Πλειστηριασμοί: Οι θεσμοί αρνούνται οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας
NewsroomΞεκάθαρο «όχι» από τους θεσμούς για διατήρηση οποιουδήποτε καθεστώτος προστασίας κατοικιών από πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του imerisia.gr, λύση θα αναζητηθεί σε υψηλότερο principal επίπεδο, προκειμένου να μην βγουν στο σφυρί οι πρώτες κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει ένα μεταβατικό καθεστώς, στο οποίο τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης (servicers) θα αναλάβουν τον ρόλο του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, λαμβάνοντας της προβλεπόμενη από τον νόμο κρατική επιδότηση, έχει πάρει -σύμφωνα με πληροφορίες- το «πράσινο» φως από τη DGcom.
Όπως αναφέρει η «Ημερησία» τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που χθες συζήτησαν το θέμα των πλειστηριασμών και των τιτλοποιήσεων με τους servicers, επικαλούνται «κουλτούρα πληρωμών» που κινδυνεύει από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, αλλά και τον πολύ μικρό αριθμό των δανειοληπτών που είναι ευάλωτοι και με τη «βούλα» του νόμου, έχουν, δηλαδή, λάβει μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας τη βεβαίωση «ευαλωτότητας», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τη βεβαίωση έχουν πάρει περίπου 100 και έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία μερικές εκατοντάδες ακόμα.
Σύμφωνα πάντως με τις κατ’ αρχάς εκτιμήσεις 3.000-5.000 δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου και βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμό στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Το πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό
Το πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό, καθώς το κονδύλι επιδότησης εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ και είναι προϋπολογισμένο. Επιπρόσθετα, τα μισθώματα (συμμετοχή του δανειολήπτη και κρατική επιδότηση) που θα εισπράξουν οι servicers στη διάρκεια του μεταβατικού καθεστώτος, θα προσμετρώνται στις ανακτήσεις των «κόκκινων» δανείων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι τιτλοποιημένα και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».
Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους ευάλωτους δανειολήπτες, με δεδομένες και τις δύσκολες συνθήκες, κυρίως λόγω του κύματος ανατιμήσεων, ωστόσο, θέλει να αποφύγει τη λύση «συμφωνίας κυρίων» με τράπεζες και servicers για ένα νέο «πάγωμα», καθώς κάτι τέτοιο θα είχε παρενέργειες στους ισολογισμούς και στα business plans των τιτλοποιήσεων (ανακτήσεις).
Σε κάθε περίπτωση, ένα τσουνάμι πλειστηριασμών -κυρίως πρώτων κατοικιών ευάλωτων- θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά και για τις τράπεζες που δεν θέλουν να βρεθούν ξανά στο στόχαστρο της κοινωνίας, αλλά και να προσθέσουν στα χαρτοφυλάκια τους ακίνητα που θα μείνουν στα αζήτητα και έχουν κόστος διακράτησης.
Στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, οι εκπρόσωποι των servicers ενημέρωσαν για την πορεία των τιτλοποιήσεων και τόνισαν ότι για να παραμείνουν «on track», δηλαδή, να τηρηθούν οι στόχοι των business plans, θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά όλο το «οικοσύστημα» των πλειστηριασμών, δηλαδή υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι – δικηγόροι, δικαστήρια κ.λπ.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της