Οικονομία | 01.02.2019 14:58

Sunlight: Αποζημίωση-μαμούθ 66 εκατ. ευρώ

Εύρης Τσουμής

Σε ύψος-ρεκόρ (66 εκατ. ευρώ) έφτασε η αποζηµίωση για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας Sunlight στην Ξάνθη. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής βιοµηχανικών µπαταριών, το ασφαλιστικό σχήµα που είχε αναλάβει την κάλυψη για τις ζηµιές από την πυρκαγιά αποφάσισε την καταβολή συνολικού καθαρού ποσού 66 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το µεγαλύτερο ποσό αποζηµίωσης που έχει καταβληθεί έως σήµερα στην Ελλάδα. Την ασφάλιση της Sunlight είχαν ως leader η εταιρεία ERGO Ασφαλιστική ΑΕ µε ποσοστό συµµετοχής 25%, η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζηµιάς, και οι εταιρείες Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), Interamerican (19%), Generali Hellas AAE (15%), Eurolife ERB Ασφαλιστική (9%), Interasco ΑΕΓΑ (4%), Oρίζων Ασφαλιστική (4%) και Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ (4%).

Η φωτιά είχε ξεσπάσει την Πρωτοµαγιά του 2018 στο εργοστάσιο µπαταριών της Sunlight στο Νέο Ολβιο Ξάνθης. Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής µπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά µπαταριών και πλαστικά. Από την πυρκαγιά, που προκλήθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώµατος, καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο τµήµατα, καθώς και τµήµα των γραφείων.

«Το ποσό της αποζηµίωσης ανταποκρίνεται στο µέγεθος της ζηµιάς, ενώ παράλληλα επιτρέπει να συνεχίσουµε την τάχιστη ανακατασκευή του εργοστασίου µας ώστε να γίνει ακόµη πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Sunlight στην παγκόσµια αγορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω -εκφράζοντας το σύνολο των εργαζοµένων της εταιρείας- όλα τα µέλη του συνασφαλιστικού σχήµατος, όπως και τον µεσίτη ασφαλίσεων Aon-σύµβουλο, που συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση αυτού του εγχειρήµατος, το οποίο θα µας επιτρέψει να συνεχίσουµε το δυναµικό πλάνο ανάπτυξής µας» δήλωσε ο Βασίλης Μπίλλης, διευθύνων σύµβουλος της Sunlight.

«Είµαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς που το ποσό της αποζηµίωσης και η άµεση καταβολή της ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες της Sunlight, εµπεδώνοντας αίσθηµα επιχειρησιακής ασφάλειας και συνέχειας στον πελάτη µας» δήλωσε ο Γιώργος ∆αλιάνης, διευθύνων σύµβουλος της Aon, Greece & Cyprus.

Ο Θεόδωρος Κοκκάλας, CEO της ERGO, σηµείωσε: «Η πυρκαγιά στη Sunlight υπήρξε ένα θλιβερό συµβάν σε µία υποδειγµατική επιχείρηση, το οποίο αποτελεί τη µεγαλύτερη ζηµιά µέχρι σήµερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά και µία από τις µεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, το συµβάν αυτό έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες που καλύπτουµε ασφαλιστικά τη Sunlight και στην ERGO, µε την ιδιότητα του επικεφαλής (leader) του ασφαλιστικού σχήµατος και διαχειριστή της εν λόγω ζηµιάς, να πιστοποιήσουµε τις δυνατότητες και την αξιοπιστία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και να αναδείξουµε την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που διαθέτει, αλλά και τις αξίες που πρεσβεύει».

ΞάνθηSunlightασφαλιστικέςπυρκαγιά