Οικονομία|10.01.2022 23:07

Χειμερινοί προορισμοί: SOS από ξενοδόχους - Έκκληση για μέτρα στήριξης

Newsroom

Οι γιορτές πέρασαν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού καλούνται και πάλι να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις τους για το στοίχημα του υπόλοιπου χειμώνα. Και αυτό διότι τις τρεις περιόδους (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα) οι πληρότητες κινήθηκαν μάλλον σε ικανοποιητικά επίπεδα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και αυτό κάλυψε εν μέρει τις χαμηλές… πτήσεις των ενδιάμεσων χρονικών περιόδων.

Ωστόσο, η εικόνα σήμερα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη και αυτό διότι η Όμικρον συνεχίζει να τρομάζει και οι περισσότεροι εν δυνάμει ταξιδιώτες του χειμώνα κάνουν και δεύτερες σκέψεις.

Οι επιχειρηματίες δείχνουν να προβληματίζονται έντονα για την επόμενη ημέρα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Ενώσεις Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Ευρυτανίας, Δράμας και Ημαθίας, εξέδωσαν ανακοίνωση που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα και ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις, αναφέρει το imerisia.gr.

Απάντηση στον υπουργό Τουρισμού 

Επίσης, αποτελεί μια είδους απάντηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού που μαζί με τους περιφερειάρχες των περιοχών που έχουν χειμερινό τουρισμό επιχείρησε στις αρχές της χρονιάς να παρουσιάσει μία μάλλον διαφορετική εικόνα.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι εκτιμούν τη μέση πληρότητα για το σύνολο της χειμερινής περιόδου, μόλις στο 12%(!) και διερωτώνται: «Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες»;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ενώσεων Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Ευρυτανίας, Δράμας και Ημαθίας, αναλύονται οι πολύ χαμηλές πληρότητες που βιώνουν ως ακολούθως:

Οι πληρότητες στα Καλάβρυτα μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Στην Ευρυτανία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισαν με 50%.

Στην Ημαθία με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισαν με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην καταφέρνουν ν' ανοίξουν.

Στην Δράμα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισαν με 35%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, «στο 12% η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου. Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για την επιβίωση τους».

Και σημειώνουν: «Ενα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια, για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Επίσης σημειώνεται ότι «τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν το Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την "ταφόπλακα" του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».

Μάχη επιβίωσης για τα ξενοδοχεία πόλης

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις.

Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Με βάση τα παραπάνω οι ξενοδόχοι ζητούν την στήριξή τους από την Πολιτεία μέσα από την παρακάτω μέτρα:

Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»

Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)

Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας

Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022

Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022

Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, Κορινθίας και ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου με τις Ενώσεις – Συλλόγους  Ξενοδόχων της Πελοποννήσου.

ξενοδόχοιειδήσεις τώραΚορονοϊόςχειμώναςτουρισμός