Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη δεν φαίνεται να φοβάται τις απειλές της Ρωσίας για διακοπή – Τι θα γίνει με τις πληρωμές σε ρούβλια
NewsroomΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να εντείνει την πίεση στους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου, λέγοντας ότι οι λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες θα πληρώνουν σε ρούβλια από την Παρασκευή τις αγορές τους, ειδάλλως θα πρέπει να τις διακόψουν, με φόντο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεν ανησυχούν Γερμανία και Γαλλία
Ίσως αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τη ρητορική του Πούτιν. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες δεν θα δεσμεύονται από τον νέο μηχανισμό του Κρεμλίνου και μπορούν αντ' αυτού να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ευρώ ή δολάρια, όπως εκτιμά το CNBC.
Ήδη, η Gazprom ανακοίνωσε πως συνεχίζει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Η εταιρία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.
Αλλά και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν θα διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.
Ο Πούτιν εξέδωσε την Πέμπτη διάταγμα με το οποίο επέμενε ότι οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την Παρασκευή ανοίγοντας ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό ή θα ακυρώνονται οι συμβάσεις τους για τις παραδόσεις.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επανειλημμένα απαιτήσει από τις λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες να προβούν στην αλλαγή νομίσματος για το ρωσικό φυσικό αέριο, στοχεύοντας σε όσους βρίσκονται πίσω από τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να απομονώσουν τη Ρωσία λόγω της επίθεσης που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις θα σταματήσουν αν δεν τηρηθούν οι όροι αυτοί από την Παρασκευή. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι το διάταγμα του Πούτιν ισοδυναμεί με »πολιτικό εκβιασμό», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το μέτρο δείχνει την οικονομική «απελπισία» από την πλευρά του Κρεμλίνου.
Αντί να υποδαυλίσουν τον πανικό στο Βερολίνο και τη Ρώμη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πιστεύουν ότι το διάταγμα δεν τους αφορά.
«Μια διαδικασία προβληματισμού εντός της Ρωσίας»
Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος μεταξύ του Σολτς και του Πούτιν την Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Σολτς ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα πρέπει να διακανονίζονται σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.
«Ταυτόχρονα, [ο Πούτιν] τόνισε στη συνομιλία ότι τίποτα δεν θα αλλάξει για τους Ευρωπαίους συμβαλλόμενους εταίρους», αναφέρεται στην απομαγνητοφώνηση της δήλωσης.
Οι πληρωμές θα συνέχιζαν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ ως συνήθως στη ρωσική Gazprombank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές κυρώσεις, και η τράπεζα θα μετέτρεπε στη συνέχεια τα χρήματα σε ευρώ. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε ότι η αλλαγή νομίσματος ήταν αναγκαία λόγω του γεγονότος ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας είχαν παγώσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συμφωνήθηκε ότι εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία και τη Γερμανία θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται το θέμα αυτό, ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν την Τετάρτη. Και, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη σχετικά με το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν αναμένει διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.
Αντίθετα, οι υφιστάμενες συμβάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια αντί για ρούβλια, δήλωσε ο Ντράγκι, σύμφωνα με το Reuters. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι πιστεύει πως ο Πούτιν είχε μαλακώσει τις προηγούμενες απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
«Νομίζω ότι υπήρξε μια διαδικασία προβληματισμού εντός της Ρωσίας που οδήγησε σε έναν καλύτερο ορισμό του τι σημαίνει να πληρώνουμε σε ρούβλια, όπως το όρισε χθες ο πρόεδρος Πούτιν», δήλωσε ο Ντράγκι την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό που κατάλαβα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος, είναι ότι η μετατροπή της πληρωμής ... είναι εσωτερικό θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν θα επιδιώξει άμεσα την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, λέγοντας αντίθετα ότι η μετάβαση είναι πιθανό να είναι μια «σταδιακή διαδικασία».
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Η Γερμανία, μαζί με την G-7, έχει δηλώσει ότι οι συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου δεν μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς, και οι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου λένε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει δικαίωμα να επανασχεδιάζει μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Ενεργειακοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom να παραβιάσει τις υφιστάμενες συμβάσεις του αρνούμενος να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε πελάτες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια βραχυπρόθεσμα.
Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ιδίως καθώς οι χώρες που εισάγουν ενέργεια συνεχίζουν να γεμίζουν καθημερινά το πολεμικό ταμείο του Πούτιν με έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η ανάλυση της ομάδας εκστρατείας Transport and Environment δείχνει ότι η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας ενισχύεται από τις πληρωμές πετρελαίου ύψους 285 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιούν καθημερινά οι ευρωπαϊκές χώρες.
Πράγματι, τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θεωρήθηκε ότι ευθύνονται για περίπου το 43% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του Κρεμλίνου μεταξύ 2011 και 2020, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ορυκτά καύσιμα για τη ρωσική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της μέσω ρωσικών αγωγών και αρκετοί από τους οποίους διέρχονται από την Ουκρανία.
https://www.ethnos.gr/tag/3376/mariontragki
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών