Οικονομία|20.02.2022 21:40

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet - Τι ισχύει για τεκμήρια

Newsroom

Από τον Μάρτιο, νωρίτερα από ποτέ, θα μπορούν περίπου 8,8 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021. Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022, ενώ η εξόφληση του φόρου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή όλων των στοιχείων ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία και να ανοίξει το Τaxisnet. Oλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι κανονικά θα εφαρμοστούν φέτος τα τεκμήρια για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η εξαίρεση ή το ειδικό καθεστώς που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 των πληττόμενων της πανδημίας δεν θα επαναληφθεί για τα εισοδήματα του 2021 που θα φορολογηθούν φέτος. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν τεκμαρτές δαπάνες υψηλότερες από το δηλωθέν εισόδημά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

Ποια είναι τα τεκμήρια

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι οι ακόλουθες:

  • Οι κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
  • Τα αυτοκίνητα. Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.
  • Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  • Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  • Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
  • Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
  • Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.
  • Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή με τη λήψη δανείων.
φορολογικές δηλώσειςτεκμήριαειδήσεις τώραTaxisnet