Οικονομία|29.12.2021 20:56

Νέα μέτρα - Επίδομα 534: Επιστρέφουν οι αναστολές συμβάσεων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Newsroom

Με την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων μέτρων που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 της Πέμπτης, η απαγόρευση της μουσικής αλλά και το μειωμένο ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους κλάδους που πλήττονται άμεσα με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει επιστροφή των αναστολών συμβάσεων και του επιδόματος των 534 ευρώ, στοχευμένα σε επιχειρήσεις όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης. 

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Γιάννης Φώσκολος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, υπάρχει εισήγηση του οικονομικού επιτελείου να επιστρέψουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας στοχευμένα για κλάδους που ουσιαστικά «κλείνουν» και όχι οριζόντια. 

Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει συγκεκριμένη κρατική εντολή αλλά θα αφορά σε επιχειρήσεις που λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται, η οικονομική τους συρρίκνωση είναι τέτοια που ισοδυναμεί με αναστολή λειτουργίας.

Στόχος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και γι' αυτό στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν άμεση επαναφορά της ενίσχυσης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι το ίδιο με το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή θα υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού 17,8 ευρώ / ημέρα αναστολής. 

Παράλληλα θα υπάρχει ενεργό και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο παρατείνεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στο οποίο εντάσσονται εργαζόμενοι με πρόσληψη έως 31/10/21. 

Σταϊκούρας: Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».

ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση του προγράμματος και το 2022 – Ποιους αφορά

Την παράταση του προγράμματος ΣΥΝ– ΕΡΓΑΣΙΑ, έως τις 31 Μαρτίου 2022  ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας, μετά από απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί οικονομικών, ανάπτυξης, εργασίας και ναυτιλίας. Το πρόγραμμα αφορά εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 31η Οκτωβρίου 2021, σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση, τα οποία είναι ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας

Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021 (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση, τα οποία είναι ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για τη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στο μηχανισμό περί τους 30.000 εργαζομένους. Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας

Κορονοϊόςαναστολή συμβάσεωννέα μέτραεπίδομα 534 ευρώυπουργείο Οικονομικώνμετάλλαξη Όμικρον