ΛΑΡΚΟ: Απολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι
NewsroomΜε απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη απολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων χτες, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, με τη συγκεκριμένη απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη φάση των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών, που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν το διάστημα από τέλη Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί που αφορούν στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Παράλληλα, ο διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων, που θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Θυμίζουμε ότι με την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητείται η διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
Με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου σε λειτουργία, κάποιοι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν από τον ειδικό διαχειριστή, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την απορρόφηση όσων εργαζομένων άνω των 55 ετών δεν θα επαναπροσληφθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Επίσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που μίλησαν σε ΜΜΕ, ζητήθηκε από την κυβέρνηση η εκκένωση των οικισμών που ανήκουν στη βιομηχανία και όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.
Μεγάλο πρόστιμο
Καταπέλτης κατά του ελληνικού δημοσίου ήταν το δικαστήριο της ΕΕ, για την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ.
Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 10 μέρες το ευρωπαικό δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει κατ' αποκοπή ποσό 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4 εκατ. για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.
Η ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική & Μεταλλουργική ΑΕ είναι ελληνική μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρία η οποία ειδικεύεται στην εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλεύματος λατερίτη, την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή σιδηρονικελίου.
Όπως ανακοινώθηκε, με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο της ΕΕ διαπιστώνει, αφενός, ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που είχε τάξει η Επιτροπή με την προειδοποιητική επιστολή της) και, αφετέρου, ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών της υπό κρίση υπόθεσης από το Δικαστήριο.
Το Δικαστήριο της ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων παρά μόνο μετά τις 29 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία άσκησης της υπό κρίση προσφυγής.
Η υπαγωγή της Λάρκο στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή σχεδόν ένα έτος μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε τάξει η Επιτροπή. Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2020 η Ελλάδα κάλεσε τη Λάρκο να καταβάλει το ποσό των επίμαχων ενισχύσεων και, τον Μάιο του 2020, έδωσε εντολή για την ανάκτηση του συνολικού ποσού των ενισχύσεων αυτών.
Επιπλέον, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο εκτιμά ότι ενδείκνυται να επιβληθούν στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις υπό μορφή εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης εκτέλεση της απόφασης του 2017 και προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης της απόφασης.
Επιπλέον, το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να επιβληθεί κατ' αποκοπήν ποσό ως αποτρεπτικό μέτρο με σκοπό να αποφευχθούν ανάλογες μελλοντικές παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.
Για τον καθορισμό του ποσού των κυρώσεων, το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκειά της και την ικανότητα πληρωμής του κράτους μέλους.
Όσον αφορά τη σοβαρότητα της παράβασης, το Δικαστήριο τονίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των διατάξεων της Συνθήκης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων καθώς και το σημαντικό ύψος του ποσού της μη ανακτηθείσας ενίσχυσης (το οποίο ανερχόταν, στις 14 Μαΐου 2020, σε 160 εκατομμύρια ευρώ) και το γεγονός ότι η αγορά σιδηρονικελίου είναι διασυνοριακή.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει επίσης τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της παραβατικής συμπεριφοράς της Ελλάδας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.
Επιπλέον, το Δικαστήριο της ΕΕ επισημαίνει ότι η διάρκεια της παράβασης είναι σημαντική: έχουν παρέλθει περισσότερα από τέσσερα έτη από την έκδοση της πρώτης απόφασης του Δικαστηρίου. Για την εκτίμηση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, το Δικαστήριο λαμβάνει ως βάση κατά κύριο λόγο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕγχΠ) του κράτους αυτού.
Συνεπώς, το Δικαστήριο της ΕΕ υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στον προϋπολογισμό της Ένωσης κατ' αποκοπήν ποσό ύψους 5 500 000 ευρώ καθώς και χρηματική ποινή ύψους 4 368 000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του 2017, αρχής γενομένης από σήμερα.
Τον Μάρτιο του 2013 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με διάφορες ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα υπέρ της Λάρκο, όπως, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις για τα έτη 2008, 2010 και 2011 καθώς και αύξηση κεφαλαίου το 2009. Τον Μάρτιο του 2014 εκδόθηκε απόφαση με την οποία η Επιτροπή έκρινε ότι οι ενισχύσεις αυτές, ως παράνομες και μη συμβατές με την εσωτερική αγορά, έπρεπε να ανακτηθούν.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα είχε γνωστοποιήσει στην Επιτροπή την πρόθεσή της να προβεί στην πώληση ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού της Λάρκο μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών.
Μετά την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους, η Λάρκο θα κηρυσσόταν σε πτώχευση σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τα εναπομένοντα στοιχεία του ενεργητικού της θα μεταβιβάζονταν στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
- Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
- Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
- Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα