Οικονομία|15.12.2021 11:21

ΟΤΕ: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. στην Ελλάδα ως το 2027 - Δωρεάν διπλασιασμός ταχυτήτων

Μαρία Λιλιοπούλου

Επενδύσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά θα πραγματοποιήσει ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα έως το 2027 φέρνοντας την τεχνολογία οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου στα 2/3 των γραμμών της χώρας, αλλά και τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σταθερού ευρυζωνικού internet για τους συνδρομητές COSMOTE. 

Πρακτικά πρόκειται για διπλασιασμό της ταχύτητας χωρίς καμία χρέωση του συνδρομητή και με μοναδική προυπόθεση η αναβάθμιση να είναι τεχνολογικά εφικτή.

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα που έχει υλοποιήσει ποτέ ιδιωτική εταιρεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ανέπτυξε ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Hottges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα ο Όμιλος θα προχωρήσει σε επένδυση στο Ταμείο Φαιστός, ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της πρόσφατης έμπρακτης στήριξης της πρωτοβουλίας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της COSMOTE και της «Συμμετοχές 5G». Υπενθυμίζεται ότι το Phaistos Fund συγκροτήθηκε με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες 5G με στόχο να επιστραφούν στην αγορά και να δοθεί δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο οπτικών ινών, σήμερα, οι γραμμές FTTH του Ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000. Το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Από αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας και σε συνδυασμό με τις ανακοινωθείσες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της. Μέχρι το τέλος του 2022, ο ΟΤΕ αναμένεται να καλύψει με οπτική ίνα 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή με τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν ο Ομιλος θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 - 2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα σύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών αποτελούν και προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain-regain.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των επενδύσεων του Ομίλου θα καλυφθεί αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια.

Δωρεάν διπλασιασμός της ταχύτητας για τους συνδρομητές COSMOTE

Με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο και την αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Η αναβάθμιση των ταχυτήτων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, εφόσον εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στη χρονιά. 

Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό).

Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ. Οι πελάτες COSMOTE σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά.

Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100). Μόνη προϋπόθεση, να είναι τεχνολογικά εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps.

Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα

«Ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα» χαρακτήρισε το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι επιπλέον «είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, ως χώρα η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό: «Μετά την πανδημία πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Πιστεύω ότι η απόφασή σας πραγματικά μας βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Με αφορμή την επένδυση στο Ταμειο «Φαιστός», το οποίο θα επικεντρωθεί στο οικοσύστημα 5G, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας ανθεί στην Ελλάδα σήμερα. Υπογράμμισε ότι θα έχουμε και μια σειρά από «unicorns» (νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου).

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε «καθώς σας άκουγα θυμήθηκα μια ατάκα από την ταινία "Top Gun", μια ταινία του 1986. Εκεί ο Tom Cruise λέει “Nιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα”. Όλοι, λοιπόν, νιώθουμε την ανάγκη για ταχύτητα, ταχύτητα όσον αφορά τις συνδέσεις internet, την ευρυζωνικότητα, αλλά και ταχύτητα όσον αφορά την εκτέλεση του επιχειρηματικού σας σχεδίου».

Στα οφέλη από τον ουσιαστικό διπλασιασμό του αριθμού των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και θα καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 2 εκατομμύρια γραμμές τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων αλλά και από τα κρατικά πλάνα στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultrafast Broadband, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης προσθέτοντας: «Έτσι, πλέον, πιάνουμε ουσιαστικά μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα τους στόχους για την ψηφιοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας στο επίπεδο της σταθερής τηλεφωνίας».

Από την πλευρά του ο κ. Tim Hottges στη στρατηγική σημασία που έχει η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα: «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης. Με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές».

«Επενδύοντας στο FTTH, επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας, στο μέλλον της Ευρώπης. Οι υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας. Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είναι μονόδρομος για κάθε χώρα που έχει ως στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Με μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, προχωράμε στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και βάζουμε τη χώρα σε θέση οδηγού στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε η κυρία Dominique Leroy.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΟΤΕ χτίζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας. Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της Πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας». Και συμπλήρωσε: «Η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου FTTH είναι μία μεγάλη πρόκληση, ένα δύσκολο έργο με τεράστια σημασία για τη χώρα. Το βάρος της ευθύνης δεν μας φοβίζει. Αν κάποιος μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο, είναι ο Όμιλος ΟΤΕ και οι άνθρωποί του».

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη σύσκεψη συμμετείχαν o Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Από την πλευρά της εταιρείας έλαβε μέρος ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges (διαδικτυακά από τη Γερμανία), η επικεφαλής για την Ευρώπη της Deutsche Telekom Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και η Νομική Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

CosmoteΟΤΕΔιαδίκτυοίντερνετοπτικές ίνες