Οικονομία|29.12.2021 11:31

Θεσσαλονίκη: Λιγότερες βιοτεχνίες άνοιξαν το 2021 - Μείωση στα λουκέτα παρά την πανδημία

Newsroom

Φρένο πάτησαν το 2021 οι εγγραφές και οι διαγραφές των βιοτεχνικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη με κύριο ρυθμιστή των εξελίξεων στην επιχειρηματική ζωή τον κορoνοϊό. Περιορισμένος έναντι του 2020 είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη, αλλά και όσων αποχαιρέτησαν την ενεργό ζωή κατά τη διάρκεια του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τρέχουσα χρόνια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 441 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ενώ ρολά κατέβασαν 257. Ένα χρόνο πριν 555 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, ενώ λουκέτο έβαλαν 364 επιχειρήσεις.

Κατά συνέπεια οι εγγραφές το 2021 ήταν μειωμένες κατά 20,5 % έναντι του 2020 ενώ οι διαγραφές ήταν λιγότερες κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατά 29,39%. Η μείωση των διαγραφών το 2021 αποδίδεται στο γεγονός πως δόθηκαν επιδοτήσεις και ευεργετήματα εξαιτίας του κορoνοϊού, τα οποία έκαναν χρήση οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν σε διακοπή λειτουργίας.

Την ίδια ώρα οι μειωμένες εγγραφές ήταν απόρροια του ό,τι η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή εξαιτίας της πανδημίας, αποτελεί τροχοπέδη για την όποια επαγγελματική κίνηση.

Ποιοι άνοιξαν, ποιοι έκλεισαν και γιατί

Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές, αλλά και στις διαγραφές κρατούν οι ατομικές επιχειρήσεις τόσο το 2021, όσο και το 2020. Συγκεκριμένα το 2021 εγγραφή έκαναν 263 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 182 ατομικές επιχειρήσεις. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το 2020 με 350 ατομικές επιχειρήσεις να ξεκινούν την επιχειρηματική τους ζωή και 283 να αποχωρούν από την ενεργό δράση. Κατά τη διάρκεια του 2021, 38 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες ενώ μια οδηγήθηκε σε λουκέτο λόγω πτώχευσης. Ένα χρόνο νωρίτερα 119 κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ μια πτώχευσε.

«Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχει δημιουργήσει, συνθήκες ανασφάλειας και τριγμούς στην επιχειρηματική ζωή. Πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το ξέφρενο ράλι της τιμής της ενέργειας, αλλά και τις πληθωριστικές τάσεις που δημιουργούν αγωνία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως το 2022 ξεκινά με το προβάδισμα που δίνει ο εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης του 2021.

«Αν οι εξελίξεις συνεχίσουν να ακολουθούν θετική πορεία στο πεδίο της οικονομίας τότε είναι ανοιχτός ο δρόμος το 2022 για την υλοποίηση νέων στοχευμένων πολιτικών που θα σχετίζονται πρωτίστως με την περαιτέρω μείωση των φόρων και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών» επισημαίνει ο κ. Καπνοπώλης.

 

επιχειρήσειςΚορονοϊόςΒιοτεχνικό Επιμελητήριο ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκηΒΕΘ