτα νοικοκυριά πάνε πίσω.
Όμως οι τράπεζες και τα funds, που συμφωνούν στην παράταση της ιδιότυπης αυτής προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, θέλουν πάση θυσία να ξετρυπώσουν όλους εκείνους που δήλωναν «ευάλωτοι», ενώ δεν είναι, καλυπτόμενοι πίσω από διάφορους νόμους και ρυθμίσεις.
Στις συζητήσεις ανάμεσα σε δανειστές και τράπεζες είναι η πορεία των κόκκινων δανείων. Ο στόχος είναι μέσα στο 2022, τα κόκκινα δάνεια να έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.
Αύξηση της πιστωτικής επέκτασης
Ένα θέμα που δεν πρόκειται να βάλουν στο τραπέζι οι δανειστές, αλλά το βάζει μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση, είναι η πιστωτική επέκταση, που ακόμη και σήμερα κινείται σε ρηχά νερά. Και μπορεί οι τραπεζίτες να λένε πως δίνουν δάνεια, ωστόσο οι ρυθμοί υπολείπονται του επιθυμητού σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, με τις καταθέσεις να αυξάνονται, τα επιτόκια δανεισμού να είναι σε ιστορικά χαμηλά και την ρευστότητα να είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Είναι σίγουρο, ότι το θέμα θα μπει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση θα ζητήσει σε αντιστάθμισμα της επιστροφής στην κανονικότητα για τους πλειστηριασμούς, να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πλειστηριασμοί, Φορέας και πτωχευτικός κώδικας ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων της ατζέντας στην τελευταίας «συνάντηση» των δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν, ESM) με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις επικεφαλής των συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Βασίλης Ράπανος.
Άνγκελα Μέρκελ: Τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα ως καγκελάριος στα τέλη Οκτωβρίου
Σεισμοί: 7 στα 10 κτίρια δεν πληρούν σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές
Πώς φτιάχτηκε το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Οι επιστήμονες της BioNTech μιλούν για τον αγώνα τους
Οριακή η κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου - Ακόμα ένας εκτροχιασμός
- Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
- Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής